Έκτακτα γεγονότα

Αρκάντι Ντβορκόβιτς: Παραιτήθηκε από πρόεδρος του ρωσικού ιδρύματος καινοτομίας Skolkovo αφού καταδίκασε την εισβολή

Ένας πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, ο οποίος τάχθηκε κατά των ενεργειών του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, παραιτήθηκε από τη θέση του ιδρύματος Skolkovo, αφού ένας βουλευτής τον κατηγόρησε για “εθνική προδοσία” και απαίτησε την αποπομπή του.

Συγκεκριμένα, ο Αρκάντι Ντβορκόβιτς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας από το 2012 έως το 2018, έγινε ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του ρωσικού κατεστημένου που αμφισβήτησαν τον πόλεμο, όταν δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα ότι ”οι σκέψεις του ήταν με τους Ουκρανούς πολίτες”. Τα σχόλιά του ώθησαν έναν ανώτερο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος να απαιτήσει την απόλυσή του και να τον κατηγορήσει ότι αποτελεί μέρος μιας “πέμπτης φάλαγγας” που υπονομεύει τη Ρωσία.

Ο 49χρονος, ήταν από το 2018 πρόεδρος του Ιδρύματος Skolkovo, ενός κόμβου καινοτομίας και τεχνολογίας στα περίχωρα της Μόσχας που αυτοχαρακτηρίζεται ως ένα είδος ρωσικής Silicon Valley.

Την Παρασκευή, το Ίδρυμα Skolkovo ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Ντβορκόβιτς αποφάσισε να παραιτηθεί. Ο ίδιος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια. Παραμένει πρόεδρος της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE).

Ο Ιγκόρ Σουβάλοβ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, δήλωσε ότι ο Ντβόρκοβιτ παραιτήθηκε, λέγοντας ότι δεν μπορούσε πλέον να συνδυάσει τα καθήκοντά του στο Skolkovo με τις ευθύνες του στη FIDE υπό τις παρούσες συνθήκες.

close menu