Χρηματοδοτήσεις

Σοφία Ζαχαράκη: Η χώρα μας στους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς 

Στις μεγάλες προσδοκίες της Ελλάδας για προσέλκυση εκατομμυρίων τουριστών αυτό το καλοκαίρι αναφέρθηκε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη η οποία έκανε ειδική μνεία και στο νέο τηλεοπτικό σποτ του ΕΟΤ με τίτλο «Ελλάδα… Θα θέλεις να μείνεις για πάντα!».

«Είναι πολύ ωραίο σποτ. Έχει το προσωπικό στοιχείο. Καλούμε, φέτος, και με αυτό το σποτ τους ανθρώπους να έρθουν να γνωρίσουν την αυθεντικότητα των εμπειριών της χώρας μας. Αυτή την αλήθεια που κρύβει κάθε μέρος της Ελλάδας. Ο Όττο μας έκανε να συγκινηθούμε. Είναι γεγονός ότι μπορείς να συνδεθείς με τη χώρα μας, με κάθε προορισμό και να θέλεις να επιστρέψεις» δήλωσε η κ. Ζαχαράκη.

Μιλώντας για τις προκρατήσεις που υπάρχουν από το εξωτερικό η υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «η χώρα μας συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς ως προς τη διάθεση ταξιδιού. Τα αρχικά στοιχεία για τον τουρισμό είναι πολύ ενθαρρυντικά. Έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση και στις αφίξεις και στη μέση δαπάνη».

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη είναι πολύ σημαντικό το πόσα χρήματα θα αφήσει κάποιος στους ελληνικούς προορισμούς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το 2021 υπήρξε αύξηση 27% της μέσης δαπάνης σε σχέση με το 2019».

Όσον αφορά τις αφίξεις την προτίμησή τους στη χώρα μας δείχνουν Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Αυστιακοί, Κύπριοι και τουρίστες από σκανδιναβικές χώρες. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε και στην Αμερική απ’ όπου καθημερινά πραγματοποιούνται εννέα καθημερινές πτήσεις και 63 εβδομαδιαίες. «Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έχουμε περίπου 470.000 προγραμματισμένες θέσεις (από τις ΗΠΑ) και να δούμε μετά και πόσες άλλες θα έρθουν», πρόσθεσε σχετικά.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη το αυξημένο ενδιαφέρον των τουριστών αποτυπώνεται στις αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια η οποία κινείται από 14 -17%. «Η διάθεση να έρθουν στην Ελλάδα φτάνει και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, με την επιθυμητή επέκταση της τουριστικής περιόδου», επισήμανε σχετικά.

Τουρισμός για όλους – Ψηφιακή κάρτα 150 ευρώ

«Το κράτος θέλει να στηρίξει με πολλά προγράμματα, πέραν του κοινωνικού τουρισμού» δήλωσε η κ. Ζαχαράκη και πρόσθεσε ότι «αποφασίσαμε να δώσουμε ένα ποσό που είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε απορροφηθεί τα τελευταία χρόνια».

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου εξήγησε ότι φέτος θα διατεθούν 30 εκατομμύρια ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι: «Αποφασίσαμε να αυξηθεί η επιδότηση και να πάει στα 150 ευρώ για 200.000 δικαιούχους. Αποφασίσαμε να το κάνουμε πιο απλό, στη μορφή της άυλης κάρτας» που θα είναι αξιοποιήσιμη όλες τις εποχές του χρόνου.

Η ίδια τόνισε ότι «είναι μια κατάσταση ιδιαίτερα επωφελής και για τον επιχειρηματία και για τον ταξιδιώτη και δίνει μια ευκολία κινήσεων σε όλη την Ελλάδα γιατί μας ενδιαφέρει η τόνωση του εγχώριου τουρισμού». Προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα τουρισμού είναι το ετήσιο εισόδημα για τον άγαμο να μην ξεπερνά τα 16.000 ευρώ, τα 28.000 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς παιδιά, και τα 31.000 ευρώ για τους παντρεμένους με δύο παιδιά.

Η υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στις 53.000 κενές θέσεις που υπάρχουν στον τουρισμό και τις ενέργειες που γίνονται για την επίλυσή του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι υψηλή προτεραιότητα να βάλουμε όρους. Η κλαδική σύμβαση στον τουρισμό είναι υποχρεωτική και πρέπει να τηρείται. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει κλαδική και η σύμβαση στον επισιτισμό. Πάμε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα που θα προστατεύει τον εργαζόμενο και την επιχείρηση».

close menu