Γενικές Ειδήσεις

Απρόσμενη τουρκική βοήθεια στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Η επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Τουρκίας στην UNESCO στήριξε το ελληνικό αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, καταρρίπτοντας τον βρετανικό ισχυρισμό περί νόμιμης αγοράς των Αρχαιοτήτων κατά την οθωμανική περίοδο.

Στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), που ολοκλήρωσε τις εργασίες της την περασμένη εβδομάδα, συζητήθηκε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην εκτενή της παρουσίαση παρέθεσε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα το ιστορικό της υπόθεσης και τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μέσα από μαρτυρίες περιηγητών και λογίων της εποχής του Έλγιν, τεκμηρίωσε τη βίαιη απόσπαση των αρχιτεκτονικών γλυπτών από το μνημείο και τόνισε εμφατικά ότι δεν υπήρξε φιρμάνι και σχετικό σουλτανικό έγγραφο που να νομιμοποιεί την ιδιοποίηση των Γλυπτών από τον λόρδο Έλγιν, προτού καταλήξουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου πατήστε ΕΔΩ

close menu