Διεθνή

Ανακοινώθηκαν τα συνδρομητικά πακέτα Facebook και Instagram στην Ευρώπη

Σε κάθε περίπτωση η συνδρομή είναι προαιρετική και θα συνεχίσει να προσφέρεται η δωρεάν πρόσβαση σε όλους στην Ευρώπη.

Οι πληροφορίες του καλοκαιριού επιβεβαιώθηκαν και η Meta ανακοίνωσε σήμερα συνδρομητικά πακέτα πρόσβασης στο Facebook και το Instagram τα οποία θα προσφέρονται σε όλους τους χρήστες της ΕΕ, Ισλανδίας, Λιχτενστάιν και Ελβετίας με 10 ευρώ (9,99) το μήνα για πρόσβαση από web και 13 ευρώ (12,99) το μήνα από iOS και Android, (λόγω των χρεώσεων στα appstores) τα οποία δεν θα προβάλουν διαφημίσεις και θα είναι διαθέσιμα σε άτομα άνω των 18 ετών.

Η συνδρομή έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις πρακτικές στόχευσης διαφημίσεων και συλλογής δεδομένων της Meta, δίνοντας την επιλογή στους χρήστες να επιλέξουν μεταξύ της πληρωμής για την υπηρεσία κατάργησης διαφημίσεων ή της χρήσης της υπηρεσίας δωρεάν, αλλά συναινώντας στις πρακτικές συλλογής προσωπικών δεδομένων και στόχευσης διαφημίσεων. Με αυτόν τον τρόπο η Meta πιστεύει ότι θα έχει εκπληρώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια και οριστικά τις απαιτήσεις απορρήτου που ορίζονται από τον νόμο για το GDPR αλλά και αυτού για τις ψηφιακές αγορές της ΕΕ.

«Σεβόμαστε το πνεύμα και τον σκοπό αυτών των εξελισσόμενων ευρωπαϊκών κανονισμών και δεσμευόμαστε να συμμορφωθούμε με αυτούς», γράφει η Meta σε μια ανάρτηση blog, ανακοινώνοντας τη νέα συνδρομή. Η Meta αναφέρει επίσης ότι θα συνεχίσει να προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στα προϊόντα της για άτομα που δεν επιθυμούν να πληρώσουν. Η εταιρεία λέει ότι η εμπειρία για τους χρήστες που δεν θα πληρώνουν δεν θα αλλάξει και τα υπάρχοντα εργαλεία στόχευσης διαφημίσεων για τους διαφημιζόμενους θα παραμείνουν ως έχει αλλά θα αφήνουν εκτός όλους όσοι πληρώνουν την συνδρομή.

Αρχικά η συνδρομή θα ισχύει και για όλους τους συνδεδεμένους λογαριασμούς Facebook και Instagram, αλλά η Meta σχεδιάζει να χρεώσει επιπλέον για συνδεδεμένους λογαριασμούς. Από την 1η Μαρτίου 2024, θα υπάρχει επιπλέον χρέωση €6 για πρόσβαση μέσω web ή €8 για πρόσβαση μέσω iOS και Android ανά συνδεδεμένο λογαριασμό. Η εταιρεία λέει ότι όσο κάποιος παραμένει ενεργός στα παραπάνω συνδρομητικά πακέτα τα δεδομένα του δεν θα χρησιμοποιηθούν για στόχευση διαφημίσεων.
Βέβαια έτσι όπως είναι διατυπωμένη η ανακοίνωση δεν είναι ξεκάθαρο πλήρως ότι μιλάμε για δυο διαφορετικές συνδρομές Facebook και Instagram.

Σε κάθε περίπτωση όμως η  ανακοίνωση της Meta καθιστά σαφές ότι η εταιρεία εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στο μοντέλο εμπορικής λειτουργίας το οποίο υποστηρίζεται από διαφημίσεις και οι συνδρομές θα προσφέρονται σε περιοχές με αυστηρή προστασία γύρω από τα δεδομένα των καταναλωτών και ακόμη και τότε, θα είναι μόνο προαιρετικές, μια και όπως αναφέρει στο blog της «πιστεύει σε ένα διαδίκτυο που υποστηρίζεται από διαφημίσεις».

close menu