Κυβέρνηση

Απλές «καρτολίνες» οι νέες ταυτότητες. Το Σεπτέμβρη θα γίνει η πρώτη παρουσίαση

Αιφνιδιάστηκαν πλήρως οι εταιρείες που είχαν συμμετάσχει στον πρόσφατο ακυρωθέντα διαγωνισμό των 500 εκατ. ευρώ, που έφτανε μέχρι και το 1 δισ. σε βάθος χρόνου, με την ανάγνωση των προγραμματικών του υπουργού Προστασίας του πολίτη, Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με τις οποίες τον Σεπτέμβρη (στην ΔΕΘ) θα γίνει η παρουσίαση των νέων ταυτοτήτων.

στο βίντεο των ειδήσεων της ΕΡΤ (ΕΔΩ) στο 6:40 λεπτό θα ακούσετε τι ακριβώς είπε ο Νότης Μηταράκης για τις νέες ταυτότητες.

Συγκεκριμένα ανάφερε ότι «εντός του Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να εκδίδονται οι νέες ταυτότητες, μεγέθους πιστωτικής κάρτας, και εντός του Ιανουαρίου 2024 τα νέα διαβατήρια με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Η διάρκειά τους θα είναι δεκαετής και οι πολίτες με μια αίτηση θα μπορούν να τα ανανεώνουν. Στόχος μας είναι να τις παρουσιάσουμε στο κοινό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αρχές Σεπτεμβρίου» ενημέρωσε και την επομένη θα αρχίσει η έκδοσή τους. Οι παλιές ταυτότητες, που θα αντικατασταθούν, θα έχουν διάρκεια 10 χρόνια και ως ταξιδιωτικό έγγραφο. Πλέον αυτό θα φαίνεται και επίσημα πάνω στην ταυτότητα. Η λογική θα είναι στο μέλλον με μια κοινή αίτηση να επανεκδίδεις ταυτότητα και διαβατήριο ανά 10 χρόνια. Δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει το κόστος έκδοσης της νέας ταυτότητας, ούτε το κόστος διαβατηρίου».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ictplus.gr οι νέες ταυτότητες δεν θα έχουν απολύτως καμία σχέση με τις ψηφιακές ταυτότητες, όπως αυτές είχαν προδιαγραφεί στον διαγωνισμό που ακυρώθηκε. Θα έχουν σχήμα πιστωτικής, περίπου σαν το δίπλωμα οδήγησης, με βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας (όχι στο επίπεδο των προγενέστερων, αλλά ακυρωθέντων, προδιαγραφών) τα οποία θα διασφαλίζονται την αποδοχή (έως ανοχή) των ευρωπαϊκών αντίστοιχων αστυνομικών, διοικητικών και τελωνειακών για την αποφυγή των γνωστών προβλημάτων.

Για τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης οι Ελληνες που ταξιδεύουν κάνουν υποχρεωτικά χρήση του ελληνικού διαβατηρίου, το οποίο ήδη έχει υψηλά επίπεδα αποδοχής και ασφάλειας.

Εν κατακλείδι το μεγαλεπήβολο έργο των ψηφιακών ταυτοτήτων, που μας απασχόλησε πολύπλευρα και έντονα τα τρία τελευταία χρόνια και η προϊστορία του αριθμεί πλέον των 15 ετών, παραπέμπεται στις καλένδες ή δεν θα το δούμε στην παρούσα κυβερνητική τετραετία.

Ας ευχηθούμε πως η αλλαγή των (όποιων) ταυτοτήτων θα δώσει μία μοναδική ευκαιρία να ελεγχθούν οι απανταχού ευρισκόμενοι ανά την χώρα φιλοξενούμενοι και μη έχοντες την ελληνική ιθαγένεια.

Προσώρας δεν είναι γνωστό από το υπουργείο «Προ-πο» και το «Ψη-Δια», εάν υπάρξει «τσιπάκι» με τα ψηφιακά δεδομένα του κατόχου ή κάποια μαγνητική δυνατότητα για τις ψηφιακές συναλλαγές του πολίτη με το κράτος. Οι μέχρι σήμερα ενδείξεις, που είναι βάσιμες και δεν έχουν υπηρεσιακές «αντενδείξεις», δείχνουν ότι η νέα μας ταυτότητα θα είναι τύπου διπλώματος οδήγησης ή άλλως πως μία απλή «καρτολίνα».

Ι. Χαλ

close menu