Τηλεπικοινωνίες

Συμφωνία Grid Telekom και Islalink για την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στη Μεσόγειο

Ενα νέο διάδρομο οπτικών ινών στη Μεσόγειο δημιουργούν η Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) και η ισπανική Islalink. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν χθες την υπογραφή συμφωνίας 25ετούς διάρκειας με αντικείμενο την επέκταση του επίγειου δικτύου κορμού του υποβρυχίου καλωδίου Ιόνιαν, που συνδέει την Ιταλία και την Ελλάδα. Στην ελληνική πλευρά, το καλώδιο μήκους 320 χιλιομέτρων της Islalink θα συμπληρωθεί από δίκτυο οπτικών ινών 1.000 χλμ. της Grid Telecom, το οποίο συνδέει την Πρέβεζα με την Αθήνα και στη συνέχεια με τη Θεσσαλονίκη.

Η συνεργασία της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και της Islalink σηματοδοτεί την επέκταση κρίσιμων ευρυζωνικών υποδομών στη Μεσόγειο που ενισχύουν σημαντικά τη διασυνδεσιμότητα των δύο χωρών με επιπλέον χωρητικότητα 360 Tbps. Το καλώδιο Iόνιαν αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της Ελλάδας ως περιφερειακών κόμβων για υπηρεσίες νέφους, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών, δίνοντας έναυσμα για νέες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές. Η συμφωνία είναι συνεπής με τη στρατηγική της Grid Telecom, που έχει στόχο να εδραιώσει τη θέση της ως βασικός ουδέτερος πάροχος υπηρεσιών χονδρικής στην ευρύτερη περιοχή, προσφέροντας στους πελάτες της εναλλακτικές διαδρομές με τα γειτονικά κράτη.

Για επέκταση του επίγειου δικτύου κορμού του υποβρυχίου καλωδίου Ιόνιαν, που συνδέει την Ιταλία και την Ελλάδα.

Το υποβρύχιο καλώδιο Iόνιαν, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022, θα συνδέει τον Κρότωνα της Ιταλίας με την Πρέβεζα. Η υποθαλάσσια υποδομή θα συμπληρώνεται από δύο επίγειους δακτυλίους ινών, που θα συνδέουν το σύστημα με τις πόλεις Μιλάνο και Ρώμη στην Ιταλία και Αθήνα και Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα.

«Είμαστε περήφανοι που βοηθάμε στην υλοποίηση του έργου Iόνιαν το οποίο θα φέρει μια νέα και εναλλακτική διεθνή διαδρομή, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ένας από τους βασικούς κόμβους δεδομένων της Μεσογείου. Είμαστε, επίσης, ενθουσιασμένοι που μπορούμε να υπολογίζουμε την Islalink ως έναν σημαντικό εταίρο για την ανάπτυξη της διεθνούς στρατηγικής μας», δήλωσε ο διευθυντής της Grid Telecom Γιώργος Ψυρρής. «Το να έχουμε την Grid Telecom ως προμηθευτή επίγειων οπτικών ινών στην Ελλάδα μάς δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Το οπτικό δίκτυο που διαχειρίζεται η Grid Telecom είναι αποδεδειγμένα υψηλής αξιοπιστίας και καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις του συστήματος Ιόνιαν.

Επιπλέον, η Grid Telecom και η Islalink είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες από στρατηγική άποψη, αφού και οι δύο εταιρείες είμαστε ουδέτεροι πάροχοι υπηρεσιών χονδρικής», δήλωσε η CEO της Islalink Εsther Garces.

close menu