Επιχειρήσεις

Peoplecert: Η εξαγορά που εκτίναξε την αποτίμηση της εταιρείας στα 1,8 δισ. και οι στόχοι για την συνέχεια

Σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο κλάδο των πιστοποιήσεων, τοποθέτησαν την Peoplecert οι συντεταγμένες κινήσεις στις οποίες προχώρησε το προηγούμενο διάστημα, προδιαγράφοντας μάλιστα μια ενδιαφέρουσα κι ανοδική πορεία για την συνέχεια. Μέσω της εξαγοράς της βρετανικής Axelos, η οποία ελέγχει δύο βασικές πιστοποιήσεις που χρησιμοποιούνται από οργανισμούς κι εταιρείες παγκοσμίως, μέσω του ομολογιακού δανείου το οποίο συνόδευσε την εξαγορά και υπερκαλύφθηκε αλλά και μέσω της απόκτησης μειοψηφούντος εταίρου την αμερικανική FTV Capital, η εταιρεία κατάφερε από 250 εκατ. ευρώ να αποτιμάται σήμερα 1,8 δισ. ευρώ. 

Τα μακροπρόθεσμα σχέδιά της μάλιστα περιλαμβάνουν βήματα ίδιας δυναμικής, ικανά να υποστηρίξουν το αποτύπωμα της. Η εταιρεία φιλοδοξεί να προχωρήσει μέσα στα χρόνια σε νέες εξαγορές, να επιτυγχάνει αύξηση 40% στα κέρδη προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων (EBITDA) κάθε χρόνο, ενώ δεν αποκλείεται και η είσοδος της στο χρηματιστηριακό ταμπλό της Νέας Υόρκης.

Όσο για τα βραχυπρόθεσμα πλάνα της, προβλέπουν την ανάπτυξη νέων τρόπων κεφαλαιοποίησης των μεθοδολογιών της Axelos, προσλήψεις αλλά και μετάβαση του συνόλου των εργαζομένων της εταιρείας στο μοντέλο της τηλεργασίας, όπως ανέφερε χθες ο ιδρυτής και διευθύνων Σύμβουλός της, κ. Βύρων Νικολαΐδης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Η ιστορία της εξαγοράς της Axelos

Πάνε μόλις λίγοι μήνες από όταν η Peoplecert προχώρησε στην μεγαλύτερη εξαγορά ξένης εταιρείας από ελληνική την τελευταία15ετία και απέκτησε το σύνολο των μετοχών της βρετανικής Axelos έναντι 450 εκατ. ευρώ, με τιμή δηλαδή 11,5 φορές τα EBITDA της. Μέρος του τιμήματος (300 εκατ. ευρώ) καλύφθηκε από τις διεθνείς αγορές με δανεισμό διά της εκδόσεως ομολογιακού δανείου με επιτόκιο 5,75%, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από ίδια κεφάλαια της εταιρείας και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με την FTV Capital να εισέρχεται στο μετοχικό σχήμα ως μειοψηφών εταίρος.

Η εξαγορά της Axelos αποτέλεσε «σταθμό» στην ιστορία της Peoplecert, η οποία ιδρύθηκε ως ECDL Hellas το μακρινό 2000, αφού κατάφερε να εκτινάξει την αξία της τελευταίας σε δυσθεώρητα ύψη. Κι αυτό γιατί η βρετανική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 από το βρετανικό δημόσιο (Cabinet Office) και την Capita Plc, με στόχο να προσφέρει πιστοποιήσεις στους τομείς των Επικοινωνιών και Πληροφορικής αλλά και σε αυτόν της διοίκηση έργων, συνεργάζεται σήμερα με 800 κυβερνητικούς οργανισμούς και 50.000 εταιρειών σε 45 χώρες του κόσμου. Ενδεικτικά, στο πελατολόγιο της Axelos εντοπίζει κανείς από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple έως Ομοσπονδιακά Γραφεία ερευνών όπως το FBI.

Στα βασικά της εργαλεία συμπεριλαμβάνονται τα ΙΤΙL και Prince2, τα οποία πιστοποιούν το ΙΤ service management και την μεθοδολογία των διαδικασιών που απαιτεί η υλοποίηση μικρών αλλά και μεγάλων έργων, την μεθοδολογία δηλαδή που εξασφαλίζει ότι ένα project εκτελείται on budget, on time και on specifications. Το Prince2 μάλιστα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο διαδεδομένα εργαλεία τέτοιου τύπου που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις κι οργανισμοί σε όλο τον πλανήτη για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα έργα που υλοποιούν – το δεύτερο είναι το PMI.

η συνέχεια εδώ

close menu