Εκδηλώσεις Teamworks

Παρακολουθήστε LIVE τη 2η ημέρα του DIGITAL HEALTH CARE | DPO SECURITY 2024 – Δια ζώσης στο ΕΚΔΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του 14ου «Digital Health Care | DPO & ICT Security World», που διοργανώνει η Teamworks|Metateam, (19 και 20 Ιουνίου), με βασικό θεματικό τίτλο: «Ψηφιακή Υγεία και Ασφάλεια στο δρόμο της Τεχνητής Νοημοσύνης». Η 1η ημέρα του Συνεδρίου διεξήχθη ψηφιακά, ενώ σήμερα, Πέμπτη, η διοργάνωση πραγματοποιείται δια ζώσης στο Αμφιθέατρο ΕΚΔΔΑ, με παράλληλη ψηφιακή μετάδοση.

Στρογγυλή Τράπεζα: Το Μέλλον της Ψηφιακής Υγείας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία

Στην ενότητα «Το Μέλλον της Ψηφιακής Υγείας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία» θα συζητηθεί σε Στρογγυλή Τράπεζα μεταξύ των ομιλητών Ειρήνης Αγαπηδάκη (Αν. Υπουργός Υγείας), Δημήτρη Βαρτζόπουλου (Υφυπουργός Υγείας), Δημήτρη Κατσιάνη (Αναπληρωτής Πρόεδρος ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), Αλέξανδρου Μπρεγιάννη (CEO, NOVA ICT | Public Sector & ICT Executive Director, NOVA) και Κώστα Πετρόπουλου (CTO | Health Unit, IKnowHow), οι οποίοι θα συζητήσουν για την εξέλιξη της ψηφιακής υγείας και της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ομιλητές θα εξετάσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται σε αυτούς τους τομείς, με εστίαση στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ανάπτυξη της ψηφιακής υγείας. Θα εξηγήσουν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί επίσης, στο κομμάτι της αξιολόγησης των προγραμμάτων screening, όπως είναι για παράδειγμα το Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, ενώ θα γίνει εκτενής αναφορά στις δράσεις που δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας, μεταξύ των οποίων είναι και το πρόγραμμα του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, το οποίο θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα στο τέλος του 2025 και θα καλύψει κάθε σπιθαμή της χώρας.

Πετρόπουλος: Το λιθαράκι που βάζει ο καθένας απαραίτητο, όμως χρειάζεται και ο αρχιτέκτονας…

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην πολυετή εμπειρία της IKnowHow στον τομέα των απεικονιστικών εξετάσεων. Η εταιρεία προσπαθεί να αναπτύσσει και να ενσωματώνει εργαλεία που και στον γιατρό θα δίνουν τη δυνατότητα να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, στον ασθενή να έχει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα του explainability. Ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σε συνεργασία με το ΜΙΤ κάνει την επικύρωση ενός μοντέλου μαστογραφιών που κάνει πρόγνωση σε υγιείς μαστογραφίες σε επίπεδο 5ετίας για τον κίνδυνο που μπορεί να έχει μία γυναίκα στα επόμενα χρόνια. Τέτοιες απόπειρες τις βλέπουμε με μεγάλη ζέση και μας απασχολεί πολύ πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με εργαλεία που θα έχουν αντίκτυπο στην ιατρική κοινότητα συμπλήρωσε. Κανένα μοντέλο ΤΝ δεν αντικαθιστά την εμπειρία του γιατρού και τον ανθρώπινο παράγοντα ανέφερε. Οι δομές υπάρχουν και τα εργαλεία συνεχώς βελτιώνονται. Οι εξελίξεις έχουν τεράστιο ενδιαφέρον όχι μόνο σε τεχνολογικό και επιστημονικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Το λιθαράκι που θα πρέπει να βάλει ο καθένας είναι απαραίτητο, όμως θα πρέπει να υπάρχει και ένας αρχιτέκτονας που βάζει το πλαίσιο για το τι θα χτίσουμε στο τέλος. Σκοπός είναι να δοθεί στον πολίτη κάτι που θα του κάνει τη ζωή πιο εύκολη.

