Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Αυτόματη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων και ειδική εφαρμογή ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

Η ψηφιακή μετάβαση έχει περάσει σε άλλα επίπεδα και στον τομέα των φορολογικών δηλώσεων. Εάν κάποιος έλεγε πριν μερικά χρόνια ότι η εφορία θα συμπληρώνει τις φορολογικές δηλώσεις, θα ακουγόταν σαν έργο επιστημονικής φαντασίας… και όμως από τον Ιούνιο, για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν είχαν πέρυσι καμιά μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, αυτό θα είναι πραγματικότητα.

Πρόκειται για μία από τις πολλές δράσεις που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το τρέχον έτος. Προσοχή όμως, γιατί αφορά αυστηρά μόνο όσους φορολογουμένους απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν αλλαγές σε οικογένεια και περιουσία.

Σημαντικά βήματα που πρέπει να γνωρίζετε:

  • Αποστολή των στοιχείων στο Taxisnet, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου για τα εισοδήματα και τις δαπάνες από τους εργοδότες, τις τράπεζες και τους άλλους φορείς.
  • Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τους ανωτέρω φορείς και από τα στοιχεία που έχει η ΑΑΔΕ για τον φορολογούμενο από το αρχείο της συμπληρώνει τα ηλεκτρονικά έντυπα των φορολογικών δηλώσεων
  • Οι φορολογούμενοι μπορούν να εισέρχονται τον Μάρτιο στην πλατφόρμα και να τσεκάρουν εάν οι κωδικοί της φορολογικής τους δήλωσης συμπληρώθηκαν σωστά από την ΑΑΔΕ. Αν διαφωνούν με τα στοιχεία τα διορθώνουν με την προβλεπόμενη διαδικασία και αναλαμβάνοντας την ευθύνη και μετά υποβάλουν τη δήλωση. Εάν συμφωνούν με τους προσυμπληρωμένους κωδικούς υποβάλουν τη δήλωση.

-Όσοι δεν προβούν σε καμία ενέργεια μέχρι την 30η Ιουνίου, τότε η δήλωση θα υποβληθεί μόνη της αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που είχε προσυμπληρώσει το Taxisnet.

-Αν διαφωνεί ο φορολογούμενος, από την 1η Ιουλίου, θα μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση με τον κίνδυνο να πληρώσει και πρόστιμο, αναλόγως την περίπτωση.

-Με την υποβολή της δήλωσης θα εκδίδεται και το εκκαθαριστικό σημείωμα και αν είναι χρεωστικό η πρώτη δόση θα πληρώνεται μέχρι 31η Ιουλίου και οι υπόλοιπες ανά μήνα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025.

Το μέτρο αφορά δυνητικά έως και 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν το προηγούμενο έτος μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση. Τα κουτάκια της δήλωσης θα συμπληρωθούν αυτόματα, ο φορολογούμενος απλώς θα τσεκάρει αν έχουν συμπληρωθεί σωστά και αν δεν χρειάζονται αλλαγές, με το πάτημα ενός κουμπιού η δήλωση θα υποβάλλεται με την αυτόματη έκδοση του εκκαθαριστικού.

Αν διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες. Στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης -απαιτούνται διατάξεις νόμου οι οποίες θα δώσουν σαφέστερη εικόνα για τον χρόνο και τις διαδικασίες-, αν ο φορολογούμενος δεν έχει προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσης, θα το κάνει μόνη της η ΑΑΔΕ, ενημερώνοντας τον φορολογούμενο για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. Κάπως έτσι, μια μεγάλη μερίδα εκπρόθεσμων δηλώσεων βγαίνει από το κάδρο.

Το τρίτο τρίμηνο του 2024 σχεδιάζεται η προσυμπλήρωση του εντύπου Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων, ενώ ακολουθεί το 2025, η προσυμπλήρωση και του εντύπου Ε2 για τα εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρείες και ακίνητα. Στα σκαριά βρίσκονται και οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3, χωρίς να υπάρχει οριστικό χρονοδιάγραμμα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, άλλωστε, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει εντός του έτους:

Εφαρμογή κινητού για φορολογικές υπηρεσίες (πληρωμή φόρων, εξατομικευμένες ενημερώσεις και alerts, wallet με σημαντικά φορολογικά έγγραφα)
Δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το κινητό
Ενισχυμένο Τηλεφωνικό Κέντρο ΑΑΔΕ και Chatbot τεχνητής νοημοσύνης για παροχή ενημέρωσης και πλοήγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
End-to-end ψηφιακή διακοπή επιχείρησης (α’ τρίμηνο)
Ηλεκτρονική εφαρμογή για μείωση ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα (α’ τρίμηνο)
Ψηφιοποίηση λοιπών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου (β’ τρίμηνο)
Αναλυτικές ψηφιακές βεβαιώσεις Μητρώου με QR (β’ τρίμηνο)
Οίκοθεν ΑΦΜ σε ανήλικα από 1 έως 12 έτη (β’ τρίμηνο)
Διαδοχή κληρονόμων στη διαχείριση αποβιωσάντων (β’ τρίμηνο)
Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων (γ’ τρίμηνο)
Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (γ’ τρίμηνο)
Διασύνδεση με ΓΕΜΗ για νέες μεταβολές λοιπών νομικών προσώπων (γ’ τρίμηνο)
End-to-end ψηφιακές μεταβολές έδρας και ΚΑΔ επιχείρησης (γ’ τρίμηνο)

close menu