Οικονομία

Γιάννης Οικονόμου: θα δοθεί κάθε βοήθεια χωρίς να διαλυθούν τα δημόσια οικονομικά

Με ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας από τα νοικοκυριά, ξεκίνησε η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στους δημοσιογράφους, που για πρώτη φορά έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου η κυβέρνηση έχει σχέδιο και βούληση ώστε να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη καίριο ρόλο στην περιοχή και εξήγησε ότι η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη συμπρωτεύουσα σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας.

Πρόσθεσε ότι δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ πολλά έργα και δράσεις στη βόρεια Ελλάδα, ενώ η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει τον ρόλο των τοπικών ΜΜΕ.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων ο κ. Οικονόμου ανέπτυξε αναλυτικά το συνολικό πρόγραμμα στήριξης που ανακοινώθηκε, με έμφαση στους ευάλωτους και τις επιχειρήσεις.

“Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών” είπε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι μέχρι τώρα έχουν δοθεί ενισχύσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ “και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε στο πλευρό κοινωνίας όσο χρειαστεί” υπογράμμισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση διείδε εγκαίρως την κρίση και με τις παρεμβάσεις της μετρίασε τις επιπτώσεις των επάλληλων κρίσεων χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Τα μέτρα είπε, είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και στοχεύουν στην στήριξη των πιο αδύναμων και είναι ευθυγραμμισμένα με την δημοσιονομική πολιτική.

“Δεν θα ρισκάρουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, θα δοθεί κάθε βοήθεια χωρίς να διαλυθούν τα δημόσια οικονομικά. Οι πολίτες ξέρουν που μπορούν να οδηγήσουν άφρονες δημοσιονομικές πολιτικές” είπε ο κ. Οικονόμου.

Επισήμανε ότι τα μέτρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέριμνα για τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά πρόσθεσε ότι δεν απαλείφουν τις επιπτώσεις κρίσης κάτι που είναι αδύνατο διότι “κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση. Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, γι’ αυτό ο πρωθυπουργός αναπτύσσει προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι η αγορά φυσικού αερίου είναι θύμα κερδοσκοπίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ευρώπη, και πρόσθεσε ότι “η ασφάλεια και η σταθερότητα συνιστούν για την κυβέρνηση εθνικό καθήκον”.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου είπε ότι η Ελλάδα στέκεται και αυτή τη φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας, και τόνισε ότι η χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ θιασώτης ίσων αποστάσεων που στρέφονται κατά του αδικούμενου.

“Δεν είμαστε ιστορικά αφελείς και δεν θα γίνουμε ιστορικά επιλήσμονες. Είναι ο μόνος τρόπος να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί μέσα στην ΕΕ, και δεν δικαιούται κανείς να αδιαφορεί” είπε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προάγει τη γνώση και την καινοτομία και παρακάμπτει τη γραφειοκρατία.

close menu