Επιχειρήσεις

Στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των ιδιοκτητών που συνεργάζονται με την πλατφόρμα AirBNB και δεν δήλωσαν τα εισοδήματά τους.

Μπιλιετάκια με καμπάνες και πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb και δεν τα δηλώνουν στην εφορία ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και τρία χρόνια υπήρχαν συζητήσεις ανάμεσα στην ΑΑΔΕ και την πλατφόρμα διαμοιρασμού ακινήτων Airbnb, με την τελευταία να μην είναι πολύ πρόθυμη να δώσει φορολογικά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς για να διεξάγει τους σχετικούς ελέγχους η ΑΑΔΕ.

Και αυτό, διότι η αμερικανική εταιρεία στηριζόταν στο αμερικανικό θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Πρόσφατες οικονομικές συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, που αφορούν και στη χρήση φορολογικών στοιχείων, φαίνεται ότι λύνει το πρόβλημα και τα τρία χρόνια των διαπραγματεύσεων των ελληνικών φορολογικών αρχών με την αμερικανική εταιρεία έφεραν αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με επιστολή της Airbnb προς τους πελάτες της Έλληνες ιδιοκτήτες, τα σχετικά στοιχεία απεστάλησαν στην ΑΑΔΕ μόλις την περασμένη Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου.

Στην επιστολή της, που αποκαλύπτει σήμερα το mononews.gr, η Airbnb γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους τα εξής: «Σας στέλνουμε αυτό το email για να σας ενημερώσουμε σχετικά με ένα συγκεκριμένο δεσμευτικό αίτημα που λάβαμε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που αφορά τα φορολογικά στοιχεία, καθώς και για να σας υπενθυμίσουμε ότι σας παρέχουμε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν με τις φορολογικές υποχρεώσεις σας».

  ΕΔΩ   η συνέχεια του ρεπορτάζ του Στ. Χαρίτου στο mononews.gr

close menu