Χρηματοδοτήσεις

Στήριξη των επιχειρήσεων που εξάγουν σε Ουκρανία και Ρωσία ζητά ο ΣΕΒΕ

Να υποστηριχθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας που έχουν σημαντική δραστηριότητα σε Ουκρανία και Ρωσία, ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος, χαρακτηρίζοντας «άκρως ανησυχητική» την κατάσταση στην Ουκρανία και τις τελευταίες εξελίξεις «ιδιαίτερα δυσοίωνες».

Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία και στη Ρωσία, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ σε ανακοίνωσή του, κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (338,6 εκατ. ευρώ και 206,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ωστόσο υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα- οι οποίες έχουν σημαντική δραστηριότητα στις χώρες αυτές. «Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας και πολύ περισσότερο της Δυτικής Μακεδονίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο της γούνας, θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες, γι’ αυτό και πρέπει να υποστηριχθούν από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μη χάσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος θεωρεί ότι οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανείς, καθώς είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Όπως εξηγεί, «τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν και θεωρείται δεδομένο ότι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, πληθωρισμός και ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά».

Βέβαια, όπως αναγνωρίζει ο ίδιος, η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ) με τεράστιο όγκο εμπορικών συναλλαγών και εξαγωγών προς τα μέλη τους, σέβεται και ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις και ενέργειές τους που διέπονται από τις αξίες του διεθνούς δικαίου.

Ελλάδα

close menu