Χρηματοδοτήσεις

«Πράσινη» μαθητική επιχείρηση στοχεύει στη δημιουργία Κέντρου  Επαναχρησιμοποίησης Οικιακών Σκευών

Όταν μια ομάδα μαθητών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Αγ. Δημητρίου αποφάσισε να δώσει ζωή σε παλιά οικιακά σκεύη και να τα μεταποιήσει σε χρηστικά αντικείμενα ίσως να μην είχε κατά νου ότι η ιδέα αυτή θα πήγαινε ένα βήμα παρακάτω, αφού ενώνοντας δυνάμεις με τις μαθήτριες και μαθητές του γειτονικού 6ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου σχεδίασαν όλοι μαζί τη δημιουργία ενός Κέντρου Συλλογής και Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Οικιακών Σκευών, που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των αστικών αποβλήτων.

Στόχος, μάλιστα, είναι η εικονική μαθητική επιχείρηση ReUZ+ που δημιούργησαν να εξελιχθεί σε μια πραγματική επιχείρηση, με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, που θα δίνει ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα με αναπηρίες.

Η ReUZ+ «γεννήθηκε» στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2002» του Junior Achievement Greece, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε νέα παιδιά ν’ αναπτύξουν δημιουργικά τις ιδέες τους και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του (εικονικού) «επιχειρείν». Οι μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων είχαν σε όλη την πορεία τους την πολύτιμη βοήθεια του διεθνώς διακεκριμένου brand strategist Peter Economides, ο οποίος συμμετέχει στον θεσμό «inspirational mentor» που εισήγαγε για πρώτη φορά φέτος το JA Greece. Στο πλευρό τους είχαν βέβαια τους καθηγητές τους, τις συντονίστριες του εκπαιδευτικού προγράμματος Ε. Χρυσού και Μ. Χριστοπούλου και τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς Γ. Σκαβάρας, Γ. Κολλιός, Γ. Μπουλμέτης, Κ. Σερέτης και Α. Δημητρίου.

Ειδικότερα για τη συμμετοχή του Peter Economides, σε ανακοίνωσή της η ομάδα επισημαίνει πως ο γνωστός brand strategist δεν έμεινε στις τυπικές του υποχρεώσεις, αλλά συμμετείχε σε συνεχείς διαδικτυακές συναντήσεις, δίνοντας ουσιαστικές κατευθύνσεις για τη δημιουργία του brand της επιχείρησης, ενώ παράλληλα έφερε την ομάδα σε επαφή με την κορυφαία εταιρεία Beetroot για τη δημιουργία του λογοτύπου και της εταιρικής ταυτότητας.

Παρά τις δυσκολίες λόγω Covid, φρόντισε να γνωρίσει την ομάδα από κοντά και συμμετείχε στα γυρίσματα του promo video που έγιναν στον μικρό πεζόδρομο που ενώνει τα δυο σχολεία. Ένα promo video, με το οποίο η ομάδα της ReUZ+ ζητά την ψήφο όλων καθώς συμμετέχει στον διαγωνισμό για το καλύτερο Promo Video 2022 του JA Greece (σ.σ. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στο www.jagreece.org/promovoting, μέχρι 11/3/2022).

«Ευχόμαστε το μικρό δρομάκι που μας ενώνει μια μέρα να γίνει λεωφόρος ενώνοντας την ανθρωπότητα για την ανθρωπότητα. Μέσα απ’ αυτή τη μοναδική εμπειρία πιστέψαμε στους εαυτούς μας, πιστέψαμε ότι ΓΙΝΕΤΑΙ! Πίστεψέ το κι εσύ», προτρέπουν οι μαθήτριες και μαθητές της ReUZ+.

Η πορεία προς τη ReUZ+

Η αρχική πρωτοβουλία των μαθητών του ειδικού σχολείου έλαβε μέρος στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για τη Μείωση των Αποβλήτων EWWR21 μέσω του εθνικού συντονιστή των δράσεων Ε.Ο.ΑΝ. (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) και κατάφερε να προκριθεί προς βράβευση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, στην κατηγορία «Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

Με μια σειρά επιστολών, τα μέλη της ομάδας εξασφάλισαν την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) για τις δράσεις τους, την επιστημονική υποστήριξη του οργανισμού NoWaste 21 και την ουσιαστική υποστήριξη του Δήμου Αγίου Δημητρίου για τον κύριο στόχο: τη δημιουργία ενός Κέντρου Συλλογής και Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Οικιακών Σκευών.

Σε μια ξεχωριστή τηλεδιάσκεψη, στις 18 Φεβρουαρίου, η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου δεσμεύτηκε να παρέχει στην επιχείρηση σημεία συλλογής χρησιμοποιημένων οικιακών σκευών, χώρο συγκέντρωσης, οχήματα για τη μεταφορά και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία Κέντρου Συλλογής και Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (2020). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου: «Καλώ όλους και όλες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους ξεκινώντας από την τοπική κοινωνία με σύνθημα σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά».

Τα δυο σχολεία επιθυμούν να μεταδώσουν μηνύματα για τoν σεβασμό προς το περιβάλλον και την αποδοχή της διαφορετικότητας, να ευαισθητοποιήσουν και να συμπαρασύρουν τις σχολικές κοινότητες, την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία προκειμένου «όλοι μαζί να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και να προωθήσουμε ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την απασχόληση για όλους και όλες».

Έχουν την πεποίθηση ότι η μαθητική επιχείρηση ReUZ+ θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των αστικών αποβλήτων μέσα από τη δημιουργία Κέντρου Συλλογής και Επαναχρησιμοποίησης υλικών και και θα συνδράμει στην κυκλική οικονομία. Επιθυμία όλων είναι με τις εισπράξεις από τις πωλήσεις των χρηστικών αντικειμένων που προκύπτουν από την επαναχρησιμοποίηση των παλιών οικιακών σκευών, να συνεισφέρουν στην υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το promo video της μαθητικής επιχείρησης είναι διαθέσιμο στο: https://youtu.be/d0g8dgebBc8 (ψηφοφορία στο (www.jagreece.org/promovoting).

Περισσότερες πληροφορίες για τη ReUZ+ είναι διαθέσιμες στα social media (www.facebook.com/Reuz.plus, www.instagram.com/reuz.plus)

close menu