Μπρέγιαννης: Η ΤΝ μπορεί να φέρει επανάσταση στις κλινικές μελέτες

Ο κ. Μπρέγιαννης, CEO μιας νέας εταιρείας του τεχνολογικού κλάδου, της Nova ICT, μεταξύ άλλων επεσήμανε: Τον τελευταίο καιρό υλοποιούνται στη χώρα μας πολύ μεγάλα project με μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα. Αυτά τα έργα, υποστηρίζουν και πολιτικές που είχαν καθυστερήσει. Τώρα, δίνεται η πραγματική ώθηση και πιστεύω ότι θα πάρουμε τα αποτελέσματα του θέλουμε. Συνεργαζόμαστε στενά με την ΗΔΙΚΑ, όπως και τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του δικτύου τηλεϊατρικής. Επίσης συνεργαζόμαστε για το Πληροφορικό Σύστημα που αφορά στους ογκολογικούς ασθενείς. Στόχος είναι, να διαμορφώσουμε μια εθνική βάση δεδομένων για αυτή την ασθένεια που απασχολεί μεγάλο ποσοστό πληθυσμού. Μέσα από αυτό το έργο μπορούμε να δώσουμε εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ασθενούς. Η ΤΝ στην υγεία δεν είναι μόδα. Μπορεί να φέρει επανάσταση στις κλινικές μελέτες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, 44 δισ. ευρώ διατίθενται στην Ευρώπη για κλινικές μελέτες και η Ελλάδα απορροφά από αυτά μόλις 100 εκατ. ευρώ. Μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτό. Έχουμε τα εργαλεία, έχουμε τις βάσεις δεδομένων μπορούμε να τα καταφέρουμε. Στόχος είναι να δώσουμε υπεραξία στα δεδομένα αυτά.

Κατσιάνης: Επενδύουμε σε υποδομές και καινοτόμα έργα

Ο κ. Κατσιάνης, ανέφερε ότι το μέλλον της ψηφιακής υγείας και της ΤΝ στην υγεία είναι γεμάτο προκλήσεις. Η ψηφιακή υγεία επιτρέπει την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών, την πρόσβαση σε ιατρικές συμβουλές μέσω τηλεϊατρικής και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών φροντίδας. Η τεχνητή νοημοσύνη, από την άλλη, επιτρέπει την ανάλυση μεγάλων δεδομένων για την πρόβλεψη ασθενειών, την εξατομικευμένη ιατρική και τη βελτίωση της ακρίβειας των διαγνώσεων. Η συνδυαστική χρήση αυτών των τεχνολογιών αναμένεται να μεταμορφώσει ριζικά τον τομέα της υγείας, προσφέροντας πιο αποτελεσματικές και προσβάσιμες υπηρεσίες. Η ΕΔΥΤΕ ΑΕ ήδη βοηθάει προς αυτές τις κατευθύνσεις, επενδύοντας σε υποδομές και καινοτόμα έργα για τη χώρα που θα ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες στις υγειονομικές υπηρεσίες. Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών παραμένουν προτεραιότητες.

Βαρτζόπουλος: Τεράστια οφέλη για την Ψυχική Υγεία

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος αναφέρθηκε στα οφέλη της τηλεϊατρικής λόγω της γεωλογικής ιδιαιτερότητας της χώρας. Ιδιαίτερα στον χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας, ανακοίνωσε την υπογραφή του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης και εξασφάλισης θεραπευτικής συνέχειας ασθενών με ψυχικές παθήσεις. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό εργαλείο που θα βοηθάει στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών αλλά κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης. Θα παρακολουθεί τα ΑΜΚΑ των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με ψυχικό νόσημα, θα παρακολουθεί την πορεία των συνταγογραφήσεων, την πορεία των παθήσεων και των νοσηλειών, σε άμεσο χρόνο, προσφέροντας άμεσα οφέλη στο σύστημα Υγείας και κυρίως τους ίδιους τους ασθενείς. Θα δίνει λ.χ. τη δυνατότητα να γνωρίζουμε πότε ένας άνθρωπος πρέπει να νοσηλευθεί και κυρίως πού πρέπει να νοσηλευθεί. Στην κατεύθυνση της ψυχικής υγείας, σχεδιάζεται επίσης μία εφαρμογή υγείας (health app), μία εφαρμογή στην ουσία για κινητά τηλέφωνα με χρήση ΤΝ που θα δείχνει στους ενδιαφερόμενους επιστημονικά και αξιόπιστα τι μπορεί να έχουν ώστε να αναζητήσουν άμεσα την κατάλληλη βοήθεια που μπορεί να χρειάζονται και θα τους καθοδηγεί αναλόγως.

