Κινητά τηλέφωνα & Tablets

Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά των Smartphones παγκοσμίως

Η έρευνα της Canalys έδειξε πρώιμα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά smartphone, προβλέποντας μείωση των αποστολών κατά 5% σε ετήσια βάση σε 1,13 δισεκατομμύρια μονάδες το 2023 σε σύγκριση με πτώση 12% το 2022.

Στην παγκόσμια πρόβλεψή της για τα smartphones, η εταιρεία ανέφερε ότι η μικρότερη πτώση τροφοδοτείται από την επιστροφή στην ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική κατά 9%, 3% και 2% αντίστοιχα ενώ η αγορά αναμένεται να ανακάμψει πλήρως το 2024, με τις αποστολές να φτάνουν τα 1,17 δισεκατομμύρια μονάδες, αυξημένες κατά 4%.

Ο ανώτερος αναλυτής Toby Zhu δήλωσε ότι η «βιομηχανία smartphone αναδύεται σαφώς από τις πιο σκοτεινές μέρες της», με τους καταναλωτές να τοποθετούν μεγαλύτερη αξία στις συσκευές τους λόγω της μέσης τιμής πώλησης που έφτασε τα 440 δολάρια σήμερα σε σύγκριση με 332 δολάρια το 2017, το οποίο είπε ότι ήταν ένα έτος αιχμής για τον τομέα.

Ο Sanyam Chaurasia, επίσης ανώτερος αναλυτής, δήλωσε ότι η ανάκαμψη των smartphone θα οδηγηθεί από αυξήσεις στις αναδυόμενες αγορές, καθώς «οι συσκευές παραμένουν αναπόσπαστο μέρος της συνδεσιμότητας, της ψυχαγωγίας και της παραγωγικότητας». Ο Chaurasia δήλωσε επίσης ότι ένα στα τρία smartphones που θα αποσταλούν το 2024 θα πωληθούν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού λόγω της ισχυρής ζήτησης για αναβάθμιση συσκευών.

Η Canalys σημείωσε ότι οι κινεζικές μάρκες όπως η Honor και η Xiaomi “αναμένεται να επεκταθούν επιθετικά εκτός της ευρύτερης Κίνας” χάρη στη βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών.

Η ελληνική αγορά

To 2010 η αξία της αγοράς κινητής τηλεφωνίας είχε ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, με τη μέσο ποσό αφοράς να διαμορφώνεται, τότε, σε περίπου 160 ευρώ. Την ίδια χρονιά, ο αριθμός των νέων συσκευών είχε ανέλθει περίπου σε 3,5 εκατ. μονάδες, από τις οποίες 800.000 ήταν Smartphones.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 2022 έναντι του 2021 oι πωλήσεις Smartphones στη χώρα μας υποχώρησαν ελαφρώς κατά 1,5%, σε 1,88 εκατ. συσκευές. Επίσης πέρυσι, αν και μειώθηκε ο όγκος των πωλήσεων Smartphones, η αξία της αγοράς ήταν σημαντικά αυξημένη (+10,2%) σε σχέση με το 2021. Πέρυσι, δηλαδή, οι Έλληνες διέθεσαν ποσό άνω των 700 εκατ. ευρώ για την αγορά Smartphones, ενώ το 2021 είχαν πωληθεί 1,9 εκατ. συσκευές με συνολική αξία 630 εκατ. ευρώ.

close menu