Διεθνή

TikTok: Αντιμέτωπο με βαρύ πρόστιμο για την προστασία ανηλίκων

Αντιμέτωπο με βαρύ πρόστιμο ύψους 29 εκατ. ευρώ (27 εκατ. λιρών) βρίσκεται το TikTok στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι αρχές θεωρούν ότι παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ανήλικων χρηστών.

Ειδικότερα, το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO) εξετάζει ενδεχόμενες παραβάσεις της νομοθεσίας, εκφράζοντας την υπόνοια ότι η κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή βίντεο επεξεργάστηκε δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.

«Όλοι θέλουμε τα παιδιά να μπορούν να μάθουν και να βιώσουν τον ψηφιακό κόσμο, αλλά με την κατάλληλη προστασία του απορρήτου των δεδομένων», δήλωσε για το θέμα ο Επίτροπος Πληροφοριών Τζον Έντουαρντς, όπως μεταδίδει το CNBC. «Οι εταιρείες που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες έχουν νομικό καθήκον να παρέχουν αυτή την προστασία, αλλά η προσωρινή μας άποψη είναι ότι η TikTok δεν ανταποκρίθηκε σε αυτήν την απαίτηση».

Το ICO υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι τα ευρήματά του είναι «προσωρινά» και ότι «δεν πρέπει να συναχθεί συμπέρασμα σε αυτό το στάδιο ότι υπήρξε, στην πραγματικότητα, παραβίαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων ή ότι τελικά θα επιβληθεί χρηματική ποινή». Το ICO μπορεί να επιβάλει μέγιστο πρόστιμο ύψους 4% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της TikTok σύμφωνα με την σχετική οδηγία της ΕΕ, η οποία εξακολουθεί να καλύπτει και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το TikTok έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να απαντήσει, προκειμένου να «γλιτώσει» ή να μειώσει το πρόστιμο.

Εκπρόσωπος της TikTok, δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες και θα απαντήσει επισήμως άμεσα.

Σημειώνεται ότι το ICO έχει βάλει στο μικροσκόπιο έξι εταιρείες που φέρονται να μην εξασφαλίζουν τα δεδομένα παιδιών.

Το TikTok είναι από τις πλέον δημοφιλείς πλατφόρμες στους εφήβους. Η πλατφόρμα, που ανήκει στον γίγαντα του Διαδικτύου ByteDance με έδρα το Πεκίνο, χρησιμοποιείται πλέον από πάνω από 1 δισ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε μήνα. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που απειλείται με «καμπάνα» για τα δεδομένα παιδιών. Πέρυσι, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ολλανδίας επέβαλε στην TikTok πρόστιμο 750.000 ευρώ για παραβίαση του απορρήτου μικρών παιδιών και παράλειψη παροχής των πληροφοριών της στα ολλανδικά.

TAGS:

close menu