Αγαπηδάκη: Το ψηφιακό μέλλον της υγείας είναι ανθρώπινο

Η Αν. Υφυπουργός Υγείας κα Αγαπηδάκη, στην τοποθέτησή της, μεταξύ άλλων, ανέφερε:  Η τεχνολογία αποτελεί τελευταία, συχνή συζήτηση στον χώρο της υγείας. Λέμε ότι το μέλλον της υγείας είναι ψηφιακό, αλλά θα διαφωνήσω και θα πω ότι, το ψηφιακό μέλλον της υγείας είναι ανθρώπινο. Πάντα θα χρειαζόμαστε τους ανθρώπους της υγείας. Το ψηφιακό μέλλον πρέπει να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Ζούμε σε μια ενδιαφέρουσα εποχή που μπορούμε να «απαντάμε» με την τεχνολογία. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Τα συστήματα που ήδη έχουμε, αλλά και αυτά που θα έρθουν, θα δώσουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να τα εκμεταλλευτούν κατάλληλα. Έχουμε «βασανίσει» πολύ την ΗΔΙΚΑ, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα είχε γίνει τίποτα. Ήμασταν πολύ πίσω, αλλά πλέον φέρνουμε τον πολίτη σε μια πραγματικότητα που δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα. Φέρνουμε μια «επανάσταση» που θα προσθέσει περισσότερη και πιο υγιή ζωή. Ενδεικτικά αναφέρω πώς μέσα από το Πρόγραμμα Πρόληψης «Φώφη Γεννηματά» 250.000 γυναίκες εξετάστηκαν, ενώ σε 25.000 εντοπίστηκαν έγκαιρα ευρήματα. Επίσης έως το 2025 θα έχουμε έτοιμο το δίκτυο τηλεϊατρικής και είμαστε βέβαιοι ότι, θα μειωθούν κατά 30% οι αχρείαστες αεροδιακομιδές. Επίσης σε λίγο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ο Προσωπικός Γιατρός. Επενδύουμε στην ΗΔΙΚΑ γιατί μαζί της φτιάχνουμε και ένα δυναμικό οικοσύστημα δεδομένων. Μιλάμε για δεδομένα πέρα από τον χώρο της υγείας, τα οποία θα αποτελέσουν εργαλεία και για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για τους χαράκτες πολιτικής.

Στρατηγικές για την Ψηφιακή Υγεία και την Ψηφιακή Ασφάλεια στη Δημόσια Υγεία

Στη δεύτερη θεματική με τίτλο «Στρατηγικές για την Ψηφιακή Υγεία και την Ψηφιακή Ασφάλεια στη Δημόσια Υγεία», οι κ.κ. Βασίλης Καρκατζούνης (Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Αθανάσιος Κοσμόπουλος (Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO), Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης | Εθνικός Αντιπρόσωπος ECCC), Χαράλαμπος Βασιλείου (Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για την Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα), Δρ. Αλέξανδρος Μπέρλερ (Αντιπρόεδρος HL7 Hellas) και Δημήτρης Κατεχάκης (Director, HDHC) μίλησαν για τις στρατηγικές ενίσχυσης της ψηφιακής υγείας, τη σημασία της ασφάλειας των δεδομένων στη δημόσια υγεία, καινοτόμες εφαρμογές που βελτιώνουν τις υγειονομικές υπηρεσίες και τις προκλήσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων. Εξέτασαν επίσης τον ρόλο της τεχνολογίας στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας και τις πολιτικές για την ασφάλεια στον ψηφιακό τομέα.

