Οικονομία

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Υπερψηφίστηκε από την Oλομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για «την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε λόγο για ένα μεταρρυθμιστικό βήμα που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διεθνείς ανάγκες και προκλήσεις, προωθεί τον ελληνικό τουρισμό, αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και ενισχύει, τόσο τις τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και τις τοπικές κοινωνίες.

Από την πλευρά της, η Αντιπολίτευση, αμφισβήτησε τους αναπτυξιακούς στόχους του νομοσχεδίου χαρακτηρίζοντάς το πρόχειρο, αποσπασματικό και αναποτελεσματικό και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την στήριξη και ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού.

«Πρόκειται για ένα πρώτο αλλά απαραίτητο νομοθετικό βήμα στην κατεύθυνση της χάραξης μίας νέας πολιτικής για τον ελληνικό τουρισμό. Μιας πολιτικής που απαντά στις σύγχρονες και σύνθετες προκλήσεις», επανέλαβαν και σήμερα, τόσο η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη όσο και η υφυπουργός, Έλενα Ράπτη.

Όπως είπε η κ. Κεφαλογιάννη, «στο παρόν νομοσχέδιο γίνονται τροποποιήσεις ή διορθωτικές κινήσεις για πρωτοβουλίες που δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα», και πρόσθεσε ότι «στο επόμενο διάστημα θα προωθηθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και εξειδίκευση του υφιστάμενου πλαισίου».

Με τις ρυθμίσεις του νόμου:

– Συστήνεται το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού. Δίνεται θεσμική υπόσταση σε ένα συμβουλευτικό όργανο, με εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στον σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της εθνικής τουριστικής πολιτικής. Προωθούνται, έτσι, η διάχυση της εθνικής στρατηγικής σε όλη την επικράτεια, οι συνέργειες και ο διάλογος με την τοπική αυτοδιοίκηση.

– Προβλέπεται η σύσταση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, με σκοπό την ενημέρωση του υπουργού Τουρισμού για ζητήματα ανάπτυξης του οινοτουρισμού, αλλά και τη μέριμνα για την προώθηση και προβολή αυτής της μορφής του τουρισμού αλλά και των επισκέψιμων οινοποιείων και των μονάδων παραγωγής.

– Θεσμοθετείται, επίσης, στο υπουργείο Τουρισμού το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, σε συνέχεια και σχετικής πρόβλεψης στο μνημόνιο με τον παγκόσμιο οργανισμό τουρισμού, καθώς ο παράκτιος και ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελούν πραγματικό καταλύτη οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

– Σε επόμενη διάταξη διασφαλίζεται η αποδοτικότερη λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης μέσω και της διαλειτουργικότητας του δικτύου επικοινωνίας του με άλλα πληροφοριακά συστήματα και μητρώα του δημόσιου τομέα, με στόχο τη διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

– Προβλέπεται η μεταφορά αδιάθετων ποσών του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2022-2025», ώστε να διασφαλιστεί συντομότερα και πιο αποτελεσματικά ως προς την απορρόφηση και υλοποίηση του Β’ κύκλου του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», με ευρύτερα και στοχευμένα κοινωνικά κριτήρια.

Σε άλλα άρθρα ρυθμίζονται λεπτομέρειες για την αποδοτικότερη και σύγχρονη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού απέναντι στους πολίτες και επιχειρήσεις διασφαλίζοντας τον στόχο για προστασία της νομιμότητας.

close menu