Οικονομία

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις καινοτομούν  

Περίπου 4 στις 10 ελληνικές ΜμΕ καινοτομούν, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα αυξάνεται σταδιακά και πλέον η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στoν μέσο όρο της ΕΕ.

Επιπλέον, η Ελλάδα μετατρέπεται σε ελκυστικό προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων για κλάδους που βασίζονται στην τεχνολογία ενώ αναπτύσσει μια δυναμική κουλτούρα start-up.

Αυτές είναι μερικές από τις διαπιστώσεις που αναφέρθηκαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με θέμα: «Υφιστάμενα και νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία από την HDB».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι «σε μία περίοδο ευρωπαϊκής αβεβαιότητας, αναμονής και στασιμότητας, οι ελληνικές ΜμΕ πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά, ώστε να καλύψουμε την απόσταση που δημιουργήθηκε την μνημονιακή περιόδο. Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, στο μάξιμουμ τις δυνατότητες που μας παρέχει».

Ο πρόεδρος παρουσίασε με γραφήματα την κατάσταση των ευρωπαϊκών και ελληνικών ΜμΕ σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες και το ευρωβαρόμετρο των μικρομεσαιών, και τόνισε ότι η παρουσίαση στην ημερίδα των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB αποτελεί την απαρχή μιας σειράς κοινών δράσεων, ενημερωτικού χαρακτήρα, και όχι μόνο.

Υπενθύμισε ότι, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ΕΒΕΠ και ΕΑΤ συνυπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, στους στόχους του οποίου εμπεριέχεται και η διερεύνηση των αναγκών και των χρηματοδοτικών κενών των επιχειρήσεων, με έμφαση σε αυτές που δραστηριοποιούνται στο ναυτιλιακό κλάδο, καθώς η περιοχή του Πειραιά, παραδοσιακά, φιλοξενεί τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και πολλές μικρομεσαίες υποστήριξης της ναυτιλίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ειδική αναφορά στα χρηματοδοτικά προϊόντα ύψους 2,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2022 – 2023 που αφορούν στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των ΜμΕ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής προϊόντα:

ΤΕΠΙΧ ΙΙ
Επενδυτικά Δάνεια Χαρτοφυλάκιο : 380 εκατ. ευρώ

Ταμείο Εγγύησης Οπτικοακουστικών Μέσων
Επενδυτικά Δάνεια και Κεφάλαια Κίνησης Χαρτοφυλάκιο : 62,5 εκατ. ευρώ

Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικών Επιχειρήσεων
Επενδυτικά δάνεια με Κεφάλαιο Κίνησης Χαρτοφυλάκιο : 40 εκατ. ευρώ

Green Guarantee Fund for Sustainable Development
Επενδυτικά Δάνεια Χαρτοφυλάκιο : 500 εκατ. ευρώ

Development Law Financial instrument
Επενδυτικά Δάνεια Χαρτοφυλάκιο : 500 εκατ. ευρώ

Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ
Κεφάλαια Κίνησης Χαρτοφυλάκιο : 67,5 εκατ. ευρώ

Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας
Επενδυτικά Δάνεια και Κεφάλαια Κίνησης Χαρτοφυλάκιο : 140 εκατ. ευρώ

Growth fund
Κεφάλαιο Κίνησης Χαρτοφυλάκιο: 750 εκατ. ευρώ

Digitization Guarantee Fund for Sustainable Development
Επενδυτικά Δάνεια Χαρτοφυλάκιο: 250 εκατ. ευρώ.

close menu