Κατεχάκης: Πρέπει να αυξηθεί η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις

Ο κ. Κατεχάκης ανέφερε ότι, η HDHC ιδρύθηκε το 2021 με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος. Υπάρχουν πολλές νέες τεχνολογίες έτοιμες να κάνουν την εμφάνισή τους και την επανάστασή τους.  Η υγειονομική περίθαλψη καλύπτεται από τεχνολογίες υψηλής αξίας και απώτερος στόχος είναι η διαχείριση της υγείας. Στην Ελλάδα η πρόληψη για την υγεία φθάνει στο 4%, ποσοστό πολύ χαμηλό που σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για γρήγορη εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Αυτή τη στιγμή 120 υπηρεσίες υγείας βρίσκονται στο Gov.gr, κάτω από τμήμα που ονομάζεται «υγεία και πρόληψη». Τα έργα που υλοποιούνται, και πρέπει να είναι έτοιμα μέσα στην επόμενη 5ετία, νομίζω θα μας τα αποτελέσματα που θέλουμε. Βέβαια, το πόσο καλά θα τα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από την ψηφιακή μας ωριμότητα. Οι επιχειρήσεις επίσης έχουν μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό. Η χώρας μας χρειάζεται να επιταχύνει και επίσης να αυξήσει την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις σε ποσοστό 75% μέχρι το τέλος της 10ετίας.

Δρ Μπέρλερ: Εθνική στρατηγική και συντονισμός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Υγεία

Ο Δρ Μπέρλερ μίλησε για τα πρωτογενή δεδομένα και την αναγκαιότητα μιας ενιαίας στρατηγικής για την υλοποίηση έργων. Αναφέρθηκε στη σημασία του European Health Data Space Regulation (EHDS) για τον τομέα της υγείας και την ενσωμάτωση του κανονισμού στο Ελληνικό Δίκαιο μέσα στην επόμενη διετία και εστίασε στη σημασία ενός εθνικού πλαισίου διαλειτουργικότητας. Παρουσίασε το γαλλικό παράδειγμα για τη δημιουργία του Εθνικού Φακέλου Ηλεκτρονικής Υγείας και το πώς αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη χώρα μας. Κατέληξε ότι απαιτείται εθνική στρατηγική και εθνικός συντονισμός τώρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Υγεία.

Βασιλείου: Είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε ότι απαιτεί ο Ευρωπαϊκό Χώρος Δεδομένων

Ο κ. Βασιλείου εκπροσωπώντας της ΕΕΛΛΑΚ και ως Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την Καινοτομία και επιχειρηματικότητα, μίλησε για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλείου ανέφερε: Ασχολούμαι με το κομμάτι των δεδομένων της ψηφιακής υγείας και ειδικότερα με τη δευτερογενή χρήση τους και πως αυτό μπορεί να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα. Βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να έχουν έναν Φορέα πρόσβασης στα δεδομένα υγείας. Βέβαια, μπορούν να υπάρχουν πολλοί φορείς, ωστόσο ένας θα είναι ο κεντρικός συντονιστής. Τα συστήματα που απαιτούνται είναι: Εθνικός Κατάλογος που θα περιέχει τα δεδομένα υγείας, σύστημα που θα διαχειρίζεται τις αιτήσεις για πρόσβαση στα δεδομένα και ένα σύστημα που θα παρέχει ασφαλές περιβάλλον όπου εκεί θα αναλύονται τα δεδομένα.  Και τα τρία αυτά συστήματα θα πρέπει να διασυνδεθούν με την κεντρική ευρωπαϊκή υποδομή, η οποία είναι υπό κατασκευή. Η ψηφιακή ωριμότητα διαφέρει από χώρα από χώρα, όπως η Γαλλία και η Φιλανδία που βρίσκονται αρκετά μπροστά. Στην Ελλάδα είμαστε πίσω και σε επίπεδο νομοθετικό και σε επίπεδο υποδομών, αλλά έχουν γίνει -και γίνονται- σημαντικά βήματα. Οι εξελίξεις τρέχουν και είμαστε εδώ να τα εφαρμόσουμε.

