Υποδομές

Τέλος η επιδότηση του Superfast Broadband – Σε αναζήτηση νέων πόρων η Ελλάδα

Με την απορρόφηση του 100% των διαθέσιμων κεφαλαίων ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επιδότησης υπερυψηλής ταχύτητας και συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber-To-The-Home-FTTH).

Της δράσης, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ επωφελήθηκαν 133.960 καταναλωτές κι επιχειρήσεις, οι οποίοι έλαβαν επιδότηση 360 ευρώ ((48 ευρώ εφάπαξ κόστος σύνδεσης και 13 ευρώ ανά μήνα για διάστημα 2 ετών) για συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) με ταχύτητες από 100Mbps έως 1Gbps.

Η αποδοχή του προγράμματος, η οποία έφτασε στο 2021 στο μέγιστο βαθμό της όταν και επεκτάθηκε σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οδήγησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνομιλίες με την Κομισιόν προκειμένου να βρεθούν νέοι πόροι για την χρηματοδότηση της συνέχειας του προγράμματος.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται και διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου και Κομισιόν για το πρόγραμμα επιδότησης της δομημένης καλωδίωσης σε κτίρια, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε διαμέρισμα ή γραφείο. Το εν λόγω πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 163 εκατ. ευρώ, που φέρει την ονομασία Fiber Readiness, έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης κι αναμένει το πράσινο φως της Κομισιόν για να προχωρήσει. Δεδομένου του τερματισμού του SFFB βέβαια, δεν αποκλείεται, οι δύο επιδοτήσεις να συνδυαστούν σε ένα κοινό πρόγραμμα.

close menu