Παπαγάλλος

O Ελον Μασκ με τα μάτια ενός συριζαίου, ενός νεοδημοκράτη και του παπα-γάλ(λ)ου

Που νομίζετε ότι θα ήθελα να ήμουν χθές;;

Προφανώς και θα ήθελα να ήμουν στον «ναό» του Γουέμπλεϊ να έβλεπα τον Νόϊερ να βλέπει το τόπι στο «πλεχτό» δύο φορές και να φεύγει μαζί με τους συμπαίκτες του για τα αποδυτήρια και μετά γραμμή στη Γερμανία. Και φυσικά μετά τον αγώνα να μην αφήσω παμπ για παμπ μαζί με τα εγγλεζάκια που ξεσάλωσαν χθες και με το δίκιο τους.

Και πάμε για τα «συνήθη θαύματα» του MWC.

Χθες, που λέτε, στο χτυπημένο ανελέητα από την πανδημία MWC (το καταλανικό βεβαίως, βεβαίως), το μέγα γεγονός ήταν η ομιλία του Έλον Μασκ. Οσοι είχαν εξασφαλίσει το «μαγικό χαρτάκι» (ένα κάτι σαν του τελικού στο φετινό Euro) για την διαδικτυακή παρουσία του Master of the Universe, το έλεγαν κομπορρημονόντας γύρω τριγύρω, ειδικά αν τους ζητούσες συνάντηση μεταξύ 6 και 9, ώρα Kαταλονίας:«Δεν μπορώ αυτή την ώρα!@ Θα πάω στην ομιλία του Έλον» (ενικός!!!)

Όποιος πήγε (εμείς είχαμε άλλου είδους και τύπου συνδέσεις) είδε στην οθόνη «ζωντανό» τον «Έλον», ο οποίος είχε πολλές αναγνώσεις από τις οποίες εμείς σας εξασφαλίσαμε τρεις και αντιπροσωπευτικές για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Και αρχίζουμε από την άποψη του συντρόφου συριζαίου. Το βάλαμε πρώτον(ε) λόγω του γεγονότος ότι τα συντρόφια υποφέρουν εσχάτως από στερητικά σύνδρομα, ένα από αυτά είναι της δημοσιότητας.

Που λέτε, ο σύντροφος ο συριζαίος εκείνο που επισήμανε (και προσέξτε δεν έχει και εντελώς άδικο, είναι η λεγόμενη «ιδιοκτησία του διαστήματος». Σου λέει (επαναλαμβάνουμε ότι δεν έχει άδικο) ο σύντροφος «Δε με λες μίστερ Έλον, από πού πήρες την άδεια να «φυτέψεις» 1.800 μικροδορυφόρια πάνω από τα κεφάλια μας και να φτιάξεις ένα «δίχτυ», που μπλοκάρει πρακτικά όποιον θέλει να κάνει το ίδιο»;

Και μπορεί η μία (έχει και άλλες) από τις σκέψεις του συντρόφου του συριζαίου, να είναι «λαϊκίστικη» και «ιδεοληπτική» για τον έτερο σύντροφο, τον νεοδημοκράτη, όμως διατυπώνει επί της ουσίας ένα μέγα ερώτημα που κανείς δεν έχει απαντήσει, («Σε ποιόν ανήκει η εκμετάλλευση του Διαστήματος»), γιατί κανείς δεν το έχει θέσει επίσημα στα διεθνή «φόρα». Και δεν το έχει θέσει επίσημα, γιατί όλοι σφυρίζουν αδιάφορα κρύβοντας τα «σκουπίδια» κάτω από το χαλί.

Και πάμε στον νεοδημοκράτη, ο οποίος εκστασιασμένος που έβλεπε σε ζωντανή σύνδεση τον τιτανοτεράστιο Έλον Μασκ (ως «killer application» ο Έλον είναι κορυφαίος), ο οποίος είναι ο κρυφός πόθος των «σταρταπεράδων», που «κορυφώνονται» όταν ακούνε τις μαγικές λέξεις Space X και Starlink. Πραγματικά γι΄ αυτούς η χθεσινή ομιλία ήταν το «άνοιξε σουσάμι»! Ένα κάτι σαν την «Λυδία Λίθο». Και αυτό σας το λέω εν πλήρη γνώσει και επιγνώσει των λεγογραφομένων μου, γιατί όλοι οι ακολουθούντες τον Έλον και την επιχειρηματική του πρακτική είναι ταυτισμένοι με το «αποτύπωμά» του.

