Τηλεπικοινωνίες

Nvidia και Deutsche Telekom επενδύουν 1 δισ. για data center στη Γερμανία

Η Nvidia Corp. και η μητρική εταιρεία του ΟΤΕ, Deutsche Telekom AG κατασκευάζουν ένα κέντρο δεδομένων αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στη Γερμανία, με σκοπό την ενίσχυση της υποδομής στην Ευρώπη που μπορεί να τροφοδοτήσει σύνθετα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Η εγκατάσταση είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και θα αρχίσει να λειτουργεί το πρώτο τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Γερμανίας, επιβεβαιώνοντας μια αναφορά του Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα.

Τα σχέδια αποκαλύφθηκαν σε εκδήλωση στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ και ο επικεφαλής της Deutsche Telekom Τιμ Χέτγκες, καθώς και οι επικεφαλής της SAP SE, της Deutsche Bank AG και δύο υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης. Η παρουσία τους υπογράμμισε το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδιώκει να αναπτύξει το δικό της οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους της στις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Φέρνουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική της Nvidia για να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή βιομηχανικής μεταμόρφωσης της Γερμανίας», δήλωσε ο Χουάνγκ, χαρακτηρίζοντας το έργο ως μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στη Γερμανία.

Η SAP, η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού της Ευρώπης, θα παρέχει την επιχειρηματική τεχνολογική πλατφόρμα και τις εφαρμογές της για το κέντρο δεδομένων, το οποίο θα επεκτείνει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο Μόναχο. Η Deutsche Telekom δήλωσε ότι θα αυξήσει την υπολογιστική ισχύ της τεχνητής νοημοσύνης της Γερμανίας κατά περίπου 50%.

Ωστόσο, το μέγεθος της επένδυσης υπογράμμισε επίσης το χάσμα μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft Corp. και η Google της Alphabet Inc. καθώς και νεοσύστατες εταιρείες όπως η OpenAI ξοδεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη υπολογιστικής ισχύος τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τη δήλωση, το έργο στη Γερμανία θα χρησιμοποιήσει έως και 10.000 προηγμένα τσιπ, γνωστά ως μονάδες επεξεργασίας γραφικών. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος του μεγέθους των μεγάλων εγκαταστάσεων που σχεδιάζονται στις ΗΠΑ. Ένα μόνο έργο κέντρου δεδομένων στο Τέξας που αναπτύσσεται από την SoftBank Group Corp., την OpenAI και την Oracle Corp. θα χρησιμοποιήσει περίπου 500.000 GPU.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ένα σχέδιο ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης στην Ένωση, με στόχο την τριπλασιασμό της ικανότητας της περιοχής να τροφοδοτεί τέτοια συστήματα μέσα στα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια.

Η Deutsche Telekom έχει συμμετάσχει σε συνομιλίες με άλλες εταιρείες για να συμμετάσχει στην προσπάθεια κατασκευής των λεγόμενων γιγα-εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η διαδικασία έχει προχωρήσει αργά και η ΕΕ δεν έχει ακόμη καθορίσει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο θα εξετάσει τις προσφορές και θα κατανείμει τη χρηματοδότηση.

close menu