Καρκατζούνης: Η ΤΝ δημιουργεί νέα σχέση γιατρού και ασθενή – Στον πυρήνα τα δεδομένα

Ο κ. Καρκατζούνης είπε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ασφάλεια είναι αλληλένδετες έννοιες, έχοντας στον πυρήνα τους τα προσωπικά δεδομένα. Η ΤΝ είναι ένα trend των τελευταίων ετών υπογράμμισε, αλλά πλέον δεν είναι κάτι θεωρητικό και αποτυπώνεται πια και σε νομοθέτημα που έχει υπερεθνικό χαρακτήρα. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμμετοχή και τη συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του ΑΙ Act δεδομένου και του μεγέθους της χώρας. Οι ηθικές αρχές έχουν πολλή μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση των κανόνων, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η τελική ευθύνη θα πρέπει πάντα να είναι στον άνθρωπο. Η Υγεία είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη διαμόρφωση του AI Act και την ταξινόμηση των επιπέδων ρίσκου των εφαρμογών της ΤΝ, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας θεωρείται «υψηλού ρίσκου».

Κοσμόπουλος: Η πρόθεση μιας κουλτούρας ασφαλείας είναι αυτό που μας λείπει

Ο κ. Κοσμόπουλος «ανοίγοντας» την θεματική εστίασε και ανέλυσε όλες τις παραμέτρους ασφάλειας και προστασίας. Όπως είπε, η δημόσια υγεία με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, λόγω και παλαιότερης ιδιότητά μας. Η Ψηφιακή Ασφάλεια είναι η κρισιμότερη παράμετρος όλων αυτών που συζητάμε. Σίγουρα, Υπουργείο Ψηφιακής Ασφάλειας δεν υπάρχει ακόμα, αλλά δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον. Η προστασία των ευαίσθητων δεδομένων Υγείας έχει γίνει παντού βασική προτεραιότητα. Επίσης, η διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού στις κρίσιμες υποδομές, είναι κάτι που απασχολεί αρχικά και κύρια. Η εκπαίδευση του προσωπικού επίσης, είναι μία ακόμα πολύ σημαντική παράμετρος. Ήδη μία δράση ύψους 4,8 δισ. ευρώ τρέχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, ώστε να παρέχουμε καλύτερη εκπαίδευση. Η πρόθεση μιας κουλτούρας ασφαλείας είναι αυτό που μας λείπει. Η κουλτούρα αυτή, μπορεί να ενισχύσει συνολικά  την ασφάλεια στις ψηφιακές πρωτοβουλίες. Γίνονται πολλά βέβαια, αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερα και απαιτούνται σημαντικές βελτιώσεις. Συνεχής επαγρύπνηση και καινοτομία είναι τα «κλειδιά» της επιτυχίας.

Στρατηγική και Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία

Στην πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο «Στρατηγική και Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία» οι ομιλητές: Σταύρος Ασθενίδης (Διευθύνων Σύμβουλος, ΚτΠ Μ.Α.Ε.), Νίκη Τσούμα (Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΗΔΙΚΑ), Φαίη Κοσμοπούλου (Γενική Διευθύντρια, Πανελλήνια Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας), Δρ. Κυριάκος Τόλιας (Διευθυντής, ΕΚΤ) και Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος (Πρόεδρος,DPO Network) θα αναφερθούν στις στρατηγικές για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγείας, τις εφαρμογές της στην ιατρική έρευνα και κλινική πρακτική, την ανάλυση μεγάλων δεδομένων για πρόληψη και διάγνωση ασθενειών, καθώς και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της AI στην υγειονομική περίθαλψη.

