Επιχειρήσεις

Equinor: Εξαγοράζει την Suncor Energy έναντι 850 εκατ. δολαρίων

Η Equinor θα εξαγοράσει τη βρετανική επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου της καναδικής Suncor Energy έναντι 850 εκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας στη νορβηγική εταιρεία μερίδια σε πολλά βασικά asset πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η συμφωνία περιλαμβάνει μερίδιο 29,9% στο πετρελαϊκό κοίτασμα Buzzard, ένα επιπλέον μερίδιο 40% στην ανάπτυξη της Rosebank και θα φέρει επίσης τη νορβηγική εταιρεία σε θέση να αναλάβει τους υπαλλήλους της Suncor που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι οποίοι εργάζονται πάνω σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

«Αυτή η συναλλαγή είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της Equinor για βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου πετρελαίου και φυσικού αερίου μας και εμβάθυνση στις βασικές χώρες μας», δήλωσε ο Philippe Mathieu, επικεφαλής διεθνούς εξερεύνησης και παραγωγής της εταιρείας.

Τρεις πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια είπαν την Τετάρτη στο Reuters ότι η συμφωνία μεταξύ της Equinor και της Suncor για τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία είναι κοντά.

Η συναλλαγή θα προσθέσει περίπου 15.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα στην ίδια την παραγωγή της Equinor το 2023, ανέφερε η εταιρεία.

Η Equinor είναι ήδη διαχειριστής του σχεδιαζόμενου έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου της Rosebank, περίπου 130 χλμ βορειοδυτικά των Νήσων Σέτλαντ και μίας από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στη γηρασμένη λεκάνη της Βόρειας Θάλασσας. Η συμφωνία διπλασιάζει το μερίδιο της Equinor στο πρότζεκτ στο 80%, ενώ η εισηγμένη στο Λονδίνο Ithaca Energy κατέχει το υπόλοιπο 20%.

Η Equinor και ο συνεργάτης της αναμένεται να λάβουν την τελική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη της Rosebank, για την οποία ο νορβηγικός όμιλος είπε ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει δέσμευση περίπου 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

close menu