Γενικές Ειδήσεις

Δαφνοστεφανωμένος Απόλλωνας ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους Καβάλας

Η πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΑΠΘ στους Φιλίππους ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και θα συνεχιστεί το ερχόμενο καλοκαίρι

Ένα αγένειο δαφνοστεφανωμένο κεφάλι, πιθανόν του θεού Απόλλωνα, έφερε στο φως πανεπιστημιακή ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων Καβάλας.

Σημειώνεται ότι, έρευνα του 2022 έφερε στο φως τμήμα του πλούσιου διακόσμου μιας κρήνης με εντυπωσιακότερο το άγαλμα που εικονίζει τον Ηρακλή αγένειο με νεανικό σώμα. Η ανασκαφική έρευνα του 2023 αποκάλυψε την κεφαλή άλλου αγάλματος που ανήκει σε μορφή αγένειου ανδρός με πλούσια κόμη, την οποία επιστέφει ένα στεφάνι από φύλλα δάφνης. Η ωραία αυτή κεφαλή φαίνεται πως ανήκει σε άγαλμα του θεού Απόλλωνα. Όπως και το άγαλμα του Ηρακλή, χρονολογείται κατά τον 2ο ή αρχές του 3ου αι. μ.Χ. και πιθανώς κοσμούσε την κρήνη, η οποία έλαβε την τελική της μορφή κατά τον 8ο έως τον 9ο αιώνα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «γνωρίζουμε από τις πηγές αλλά και από τα αρχαιολογικά δεδομένα ότι στην Κωνσταντινούπολη αγάλματα κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου κοσμούσαν κτήρια και χώρους δημόσιας χρήσης έως την ύστερη βυζαντινή περίοδο».

Για τους αρχαιολόγους, «το εύρημα αυτό ενισχύει την υπόθεση που είχαμε διατυπώσει το 2022 σχετικά με τον τρόπο διακόσμησης των δημόσιων χώρων στις σημαντικές πόλεις της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μεταξύ των οποίων και οι Φίλιπποι».

Η πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΑΠΘ στους Φιλίππους ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 -θα συνεχιστεί το ερχόμενο καλοκαίρι- υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ναταλίας Πούλου και με άμεσους συνεργάτες, τον επίκουρο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αναστάσιο Τάντση καθώς και τον ομότιμο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αριστοτέλη Μέντζο. Στην ανασκαφή έλαβαν μέρος δεκαπέντε (15) φοιτητές του ΑΠΘ (11 προπτυχιακοί, 2 μεταπτυχιακοί και 2 υποψήφιοι διδάκτορες). Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό και την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.

Η ανασκαφή συνεχίστηκε ανατολικά της νότιας κύριας οδού (decumanus) στο σημείο που συναντά τον βόρειο άξονα της πόλης (τη λεγόμενη «Εγνατία»). Αποκαλύφθηκε η συνέχεια του μαρμαροστρωμένου δρόμου, στην επιφάνεια του όπου εντοπίστηκε νόμισμα (χάλκινος φόλλις) του αυτοκράτορα Λέοντος Στ’ (886-912), στοιχείο που βοηθά να προσδιοριστεί η διάρκεια χρήσης του δρόμου. Στο σημείο σύγκλισης των δύο οδών φαίνεται να διαμορφώνεται μία διεύρυνση (πλατεία) στην οποία κυριαρχεί ένα πλούσια διακοσμημένο οικοδόμημα. Τα στοιχεία της περσινής ανασκαφής οδήγησαν στην υπόθεση οτι επρόκειτο για μία κρήνη. «Τα ευρήματα της φετινής έρευνας επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή και μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα το σχήμα και τη λειτουργία της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

close menu