Δρ Κανέλλος: Ασφαλιστικές δικλείδες με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Δρ Κανέλλος σημείωσε ότι η ΤΝ δεν είναι μία αυτοτελής επιστήμη αλλά βρίσκεται στο μεταίχμιο πολλών επιστημών. Η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει τόσο στην ατομική όσο και τη συλλογική διαχείριση της Υγείας. Σε επίπεδο νομικής διάστασης εστίασε στο ευαίσθητο κομμάτι των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία του Προσωπικού Φακέλου Υγείας. Η Ελλάδα είχε σχετική νομοθεσία πριν από άλλες χώρες, από το 2022, που ορίζουν τη λειτουργία της ΤΝ. Εξήγησε τη σημασία του να εξηγηθεί στους ίδιους τους ασθενείς η λειτουργία της ΤΝ και του αντικτύπου που έχει η εφαρμογή της. Θα πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, σημειώνοντας εν προκειμένω ότι τα συστήματα ΤΝ σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να υπόκεινται σε κάποιες νομικές και ηθικές αρχές, καθώς μπορούν να θεωρηθούν υψηλού ρίσκου. Ποιος θα ρυθμίσει τελικά την ΤΝ στο επίπεδο της Υγείας είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, κατέληξε.

Τολιάς: Η καινοτομία δεν έρχεται από την τεχνολογία, αλλά από τη σωστή χρήση

Ο Δρ. Τολιάς υπογράμμισε ότι, η συμβολή του ΕΚΤ είναι πολύ σημαντική στο κλάδους της υγείας, της έρευνας, της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η ΤΝ αξιοποιείται σε διάφορους και σημαντικούς τομείς της υγείας. Η τεχνολογία δεν είναι πρόσφατη. Η καινοτομία δεν έρχεται από την τεχνολογία, αλλά από τη σωστή χρήση. Η ΑΙ δημιουργεί μια νέα «επανάσταση» σε πολλούς τομείς, αλλά πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι των μαγνητικών τομογράφων. Η Τ.Ν  δημιουργεί υψηλής ευκρίνειας εικόνες και όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το πεδίο για διάγνωση, πρόγνωση και θεραπεία. Και στην Ελλάδα αναπτύσσεται μία σημαντική δυναμική στο χώρο του ΑΙ μέσω αρκετών startup εταιρειών και όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή, 130 startup εταιρείες μπορούν να συμβάλουν με εξειδικευμένες εφαρμογές στην ανάπτυξη παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κοσμοπούλου: Επενδύσεις 1,2 δισ. στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία έως το 2026

Η κα Κοσμοπούλου ανέφερε ότι η τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν τον χάρτη και καθιστούν επιτακτικές τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας. Μίλησε για την ανάγκη της χάραξης Εθνικής Πολιτικής στο Συστημα Υγείας για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Η ΤΝ μπορεί να αξιοποιηθεί στον τομέα της διάγνωσης και έγκαιρης πρόγνωσης, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση για τον κάθε ασθενή, παρέχοντας σημαντική βοήθεια και στον χώρο των νοσοκομείων. Η ΤΝ και η ανάλυση δεδομένων θα έχουν καθοριστικό ρόλο όπως αποδεικνύουν πρόσφατες μελέτες σημείωσε. Ιδιαίτερα στον χώρο της Φαρμακοβιομηχανίας η ΤΝ χρησιμοποιείται τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και παραγωγής φαρμάκων με ευεργετικά αποτελέσματα. Αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα 1,2 δισ. ευρώ ως το 2026 που υλοποιείται στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Οι νέες επενδύσεις θα δημιουργήσουν 5.500 νέες θέσεις εργασίας.  Οι επενδύσεις θα συνεχιστούν όχι μόνο σε επίπεδο εξοπλισμού αλλά και ανθρώπινου δυναμικού, συμπλήρωσε.

