Πληροφορική

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό της για το 2023 παρουσίασε η διοίκηση της ADAPTIT, σε εκδήλωση για τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών για το 2022 θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ (από τα οποία λιγότερο από το 10% αντιστοιχούν σε τιμολογήσεις για δημόσια έργα), έναντι 20 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το EDITDA ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εκτιμάται πως θα κινηθούν σε επίπεδα άνω των 3 εκατ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Επίσης, οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη έφτασαν στις 650 χιλ. ευρώ, περισσότεροι από 40 εργαζόμενοι προστέθηκαν στο ανθρώπινο δυναμικό (που σήμερα ξεπερνά τα 130 άτομα), ενώ η εταιρεία συμμετείχε σε έργα αξίας άνω των 70 εκατ. ευρώ.

Αθανάσιος Τζαφέρης: “Συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό και το 2023”

«Από το 2005 που ιδρύθηκε η ADAPTIT, στόχος μας ήταν να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις στους πελάτες που μας εμπιστεύονται. Η ανοδική πορεία των τελευταίων ετών αποδεικνύει ότι αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό, ενισχύοντας το πελατολόγιό μας εντός και εκτός Ελλάδας και προχωρώντας σε σημαντικές συνεργασίες με γνωστές εταιρείες στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών», δήλωσε ο Αθανάσιος Τζαφέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ADAPTIT.

Στο πελατολόγιο της ADAPTIT περιλαμβάνονται οργανισμοί όπως η BUYIN, η κοινή εταιρεία των Deutsche Telekom & Orange Group για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης 4G/5G, η Κυπριακή Δημοκρατία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ταυτόχρονα, η ελληνική εταιρεία έχει συμμετάσχει σε έργα όπως η ανάπτυξη και λειτουργία ολοκληρωμένου Συστήματος API, για τη διενέργεια του προελέγχου επιβατών που ταξιδεύουν από αεροδρόμια χωρών εκτός Σένγκεν για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας και εκείνο για την ασφάλεια των δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.

Η σημαντική διεύρυνση του πελατολογίου της ADAPTIT αναμένεται να συνεισφέρει στη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και το νέο έτος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο κύκλος εργασιών για το 2023 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ. Για την τρέχουσα χρήση, τα έσοδα από τις εκτός Ελλάδας δραστηριότητες αγγίζουν το 25% του κύκλου εργασιών, με στόχο το 2023 το ποσοστό αυτό να πλησιάσει το 30%.

Επενδύσεις για υποδομές το 2023

Επιπλέον, για το 2023 το επενδυτικό πλάνο του ομίλου ADAPTIT ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη υποδομών κρίσιμης σημασίας, την ενίσχυση των συνεργασιών και την περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Οι πυλώνες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τη δραστηριοποίηση σε τομείς αιχμής, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR), οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drones, αλλά και το Internet of Things (IoT), με την εταιρεία να είναι σε διαδικασία ανάπτυξης της δικής της IoT πλατφόρμας. Επιπλέον, ο όμιλος εταιρειών ADAPTIT συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών FTTH.

«Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε άμεσα τις δραστηριότητες μας σε νέους τομείς, προσβλέποντας και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας και στις αγορές του εξωτερικού», επεσήμανε ο Βασίλης Καραβασίλης, εμπορικός διευθυντής του ομίλου ADAPTIT.

Ο όμιλος έχει ήδη αυτόνομη παρουσία στη Βουλγαρία και τη Γερμανία, μέσω των ADAPTIT Bulgaria και ADAPTIT GmbH αντίστοιχα, ενώ δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας αναλάβει σημαντικά έργα. Σε συνεργασία με την κινεζική Fujian Helios έχει δημιουργήσει την Helios Technologies Europe, προσφέροντας στην ευρωπαϊκή αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Eπέκταση στα data centers

Μέσα στο 2022 η ADAPTIT εξαγόρασε το 80% της CloudRock, στην οποία ανήκει το data center που βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με τα γραφεία της εταιρείας. Η CloudRock είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι το επενδυτικό της πλάνο για το 2022 θα φτάσει στα 3 εκατ. ευρώ, κάτι που δε μεταβάλλεται με την εξαγορά, ενώ δεν αποκλείεται και να αυξηθεί, καθώς τα στελέχη της ADAPTIT ανέφεραν ότι στόχος είναι να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις του data center από τα 1000 τ.μ. που είναι σήμερα, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 3000 τ.μ. εφόσον επεκταθούν σε όλο το κτίριο, καθώς η εταιρεία εξετάσει τη χωροταξική επέκτασή της κοντά στα σημερινή ιδιόκτητα γραφεία της, με την εξαγορά των εγκαταστάσεων στις οποίες θα επεκταθεί.

Οι 3 βασικοί πυλώνες ανάπτυξης

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας, η ADAPTIT βασίζει την ανάπτυξή της σε 3 βασικούς πυλώνες:

– Τη δραστηριοποίηση στις τηλεπικοινωνίες, καθώς η εταιρεία έχει πελάτες όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην Ελλάδα, καθώς και τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην Ευρώπη.

