Παπαγάλλος

Ξαναστήνεται η «ροτόντα», ξαναγεμίζουν οι «μπουφέδες» για τους νέους συνδαιτημόνες

Όπως κάθε Ιούλιο (και όχι Ιούλη, όπως λένε τα συντρόφια) ο παπα-γάλ(λ)ος αποσύρεται και αφήνει τα παπα-γαλ(λ)άκια υπηρεσίας στο πόδι του μέχρι και αυτά, τον Αύγουστο, να πάρουν τα κουβαδάκια τους για τις παραλίες. Σήμερα, που κλείνει ο πρώτη περίοδος του 2022, λέμε να μην σας καντηφλιάσουμε (το μπορούμε ανετότατα) για τα στραβά και τα θεόστραβα (που φυσικά υπάρχουν), αλλά να σας αλαργάρουμε εν όψει διακοπών.

Κατά πως κύλησε η επικαιρότητα από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, στην αγορά (της Πληροφορικής, γιατί στις Τηλεπικοινωνίες δεν κουνιέται πλέον τίποτα, ούτε και με την ΔΕΗ)  έχουν γίνει τα πλείστα όσα με τις εξαγορές, οι οποίες, όχι μόνο δεν θα σταματήσουν, αλλά και θα κλιμακωθούν. Δεν έχει σημασία αν ξέρουμε «κάτι τις», αυτό που πρέπει να θέσουμε «υπό την υποψία σας» (ατάκα του Ζήκου στην ταινία «της κακομοίρας») είναι ότι τα σημερινά (και τα μελλοντικά) σχήματα θα διεκδικήσουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από τα έργα πληροφορικής του δημοσίου. Και όταν λέμε τα έργα πληροφορικής του δημοσίου βάζουμε μέσα και τα «βάουτσερ» για τις επιχειρήσεις, γιατί και αυτά προέρχονται από πόρους τους ΕΣΠΑ ή του Ταμείου.

Από Οκτώβρη, που λέτε, (είτε με νέα κυβέρνηση είτε με την υφιστάμενη) η νέα δομή της αγοράς, η οποία (δομή) έχει ήδη υποστεί τις πρώτες συνέπειες των εξαγορών (που προφανώς θα συνεχιστούν), αλλά και της αυξημένης παρουσίας των πολυεθνικών (μην ξεχνάτε ότι όλοι πουλάνε Cloud+Security, που πάνε πακέτο) οι οποίες έχουν διαφοροποιήσει (ευγενικός ο όρος) την αρχική πολιτική για τις υποδομές υπολογιστικού νέφους του δημοσίου, το οποίο από  private μετεξελίσσεται σε public (ή κάνω λάθος?) με ότι σημαίνει αυτό για τους πολύ καλά ενημερωμένους (δεν είναι και πολλοί. Δυστυχώς).

Οι προσεκτικοί παρατηρητές των συνδυασμένων (κυβερνητικών, πολιτικών και υπηρεσιακών) κινήσεων στον τομέα των ΤΠΕ/ICT εκτιμούν (και δεν πέφτουν έξω) ότι στο τέλος της επόμενης τριετοτετραετίας της επόμενης (όποιας) Κυβέρνησης η σημερινή πιάτσα πόρρω θα απέχει της σημερινής. Τόσο λόγω της κλιμακούμενης συγκέντρωσης εταιρειών (π.χ εξαγορές), των νέων τεχνολογιών που διαφοροποιούν της εσωτερική αγορά ως προς την επιχειρηματική κατανομή υπηρεσιών, έργων και υποδομών (π.χ η αγορά των servers έχει τελειώσει), των έργων που προκηρύσσονται, των θέσεων επιρροής που καταλαμβάνουν οι εταιρείες και μία σειρά πολλών ευμετάβλητων παραμέτρων, η επίδραση και η επιρροή των οποίων είναι άγνωστη.

Θα έγραφα πολύ και πολλά περισσότερα, αλλά προτιμώ να μην σας καντηφλιάζω μέρες που έρχονται (έχει και την ζέστη του). Απλώς θέλω να σας μεταφέρω τις εκτιμήσεις μου (ίσως απλοϊκές και αυτονόητες), οι οποίες έχουν και τα ανάλογα συμπεράσματα, ένα από τα οποία είναι ότι όλο και στενεύουν τα περιθώρια κινήσεων των έως και μεσαίων εταιρειών πληροφορικής (αφήνουμε εκτός την αγορά των λογιστικών και διαχειριστικών υπηρεσιών), οι οποίες δεν έχουν πραγματική και ουσιαστική εταιρική υπεραξία σε αυτά που πουλάνε.

Συνελόντι ειπείν . . .

Ο Σεπτέμβριος (πιθανότατος μήνας εκλογών) είθε να μας εύρει ξεκούραστους και προετοιμασμένους δια παν ενδεχόμενον.

Καλό καλοκαίρι σε όλες και όλους!

ΠΑΠΑΓΑΛ(Λ)ΙΕΣ

Ο ΝΑΓΚΙΜΠ ΚΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Δεν είναι ευρυτέρως γνωστόν, αλλά ο παπα-γάλ(λος έχει πηγές «ολούθε» (ατάκα του Γιάννη Γκιωνάκη στην ταινία «τα κίτρινα γάντια») και τριγύρω, ώστε να σας ενημερώνει «πλέρια», όπως λέγανε πολύ παλιά τα συντρόφια.

Ούτως ειπείν, αν δεν το ξέρατε, την Μύκονο επισκέφθηκε ο 68χρονος Ναγκίμπ Σαουίρις, πάλαι ποτέ ιδιοκτήτης της ΤΙΜ/STET/WIND (και σε λίγο, τον Νοέμβρη, σκέτο από NOVA), διαχρονικό μέλος των μεγιστάνων και του κλαμπ των μονοψήφιων δισεκατομμυριούχων σε δολάρια (λέγεται ότι έχει μόνο 3,5 δισ. ντάλαρς).

Ο Ναγκίμπ (δεν έχουμε τέτοια οικειότητα για να τον προσφωνώ με το μικρό του, αλλά το γράφω για ψάρωμα)  έχει αφήσει εποχή για τα πάρτυ των γενεθλίων του στο Nammos, έχτισε την βίλα του στο Καλό Λιβάδι και τώρα ετοιμάζει στην ίδια περιοχή ξενοδοχειακή μονάδα, έτσι για να υπάρχει. Την Τρίτη που λέτε, το βράδυ, πήγε με την παρέα του, δυο κυρίες και τέσσερις άνδρες στο «Άρωμα» σε ένα από τα καλύτερα (και ακριβά) τραπέζια του γνωστού μπαρ.

Όμως αυτό δεν είναι και κάτι το τρομερά ειδησεογραφικό, γιατί το ‘παιξαν τα σόσιαλ!

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι συναντήθηκε με γνωστό παράγοντα (όχι «τσέο», ούτε τέως «τσέο») των παλαιών καλών και γαλαντόμων τηλεπικοινωνιών, γνωστό για τις παρασκηνιακές του ικανότητες και τις βαριές γνώσεις του στα telecomικά και είχαν διεξοδική και ενημερωτική συζήτηση για το τι παίζει στην σημερινή και μελλοντική πιάτσα.

Προφανώς και δεσμεύομαι να μην σας αποκαλύψω τι συζήτησαν. Όμως αν (λέμε αν) προκύψει μελλοντικά κάτι (πάντα ο Ναγκίμπ βγάζει καλές ειδήσεις) να θυμηθείτε την σημερινή «παπαγαλ(λ)ιά.

close menu