Χρηματοδοτήσεις

OTE: Οκτώ εταιρείες καταθέτουν σχέδιο για το έργο των οπτικών ινών

Μέχρι την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, οκτώ εταιρείες έχουν κληθεί να υποβάλλουν στον ΟΤΕ τα σχέδια αύξησης της δυναμικότητας τους, έτσι ώστε να αυξηθεί η «παραγωγή» δικτύων οπτικών ινών που θα φτάνουν μέχρι τα σπίτια. Ουσιαστικά, με τις «προσφορές» που θα λάβει, ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός θέλει να εξετάσει το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να προωθήσει τη δημιουργία των δικτύων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Το σχέδιο FTTH/FTTP έχει στόχο να φέρει οπτικές ίνες σε 3 εκατ. νοικοκυριά την περίοδο 2022-2027. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο ανάπτυξης δικτύων που φτάνουν μέχρι τα σπίτια (FTTH/FTTP) στόχο έχει να φέρει οπτικές ίνες σε 3 εκατ. νοικοκυριά της χώρας κατά την περίοδο 2022-2027.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το έργο αποκτά εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, αφού όπως διαμηνύθηκε στις εταιρείες-συνεργάτες του ΟΤΕ, οι προσπάθειες αύξησης του κατασκευαστικού έργου των δικτύων θα εστιαστεί στην επόμενη τριετία, δηλαδή 2022-2024.

Παράγοντες που συνομιλούν με τον ΟΤΕ κάνουν λόγο για ένα είδος «επείγοντος» από την πλευρά του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού. Προσθέτουν ακόμη ότι η κλήση που δέχθηκαν από τον οργανισμό, έγινε πολύ πριν από την ανακοίνωση των σχεδίων από τη διοίκηση της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ, προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 14 Δεκεμβρίου 2021.

Δηλαδή, το σχέδιο έχει πάρει εμπρός από τον ΟΤΕ εδώ και μερικές εβδομάδες, αν όχι μήνες. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο ότι ήταν η πρώτη φορά που τα στελέχη του ΟΤΕ δεν άρχισαν τα «παζάρια» στις τιμές, όπως συνέβαινε μέχρι πριν από λίγους μήνες.

Ποιες είναι οι οκτώ εταιρείες

Οι εταιρείες που κλήθηκαν από το ΟΤΕ να δηλώσουν «δυναμικότητες» για την επόμενη τριετία στο mega-project, σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι:

ΑΒΑΞ

Εγνατία

ΕΡΓΑΤΗΚΑΤ ΑΕ

Έμπλεος

Intrakat,

J&P

Link

LTcom

Ουσιαστικός στόχος του ΟΤΕ είναι κάθε μια από τις παραπάνω εταιρείες να δεσμευθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα εγκατάστασης οπτικών ινών και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών που θα «περάσουν» οι οπτικές ίνες (FTTH/FTTPHomePassed).

Στις υποβολές συμπεριλαμβάνονται και οι περιοχές που διεκδικεί ο ΟΤΕ στο έργο UltraFast BroadBand (UFBB), οι οποίες, παρόλο που οι αναθέσεις των περιοχών δεν έχει ολοκληρωθεί επισήμως, εν πολλοίς φέρεται να έχουν ξεκαθαρίσει πως θα χωριστούν μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων, ΟΤΕ και της σύμπραξης ΓΕΚ Τέρνα-GridTelecom.

Με τις κινήσεις αυτές, ο ΟΤΕ φαίνεται να θέλει να προλάβει επίδοξους επενδυτές στο FTTH/FTTP (Fiber to the Home/Premise). Για τον σκοπό αυτό θα διαθέσει περίπου 3 δισ. ευρώ προκειμένου να φέρει οπτικές ίνες σε 3 εκατ. νοικοκυριά της χώρας. Αν αυτό συμβεί, τότε μόνον ο ΟΤΕ θα έχει καλύψει το πάνω από το 60% της ελληνικής αγοράς. Η τελευταία εκτιμάται σε 4,8 εκατ. νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος του κόστους ανάπτυξης του νέου δικτύου του ΟΤΕ αφορά στα έργα πολιτικού μηχανικού, και κυρίως το «σκάψιμο» των δρόμων που θα περάσουν οι οπτικές ίνες.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι περίπου το 50% της δαπάνης του mega-projectτων οπτικών ινών, αφορούν σε έργα πολιτικού μηχανικού, δηλαδή σκάψιμα και επιδιορθώσεις δρόμων, κατασκευών κλπ.

Πηγή: The Power Game

close menu