Δημόσια διοίκηση

eispraxis: Στην τελική ευθεία η λειτουργία ο “Μεγάλος Αδερφός” της ΑΑΔΕ

Έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία είναι το νέο ψηφιακό σύστημα eispraxis της ΑΑΔΕ, μέσω του οποίου θα αναζητούνται περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του δημοσίου από δεκάδες βάσεις δεδομένων. Το ηλεκτρονικό σύστημα πάνω στο οποίο εκπαιδεύονται οι εφοριακοί, θα παρακολουθεί το προφίλ των οφειλετών της εφορίας και θα αναζητεί πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία και πληροφορίες από το κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ και το σύστημα άυλων τίτλων. Εφόσον το ηλεκτρονικό σύστημα εντοπίζει περιουσιακά στοιχεία θα γίνονται κατασχέσεις και αυτόματοι συμψηφισμοί με το οφειλόμενο ποσό. Επί της ουσίας, το νέο πληροφοριακό σύστημα που έχει εγκατασταθεί σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες, με την ονομασία «Eispraxis» θα σκιαγραφεί το προφίλ κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ).

Τι θα προσφέρει το νέο σύστημα

  • Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πληροφορίες από τρίτους (όπως κτηματολόγιο Α.Ε., ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).
  • Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.
  • Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.
  • Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
  • Αποστολή και διαχείριση ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
  • Παρακολούθηση και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης. Για παράδειγμα το ηλεκτρονικό σύστημα θα βάλει στο στόχαστρο τους 4,3 εκατ. οφειλέτες του δημοσίου και θα αναζητεί από όλες τις πηγές πληροφόρησης περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί. Δηλαδή το σύστημα θα αξιολογεί την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας, προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων κυρίως στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες, ενώ στις επιστροφές φόρων θα διενεργείται αυτόματος συμψηφισμός τους με τα χρέη. Επίσης, στο «στόχαστρο» των ελεγκτών θα μπουν φυσικά φορολογικές υποθέσεις εισοδήματος, μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών και ΕΝΦΙΑ, καθώς και ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, με έμφαση στις δηλώσεις των τριών προηγούμενων ετών για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής τους.
close menu