Χρηματοδοτήσεις

Συμβιβασμός 30 εκατ. δολ. για Deloitte και PWC για την υπόθεση της Aegean Marine Petroleum

Συνολικό ποσό 29,8 εκατ. δολαρίων θα πληρώσουν οι κολοσσοί παροχής υπηρεσιών λογιστικής PricewaterhouseCoopers (PWC) και Deloitte προκειμένου να απεμπλακούν από τη δικαστική διαμάχη που αφορά στην υπόθεση της Aegean Marine Petroleum.

Oμοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ έδωσε την προκαταρκτική έγκριση για τη συμφωνία, όπως αναφέρει το tradewinds.

Mε βάση την απόφαση της δικαστού Naomi Reice Buchwald, οι ελληνικές μονάδες των PricewaterhouseCoopers (PWC) και Deloitte θα καταβάλουν έκαστη 14,9 εκατ. δολάρια, προκειμένου να βάλουν τέλος στους εναντίον τους ισχυρισμούς και να προστατευτούν από περαιτέρω αξιώσεις στη δικαστική διαμάχη.

Οι ισχυρισμοί κατά της PWC και της Deloitte εντάσσονται στην υπόθεση που αφορά σε πιθανές παρατυπίες στα οικονομικά της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη Aegean Marine Petroleum το 2018, η οποία οδηγήθηκε σε πτώχευση.

Επενδυτές με επικεφαλής το συνταξιοδοτικό ταμείο Utah Retirement Systems έκαναν αγωγές σε μία μεγάλη λίστα κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένων πρώην στελεχών της Aegean Marine και πρώην μελών του διοικητικού συμβουλίου. Σημειώνεται ότι αρκετές από αυτές τις κατηγορίες απορρίφθηκαν.

Όταν έγινε γνωστό το 2018 ότι πραγματοποιείται έρευνα στην εταιρεία αναφορικά με εικαζόμενη υπεξαίρεση κεφαλαίων 300 εκατομμυρίων δολαρίων, ακολούθησε η αίτηση της για προστασία από τους πιστωτές με βάση το άρθρο 11 της αμερικανικής νομοθεσίας περί χρεοκοπιών. Ο πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Μελισσανίδης αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Έκτοτε η εταιρεία προχώρησε σε αναδιάρθρωση, εξαγοράστηκε από την από την Mercuria Energy Group Limited και μετονομάστηκε σε Minerva Bunkering.

Η Deloitte ήταν η ελεγκτική εταιρεία της Aegean Marine από το 2006 έως το 2015, ενώ η PwC είχε τον ρόλο αυτό το 2016.

Οι δικηγόροι του Utah Retirement Systems στη δικηγορική εταιρεία Berman Tobacco στην Καλιφόρνια, υποστήριξαν στην αγωγή τους ότι οι λογιστικές εταιρείες είτε γνώριζαν την υποτιθέμενη απάτη είτε φέρθηκαν απερίσκεπτα αγνοώντας τα προειδοποιητικά σημάδια. Η PWC και η Deloitte αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς στα δικαστικά έγγραφα.

Η ακρόαση για την τελική έγκριση της συμφωνίας συμβιβασμού έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Με βάση όσα προβλέπει, οι επενδυτές που επηρεάστηκαν από την υπόθεση θα λάβουν περίπου 0,38 δολάρια ανά μετοχή.

close menu