Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Επιστολή Καφούνη σε Κεραμέως με αίτημα για παράταση

Επιστολή έστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, στην υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ζητώντας παράταση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στη χθεσινή του συνεδρίαση ανέλυσε διεξοδικά την παρούσα κατάσταση της αγοράς και επικεντρώθηκε στην υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις λιανικής από 1ης Ιουλίου 2024.

Ο πρόεδρος Σταύρος Καφούνης, εκφράζοντας την αγωνία του εμπορικού κόσμου της χώρας, έστειλε επιστολή στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Νίκη Κεραμέως, καταθέτοντας αίτημα παράτασης της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο Λιανεμπόριο τουλάχιστον έως την 1η Νοεμβρίου 2024, για τους λόγους που αναφέρονται λεπτομερώς στην επιστολή που ακολουθεί:

Αναλυτικά η επιστολή:

Κυρία Υπουργέ,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, σας ευχαριστούμε για την αποτελεσματική επικοινωνία από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων σας και για την άμεση ανταπόκρισή σας στην τεκμηριωμένη τοποθέτησή μας των 12 σημείων που από καιρό έχουμε στείλει στο Υπουργείο σας.

Με την παρούσα επιστολή και κατόπιν της χθεσινής μας συνεδρίασης κατά την οποία εκφράστηκε τεράστια αγωνία από τα μέλη, τα οποία -ειρήσθω εν παρόδω- αποτελούνται από εμπόρους διαφορετικών κλάδων, περιοχών και μεγέθους, είμαστε υποχρεωμένοι να σας μεταφέρουμε το αίτημα του συνόλου του εμπορικού κόσμου για παράταση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο Λιανεμπόριο, τουλάχιστον έως την 1^η Νοεμβρίου 2024.

Το αίτημα παράτασης βασίζεται σε πολλούς και πραγματικούς λόγους, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι:

– Οι επιχειρήσεις μετά την ταλαιπωρία και τον χρόνο που διέθεσαν για να προσαρμοστούν στη νέα εφαρμογή της διασύνδεσης των POS και της άμεσης διαβίβασης των δεδομένων στην ΑΑΔΕ καθώς και στη λειτουργία μέσω του συστήματος IRIS, δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο εξοικείωσης στο νέο εγχείρημα, ούτε οι εργοδότες, αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι, καθώς η εκπαίδευσή τους είναι ακόμα ελλιπής.

Επισημαίνουμε ότι το θέμα της διασύνδεσης δεν έχει διευθετηθεί ακόμα για πολλές επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν οι ίδιες ευθύνη γι’ αυτό.

– Στην πρόσφατη εγκύκλιο, ενώ σωστά διευκρινίζονται πολλές από τις εκκρεμότητες, αυξάνονται οι υποχρεώσεις και καθίσταται αδύνατη η άμεση προσαρμογή των υπόχρεων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, όπως η συμφωνία και υπογραφή νέων συμβάσεων με τους εργαζομένους, η τροποποίηση ωραρίων και προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες καθώς και άλλων παρόμοιων θεμάτων.

– Οι εταιρείες λογισμικού αδυνατούν να συνεργαστούν και να εξυπηρετήσουν όλες τις επιχειρήσεις εμπρόθεσμα.

Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να δοθεί ικανός χρόνος για βελτιωτικές αλλαγές που χρειάζεται ο νόμος, με σκοπό να λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων και της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι τιμωρητικά και εξοντωτικά για το Λιανεμπόριο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως πρέπει να εξορθολογιστούν τα πρόστιμα, να διευθετηθούν με τροποποίηση νόμου θεσμικά θέματα που καθιστούν ευάλωτες τις επιχειρήσεις για γραφειοκρατικά θέματα ελάσσονος σημασίας καθώς και να ανοίξει η συζήτηση για εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων με πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων.

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητα της παρέμβασής μας και ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημά μας, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προς όφελος των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων.

close menu