– Τη συμμετοχή σε επιλεγμένα έργα του Δημοσίου.

– Την ανάπτυξη έργων για μεγάλους πελάτες του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα του cybersecurity, της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Στο πλαίσιο αυτό η ADAPTIT αναπτύσσει λύσεις σε συνεργασία με την Arbor και τη Nozomi Networks.

Μάλιστα, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης της δικής της IoT πλατφόρμας. Επιπλέον, μεγάλη έμφαση δίνει ο όμιλος στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών FTTH, μέσω της θυγατρικής Telcoserv.

Σημαντικά έργα

Τα στελέχη της εταιρείας αναφέρθηκαν ακόμα και σε ορισμένα σημαντικά έργα που υλοποίησε η ADAPTIT. Ανάμεσα σε αυτά είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών και ο εκσυγχρονισμός των τηλεπικοινωνιακών μέσων στο «Χαμόγελο του παιδιού», το έργο τη τρισδιάστατης ψηφιακής περιήγησης σε μνημεία θρησκευτικού πολιτιστικού αποθέματος του ιστορικού κέντρου της πόλης των Αθηνών, για λογαριασμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  το έργο «Κένταυρος» του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, που περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού και παροχή υπηρεσιών στις δομές υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών, και το έργο «APIS PROJECT» του υπ. Προστασίας του Πολίτη, που αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τη διενέργεια του προελέγχου επιβατών που ταξιδεύουν από αεροδρόμια χωρών εκτός Σένγκεν, για λογαριασμό της αστυνομίας.

Αναφέρθηκε ακόμα το σύστημα παρακολούθησης ποιότητας δικτύου και γεωεντοπισμού για τη CYTA, το σύστημα ανίχνευσης και αποτροπής για όλους τους εμπορικούς τύπους drone και UAV, για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υλοποίηση της λύσης OT / IoT κυβερνοασφάλειας της Nozomi Networks σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στο χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα, η ενσωμάτωση της λύσης 5G SA BTS της ADAPTIT στις λύσεις 5G που προσφέρει η Deutsche Telekom στους πελάτες της, καθώς και η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών για λογαριασμών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει δηλώσει συμμετοχή και στο σχετικό διαγωνισμό της ΔΕΗ για την ανάπτυξη του δικού της δικτύου οπτικών ινών, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, βρίσκεται σε φάση σύνταξης shortlist συμμετεχόντων.

Διεκδικεί έργα 100 εκατ. ευρώ 

Οι έντονα αναπτυξιακοί ρυθμοί του ομίλου προέρχονται κυρίως από την αγορά του ιδιωτικού τομέα, αφού τα έσοδα από τη συμμετοχή σε έργα του Δημοσίου θα αντιπροσωπεύουν το 2022 ένα περιορισμένο ποσοστό της τάξης του 10%.

Ποσοστό το οποίο, όπως εκτίμησε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, θα διευρυνθεί σημαντικά, καθώς η Adaptit σκοπεύει να συμμετάσχει σε έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών (σσ το αντίστοιχο ποσό το 2022 ήταν 70 εκατ. ευρώ).

Ο έντονα αναπτυξιακός ρυθμός της εταιρείας αποτυπώνει και στη συνεχή της μεγέθυνση σε επίπεδο εργατικού δυναμικού. Σήμερα η Adaptit απασχολεί άμεσα περισσότερα από 130 άτομα, στοχεύοντας να αυξήσει το προσωπικό της κατά 60 άτομα το 2023.

Εξαγορές και συνεργασίες

Πέραν της εξαγοράς της Cloudrock, τα στελέχη της ADAPTIT ανέφεραν ότι εξετάζονται και άλλες πιθανές εξαγορές, κυρίως από το εξωτερικό, ενώ πρόσθεσαν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει στα γραφεία της εταιρείας καμία πρόταση εξαγοράς της. Σημείωσαν ωστόσο ότι η εταιρεία είχε δεχτεί πρόταση συνεργασίας από στρατητικό επενδυτή, αλλά δεν προχώρησε διότι θεωρήθηκε ότι οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες στο συγκεκριμένο timing. Πρόσθεσαν επίσης ότι η ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά και όλων των εταιρειών, επηρεάζεται από τη μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένων στελεχών, ένα πρόβλημα βέβαια που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό.

Στα άμεσα πλάνα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος ADAPTIT συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως είναι η TeamViewer, η Netscout – Arbor, η ΙΒΜ, η Opengear, η Nozomi Networks, η ADVA και η Spirent.

Η ADAPTIT είναι ένας όμιλος εταιρειών, που αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων ψηφιακών τεχνολογιών σε μεγάλες εταιρείες από τους χώρους των τηλεπικοινωνιών, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, της ενέργειας, του δημοσίου τομέα, των μεταφορών και του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ο όμιλος προσφέρει λύσεις για τομείς όπως είναι ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, η ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, οι «έξυπνες» πόλεις, οι μεταφορές, η κυβερνοασφάλεια κ.ά.

TAGS:

close menu