Έρευνες - Μελέτες

Συνεχίζεται η ανοδική τάση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ευρώπη το 2021

Το σερί της ανόδου, που ακολουθεί συστηματικά από τις αρχές του 2021, συνεχίζει η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το τρέχον έτος θα κλείσει για την αγορά PCs με θετικό πρόσημο: οι πωλήσεις υπολογιστών στην EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) θα φτάσουν τα 95,8 εκατ. το 2021, καταγράφοντας αύξηση 13,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC).

Η πορεία της αγοράς στην ΕΜΕΑ το 3ο τρίμηνο του 2021 επιβεβαίωσε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 24,1 εκατ. τεμάχια, που μεταφράζεται σε ποσοστιαία άνοδο 11,4% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η θετική πορεία της αγοράς υποστηρίζεται από τη διογκούμενη ζήτηση τόσο από πλευράς καταναλωτών, όσο και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα για την αγορά της Δυτικής Ευρώπης, οι αναλυτές της IDC επισημαίνουν ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν το 3ο τρίμηνο κατά 24,8% όσον αφορά την αγορά συσκευών για επαγγελματική χρήση, ενώ για το 4ο τρίμηνο της χρήσης η άνοδος των πωλήσεων εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 2,9% σε ετήσια βάση.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ζήτηση είναι μεγάλη στην κατηγορία των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ κινητικότητα υπάρχει και σε επίπεδο σταθερών υπολογιστών.

Ο Δημόσιος Τομέας

“Το 2ο εξάμηνο του 2021 θα επιβεβαιώσει τη συνεχή ανάπτυξη στην αγορά Η/Υ. Σταθερή θα είναι η ζήτηση για φορητούς, ενώ ανάκαμψη αναμένεται και στα desktops – για πρώτη φορά από το 3ο τρίμηνο του 2020”, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν, την άνοδο θα καθοδηγήσουν, κυρίως, οι επιχειρήσεις και ο Δημόσιος Τομέας. Αυτή η πρόβλεψη ανάπτυξης έρχεται παρά τα τρέχοντα ζητήματα προμήθειας εξαρτημάτων, τα οποία αναμένεται να συνεχιστούν και το 2022.

Η δυτικοευρωπαϊκή αγορά υπολογιστών για προσωπική χρήση εκτιμάται ότι είδε το 3ο τρίμηνο του 2021 το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο διψήφιας ανάπτυξης (+10,3% σε ετήσια βάση). Την καταναλωτική αγορά θα τονώσουν οι επιδόσεις των φορητών υπολογιστών, οι οποίες αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 12,9% σε ετήσια βάση, καθώς πλέον η τάση είναι “μία συσκευή ανά άτομο”.

Στον αντίποδα, οι πωλήσεις επιτραπέζιων υπολογιστών προς καταναλωτές αναμένεται να μειωθούν (-1,8% ετησίως).

Κεντρική Ευρώπη

Η αγορά Η/Υ στις περιφέρειες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και Αφρικής, για το σύνολο του 2021, αναμένει αύξηση πωλήσεων 8,9% και 9,6% αντίστοιχα.

Στην περιφέρεια Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι πωλήσεις υπολογιστών το 3ο τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 4,5 εκατ. μονάδων, ενώ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αφρικής εκτιμάται ότι κυμάνθηκαν σε 3,3 εκατ. μονάδες.

close menu