Επικαιρότητα

Πλήρης αποδόμηση κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω γνωστής εφαρμογής

Συνελήφθησαν και τα (6) μέλη του κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα

Σε συνέχεια του από 22-2-2021 Δελτίου Τύπου, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, μετά από εκτεταμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε από 18-26 Φεβρουαρίου 2021, πέτυχε την πλήρη αποδόμηση κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω γνωστής διαδικτυακής εφαρμογής (μέθοδος Digital Smuggling ).

Συνελήφθησαν πέντε (5) επιπλέον μέλη του κυκλώματος, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ελληνική Επικράτεια, για κακουργηματική από κοινού διευκόλυνση εισόδου-εξόδου μεταναστών στη Χώρα μας και την προώθηση τους σε Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και την εξασφάλιση καταλύματος για την απόκρυψη τους.

Ειδικότερα, την 22-2-2021 συνελήφθησαν στα Κάτω Πατήσια, τρεις (3) αλλοδαποί (δύο άνδρες ηλικίας 30 και 23 ετών και μια 34χρονη γυναίκα) από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Ως προς τον ρόλο τους :

  • ο 30χρονος αναλάμβανε τη μεταφορά των νεοεισερχόμενων μεταναστών από την Βόρεια Ελλάδα προς την Αθήνα και κατόπιν την απόκρυψη τους στο « Safe House » στην Κυψέλη. Επίσης, συμμετείχε στον εφοδιασμό των μεταναστών με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και τη μεταφορά τους στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράνομη προώθηση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • η 34χρονη γυναίκα και ο 23χρονος αλλοδαπός, διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στην εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω των καναλιών της γνωστής διαδικτυακής εφαρμογής.

Την 24-2-2021 συνελήφθη στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, 28χρονος αλλοδαπός που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω των καναλιών της εφαρμογής, ενώ διατηρούσε στενή συνεργασία με μέλος του κυκλώματος που δραστηριοποιείται σε άλλη χώρα.

Την 26-2-2021 συνελήφθη στα Εξάρχεια, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, 25χρονος αλλοδαπός ο οποίος ήταν ο διαχειριστής ενός εκ των δύο καναλιών της γνωστής εφαρμογής που χρησιμοποιούνταν στην εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων και αναλάμβανε τη διακίνηση τους ταχυδρομικώς προς τους παραλήπτες.

Συνολικά, συνελήφθησαν και τα (6) μέλη του κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, κατασχέθηκαν άνω των (70) διαβατηρίων και ταυτοτήτων έτοιμων προς χρήση και συνελήφθησαν (5) υπό προώθηση μετανάστες.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση υλοποιήθηκε στα πλαίσια εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της δράσης 2.2 του προγράμματος EMPACT του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, της οποίας ηγείται η χώρα μας, για την οποία αναπτύχθηκε συνεργασία με διεθνείς Οργανισμούς (U.S. HSI/ICE, U.K. NCA, EUROPOL E.M.S.C.).

Επιπρόσθετα, η επιχείρηση υποστηρίχθηκε πληροφοριακά από την EUROPOL , μέσω της οποίας διοργανώθηκαν επιχειρησιακές συναντήσεις προς ανταλλαγή και ανάλυση πληροφοριακών στοιχειών, ενώ κατά το διάστημα που πραγματοποιήθηκε η αστυνομική επιχείρηση, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, ενισχύθηκε και με κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων (Mobile Office) της EUROPOL.

close menu