Διάστημα

Παράταση παίρνει η επιστροφή του Starliner πίσω στη Γη

Εκτός από την ανησυχία για το πλήρωμα του Starliner, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν η NASA θα ματαιώσει το ταξίδι της επιστροφής και θα στείλει το ζευγάρι πίσω με άλλο διαστημόπλοιο

Παράταση παίρνει η επιστροφή του Starliner από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με τις Boeing και NASA να μην είναι ακόμα σίγουρες πότε θα φέρουν τη Σούνι Γουίλιαμς και τον Μπουτς Γουίλμορ πίσω, στη Γη.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η NASA δήλωσε ότι στόχος είναι το διαστημόπλοιο να επιστρέψει στο τέλος του μήνα, αλλά δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι δοκιμές που αναμένεται να βοηθήσουν στη λύση επίμονου προβλήματος στους προωθητήρες αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι δύο αστροναύτες έχουν «κολλήσει» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τις αρχές Ιουνίου λόγω των προβλημάτων του Starliner. Το κύριο σημείο ανησυχίας συνεχίζει να είναι το πρόβλημα στους προωθητήρες που θα οδηγούσαν το διαστημόπλοιο πίσω στη Γη.

Οι διαρροές στις δεξαμενές αποθήκευσης ηλίου που ελέγχουν τους προωθητήρες, οι οποίες οδήγησαν σε πολλαπλές καθυστερήσεις της εκτόξευσης του Starliner, δεν αναμένεται να θέσουν σε κίνδυνο την πτήση επιστροφής, αναφέρει ο ιστότοπος Quartz. Σε συνέντευξη Τύπου στις 18 Ιουνίου, οι αξιωματούχοι της NASA επανέλαβαν ότι το σκάφος χρειάζεται ποσότητα ηλίου ικανή να διαρκέσει επτά ώρες για να μπορέσει να επιστρέψει και ότι διαθέτει 70 ώρες ηλίου στο σκάφος.

Ωστόσο, αν και είπαν ότι το σκάφος θα μπορούσε να επιστρέψει τώρα, αν χρειαστεί, είπαν επίσης ότι ενδέχεται να μην είναι έτοιμο να κάνει το ταξίδι πίσω στη Γη.

«Εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να [ελέγξουμε τα πάντα] για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο που θα μπορούσε να μας εκπλήξει», δήλωσε ο Στιβ Στιτς, διευθυντής προγράμματος πληρώματος της NASA.

Εκτός από την ανησυχία για το πλήρωμα του Starliner, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν η NASA θα ματαιώσει το ταξίδι της επιστροφής και θα στείλει το ζευγάρι πίσω με άλλο διαστημόπλοιο. Σε αυτή την περίπτωση, η ανταγωνίστρια της Boeing, SpaceX θα ήταν η εταιρεία που θα αναλάμβανε το ταξίδι της επιστροφής.

close menu