Έργα - Διαγωνισμοί

Γιάννης Τσακίρης: Για πρώτη φορά στο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν έργα για την αμυντική βιομηχανία

Ξαναχτίζουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά κονδύλια και δημιουργώντας ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κ. Τσακίρης είπε ότι κυβερνητική προτεραιότητα είναι να ξαναστηθεί στα πόδια της η ελληνική παραγωγή διότι ύστερα από 10 χρόνια κρίσης υπήρξε μεγάλη υστέρηση των επενδύσεων και η παραγωγική υποδομή δεν ανανεώθηκε ούτε έγιναν νέες επενδύσεις, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δείχνουν ότι το σύνολο των παγίων είχε αποσβεστεί.

Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, ανέφερε ο κ. Τσακίρης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει εκτελεστεί πάνω από τους στόχους, με την υπερ-απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων σε συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αποκτήσει ανθεκτικότητα και τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθεί και να στηρίζεται σε περισσότερους κλάδους πέρα από τον τουρισμό, που δεν είναι “βιομηχανία”, αλλά ένας πολύ σημαντικός κλάδος της οικονομίας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ο κ. Τσακίρης αποκάλυψε ότι για πρώτη φορά στο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν και έργα «διπλής χρήσης» (dual use), ήτοι παραγωγή υλικών και συστημάτων όχι καθαρά στρατιωτικής χρήσης, τα οποία όμως μπορούν να έχουν και αμυντική και «πολιτική» χρήση, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικά συστήματα, χρώματα, οπτικά υλικά κ.ά.

Δημόσια διοίκηση

close menu