Κυβέρνηση

Παπαστεργίου: Ψηφιακά εργαλεία για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών

«Πρέπει να αλλάξουμε στάση απέναντι στο κλίμα αλλά και στην πολιτική προστασία» είπε ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι αρωγός

Στα νέα ψηφιακά εργαλεία για την πρόληψη των καταστροφών που είναι στη διάθεση των πολιτών αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

«Πρέπει να αλλάξουμε στάση απέναντι στο κλίμα αλλά και στην πολιτική προστασία. Κακοκαιρίες και έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουμε και θα έχουμε. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά και να προετοιμάσουμε υποδομές αλλά και τις πόλεις μας προκειμένου να είναι ανθεκτικές και να μπορούν να ανταπεξέλθουν γρήγορα, να επανακάμπτουν γρήγορα μετά τα φαινόμενα αυτά. Η τεχνολογία μπορεί να είναι αρωγός», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου. Συμπλήρωσε ότι «Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να σταματήσει η τεχνολογία τέτοια φαινόμενα, αλλά μπορεί πρώτον να προνοήσει και να στείλει εγκαίρως μηνύματα προκειμένου να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Γιατί πέρα από την ύδρευση, την άρδευση, το περιβάλλον, πάνω από όλα μετράει ανθρώπινη ζωή» είπε και συνέχισε: «Αυτή την ώρα συζητάμε και με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης το πώς θα μπορέσουμε πρώτον, για παράδειγμα στις πλημμύρες με ειδικές διατάξεις να έχουμε ένα σημαντικό και έγκαιρο μήνυμα σε σχέση με τη στάθμη των ποταμών, ανάλογα και με το πού βρέχει».

«Είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορείς να δεις τη λεκάνη απορροής από την οποία έρχονται τα νερά, να δεις και τη στάθμη και με με μια ρύθμιση να μπορείς πλέον να καταλάβεις αν τελικά αυτό το ύψος νερού είναι επικίνδυνο ή όχι και να στείλεις το 112 εγκαίρως», δήλωσε επίσης ο κ. Παπαστεργίου.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Πειραματιζόμαστε προκειμένου να βρούμε τη βέλτιστη λύση σε συστήματα που σου δίνουν έγκαιρη πρόγνωση σε πυρκαγιές με συστήματα λέιζερ αλλά και θερμικές κάμερες, έτσι ώστε σε απομακρυσμένα σημεία, εκεί όπου ανθρώπινο μάτι δεν θα δει εγκαίρως τον καπνό και τη φωτιά (…) δηλαδή θα μπορούσε ένα μήνυμα από μία κάμερα, να ενεργοποιήσει ένα drone το οποίο θα δει αν υπάρχει πυρκαγιά και αμέσως βέβαια να κινητοποιηθεί η Πολιτική προστασία».

Και το τελευταίο, είπε «το οποίο θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία, είναι αυτό το οποίο εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών μία βάση δεδομένων από κοινού, προκειμένου και να περνάμε τις δαπάνες των δήμων και να ξέρουμε οι Δήμοι τελικά πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα αυτά, τα οποία παίρνουν τα όποια χρήματα παίρνουν για την Πολιτική Προστασία, αλλά κυρίως να τους βοηθήσουμε έτσι ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των ιδιοκτητών ακαθάριστων οικοπέδων, αυτοί να ειδοποιούνται αυτόματα από αυτή την πλατφόρμα ότι πρέπει να καθαρίσουν το οικόπεδό τους».

Για το παράδειγμα της Θεσσαλίας που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel, είπε ότι «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το νερό το οποίο πέφτει στις περιοχές μας, αλλά κυρίως λόγω των ποτάμιων συστημάτων που υπάρχουν στη Θεσσαλία, είναι το νερό το οποίο κατεβαίνει από τα ποτάμια στον υπόλοιπο κάμπο. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε και να ελέγχουμε ανά πάσα στιγμή το πόσο νερό κατεβαίνει».

Τέλος, αναφέρθηκε στον φόβο και την αγωνία του κόσμου ενόψει και της νέας κακοκαιρίας Elias. «Το μεγάλο ζήτημα και αυτό στο οποίο αυτό το οποίο δεν μπορεί κανείς να απαντήσει είναι το πώς θα αντιδράσει το έδαφος το οποίο ήδη είναι κορεσμένο από νερό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

close menu