Ασθενίδης: Τα δύο έργα της ΚτΠ στον χώρο της Υγείας

Ο Σταύρος Ασθενίδης εξήρε το ρόλο της ΗΔΙΚΑ αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιεί η ΚτΠ στο χώρο της Υγείας. Το φιλόδοξο έργο της τηλεϊατρικής θα καλύψει όλη την επικράτεια σε πάνω από 3.000 σημεία και δομές μεταναστών, αποτελώντας μία μεγάλη βοήθεια και αναβάθμιση στον χώρο της παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Η ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων είναι ένα πολύ μεγάλο σε όγκο έργο. Τα δύο έργα θα αποτελέσουν τη βάση που θα τροφοδοτούν τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας αλλά και θα τροφοδοτούν τα συστήματα ΤΝ που θα εφαρμοστούν στον χώρο της Υγείας. Αναφέρθηκε στην προσοχή που δίνεται στον χειρισμό των προσωπικών δεδομένων και την μέριμνα που λαμβάνεται σε αυτό το επίπεδο. Η «ανωνυμοποίηση» των δεδομένων είναι πολύ πιο δύσκολο έργο από ότι ακούγεται υπογράμμισε.

Τσούμα: Δεν υπάρχει «θα», γιατί όλα αυτά γίνονται

Η κα Τσούμα ανέφερε ότι  «Στην ΗΔΙΚΑ είμαστε υπερήφανοι και υπεύθυνοι γιατί ασχολούμαστε με την ασφάλεια  και τηρούμε όλους τους κανόνες που πρέπει και σε τεχνικό και σε εθνικό επίπεδο. Όλα αυτά που έχουμε στη διάθεσή μας θα βοηθήσουν στην διάγνωση και τη θεραπεία. Επίσης όλα αυτά μπορούν να γίνουν και εργαλεία και ανά περιφέρεια. Θα έχουμε αποδοτικότητα στη λειτουργία όλων των νοσοκομείων ανά τη χώρα. Επίσης θα έχουμε εξατομικευμένη ιατρική, κάτι πολύ σημαντικό κυρίως στο έργο ογκολογικών ιατρών. Η τηλεϊατρική από την άλλη εφαρμόζεται ήδη στη χώρα μας, μέσα από έργα της ΚτΠ. Είμαστε σε ετοιμότητα για όλα. Στην τοποθέτησή μου δεν υπάρχει ΘΑ γιατί αυτά γίνονται».

Χαιρετισμοί Γεωργιάδη, Παπαστεργίου, Αναγνωστόπουλου στην έναρξη του συνεδρίου

Γεωργιάδης: Σύντομα θα υπάρξουν ψηφιακά εργαλεία απολύτου ακρίβειας για την Υγεία

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επεσήμανε ότι, η θεματολογία του Συνεδρίου ταιριάζει με τις τρέχουσες δράσεις του Υπουργείου Υγείας. Τόνισε ότι, το Υπουργείο, μέσω της ΗΔΙΚΑ, εκτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Γνωστοποίησε ότι, σύντομα θα υπάρξουν ψηφιακά εργαλεία απολύτου ακρίβειας και σημασίας. Θα «έρθουν» πλατφόρμες που, σε συνεργασία και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα δίνουν δημόσια πληροφορίες, απολύτως χρήσιμες στον πληθυσμό, αλλά και πιο αναβαθμισμένες για τους επιστήμονες και την πολιτική ηγεσία. Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη λήψη αποφάσεων και δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα του Συνεδρίου για σχεδιασμό μελλοντικών πολιτικών, εκφράζοντας την επιθυμία να ήταν παρών.

Παπαστεργίου: Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζεται για ό,τι πρέπει να γίνει στην Υγεία

