Κυβέρνηση

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ελάχιστο εισόδημα 10.920 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο θα έρθει προς έγκριση το φορολογικό νομοσχέδιο με τις διατάξεις για την φοροδιαφυγή να είναι στο επίκεντρο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες το οποίο δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 10.920 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο μικτό εισόδημα ενός εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ το μήνα για 14 μήνες (780×14=10.920 ευρώ).

Βέβαια στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι τόσο το ελάχιστο εισόδημα θα είναι μαχητά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αποδείξει με στοιχεία πως το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο, θα μπορεί να φορολογηθεί σε αυτή τη βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ μόλις δυο στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ το χρόνο το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός εργαζομένου ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά το μήνα για 14 μήνες, στον ιδιωτικό τομέα.

Τα άλλα μέτρα του νομοσχεδίου:

1. Υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων

2. Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA

3. Επέκταση υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση βάσει Κωδικού Δραστηριότητος (ΚΑΔ).

4. Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου δελτίο αποστολής με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.

5. Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

6. Αποκλείονται οι παραβάτες λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, με νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται η υποχρέωση λήψης μέτρων «δέουσας επιμέλειας» σε ολόκληρη εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων.

7. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

8. Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.

close menu