Ακολούθησε ομιλία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες του Υπουργείου για την προώθηση της ψηφιακής υγείας και τα πολλαπλά οφέλη που απορρέουν από αυτές τις πρωτοβουλίες. Όπως τόνισε ο Υπουργός, αυτή η περίοδος, είναι πολύ σημαντική για την Υγεία. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζεται για ό,τι πρέπει να γίνει στην υγεία. Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Υποδομές είναι οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που μας απασχολούν. Ψηφιοποιούμε τα περισσότερα και μεγαλύτερα κομμάτια της υγείας. Πρόκειται για έργο του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να τρέξουμε όπως πρέπει και ως οφείλουμε. Όλα τα δεδομένα που έχει η ΗΔΙΚΑ αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να μείνουν «κλειδωμένα» σε έναν server. Και σε αυτόν τον τομέα τρέχουμε πολλά και σημαντικά έργα εξετάζοντας πρωτίστως την κατασκευή data centers. Ωστόσο, πρέπει να δούμε που θα γίνουν αυτά τα Κέντρα Δεδομένων, κάτι που συζητάμε με ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ γιατί πρέπει να γίνουν εκεί που πρέπει και εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Όλα αυτά, λοιπόν, δημιουργούν μία πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση και βέβαια και το θέμα της ευρυζωνικότητας είναι πολύ σημαντικό. Σε ότι αφορά στην ΤΝ το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε δεδομένα για το κομμάτι της υγείας. Επίσης, πρέπει να συνδυάσουμε τα δεδομένα υγείας και μέσω αυτών να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε νέους «δρόμους». Η ασφάλεια των δεδομένων πιστεύω ότι είναι σωστά δομημένα αυτή τη στιγμή, καθώς υπάρχουν πολύ μεγάλα έργα που τρέχουν, ενώ και οι άνθρωποι στο χώρο της πληροφορικής θα αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται. Έως τα τέλη Ιουλίου θα είναι ανοιχτή η πρόσκληση που έχουμε κάνει και γι αυτό το πολύ σημαντικό βήμα. Σε γενικές γραμμές, αυτός είναι ο σχεδιασμός που πρέπει να ακολουθήσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Θέλει μεγάλη προσοχή ώστε να μην προκύψουν τεχνικές δυσκολίες και κυρίως στο θέμα της ασφάλειας. Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τα εργαλεία οπότε θα τα καταφέρουμε όπως πρέπει. Την προηγούμενη εβδομάδα βγάλαμε μία πρόσκληση (ύψους 20 εκατ. ευρώ) που αφορά στην ανάπτυξη συστημάτων ΑΙ. Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για ανάπτυξης συστημάτων ΤΝ στη δημόσια διοίκηση.

Αναγνωστόπουλος: Ιδιαίτερη μέριμνα για τα δεδομένα

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, θα αναφέρθηκε στη σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας στο ψηφιακό περιβάλλον της υγείας.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, στον χαιρετισμό του, εστίασε στο θέμα των δεδομένων, αναφερόμενος στο έργο του data governance για την καλύτερη αξιοποίηση και την κατηγοριοποίησή τους, ανάλογα με την κατηγορία των δεδομένων που κάθε φορέας έχει. Στο θέμα της ΤΝ μίλησε για τη σύσταση του AI Board που θα έχει ως αντικείμενο την υποβοήθηση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας AI Act. Επεσήμανε ότι σε επίπεδο ΕΕ, θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα στον τομέα της Υγείας αλλά και σε ότι αφορά στις εταιρικές συσκευές, ώστε τα medical devices που έχουν ενσωματωμένη ΤΝ να έχουν τον κατάλληλο έλεγχο και πιστοποίηση.

Έξαρχος: Καταλύτης η Τεχνητή Νοημοσύνη στον χώρο της Υγείας

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυνε  ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Βασίλειος Έξαρχος, τονίζοντας ότι: Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που φιλοξενούμε ένα τόσο σημαντικό γεγονός που διοργανώνει η εταιρεία Teamworks. Οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίο ρυθμό και το ΕΚΔΔΑ στηρίζει πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες. Η ΤΝ αναδεικνύεται ως καταλύτης στον κλάδο της Υγείας και το ΕΚΔΔΑ δρομολογεί πολλές   πρωτοβουλίες και προς αυτή τη κατεύθυνση.

Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., της Κοινωνίας της Πληροφορίας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και με την υποστήριξη θεσμικών και επαγγελματικών φορέων όπως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), το HL7 Hellas και το Hellenic Digital Health Cluster (HDHC).

Χορηγοί του Συνεδρίου: BRAINS Innovative Consulting Services, Clip News, Dataverse, ΙΚnowΗow (IKH), NOVA ICT, UBITECH

Media Sponsors: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AI-report, Clip News, ICTdaily News, ICTplus, ICTweekly

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες:

Links

close menu