Eνθουσιασμένοι, που λέτε, οι χθεσινοί σύνεδροι (κατά πλειοψηφίαν κεντροδεξιοί και φιλελεύθεροι) με την πρωτοβουλία του Έλον Μασκ, η οποία (έτσι πιστεύουν) θα «απογειώσει» τα διαστημικά δρώμενα και δη τα ταχέως διασυνδεόμενα διαστημικά και δορυφορικά τηλεπικοινωνιακά δρώμενα. Και σε αυτά οι «κατά τάξιν ακολουθούντες» πιστεύουν ακράδαντα ότι ο Έλον Μασκ δρα ως «μπροστάρης» και δείχνει τον δρόμο στην διεθνή επιχειρηματική κοινότητα για το διάστημα. Μάλιστα τον βλέπουν ως «μαγνήτη» για την προσέλκυση επενδυτών και κεφαλαίων, που θέλουν «διεξόδους» και άνοιγμα επενδυτικών «παραδείσων», όπου θα κυριαρχούν οι λίγοι και εκλεκτοί, γιατί το διάστημα δεν είναι για κλασικούς επενδυτές με ή χωρίς εισαγωγικά.

Μάλιστα από την στιγμή που ο Πιέρ συμφώνησε με την Star Link για παροχή δορυφορικού ίντερνετ ο Έλον έγινε «δικός» μας (Πάντως δεν έκλεισε θέση για το διάστημα). Ενθουσιασμένοι λοιπόν οι «φιλελέδες» κατά την «κουμουνδούριαν» (εκ της «Πλατείας Κουμουντουρού») εκφορά αριστερού λόγου, με τον Έλον Μασκ που δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο στο άνοιγμα νέων επίγειων αγορών που έχουν ανάγκη από ταχύτατο ίντερνετ και όχι μόνο. Και αυτές οι αγορές τώρα δημιουργούνται και δεν έχουν άμεση σχέση με το 5G, αλλά με «στρατηγικούς» τομείς.

Αυτά τα ολίγα και ο λόγος στον παπα-γάλ(λ)ο.

Χθες, που λέτε, ο Έλον με απογοήτευσε. Βέβαια πολλοί λένε πως η οθόνη είναι κάτι ψυχρό και απόμακρο για να εμπνεύσεις το πλήθος. Σωστόν και ακριβές.

Όμως . . .

Όμως ο Έλον Μασκ δεν είναι μία χαρισματική προσωπικότητα όπως ο Στήβ Τζομπς, ο Μπιλ Γκέητς, ο Λάρυ Ελισον ή Σκοτ Μακ Νήλυ για να πάω πιο πίσω. Ναι μεν είναι ένας «βίζιονερ». Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Ναι μεν έχει το χάρισμα του Γκαστόνε, που πολύ πριν από πάρα πολλούς κυριαρχεί σε τομείς που θα βγουν μετά από χρόνια. Όλα αυτά και περισσότερα είναι ο Έλον Μασκ. Όμως . . . (πάλι όμως) εμένα τουλάχιστον, που έχω δει προσωπικότητες «καν και καν» του διεθνούς τζετ σετ του ICT από τριακονταπενταετίας και βάλετε, δεν με εξιτάρει. Είναι προβλέψιμος σε αυτά που κάνει, και μάλιστα για το δορυφορικό ίντερνετ μέσω δικτύου μικροδορυφόρων, είναι παντελώς «του ρίσκου» και πιθανότατα πρώιμο. Και φυσικά τα περί Σελήνης και Άρη δεν είναι για την τσέπη του Έλον Μασκ, όσο βαθιά και να είναι.

Μπορώ να αναφέρομαι σε αυτά με πολλές και «βαριές» λεπτομέρειες, όμως ήδη μακρηγορήσαμε για την χθεσινή απόλυτα συμβατική (έτσι εκτιμούμε) και όχι «συμπαντική» παρουσία του Έλον Μασκ στο καταλανικό MWC, που επανήλθε δηλώνοντας εμφατικά «παρόν» με μεγάλες παρακαταθήκες για τον επόμενο Φλεβάρη, όπου πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η πανδημία θα είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Αυτά για τον μέγα και πολύ Έλον, (αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Έλον και για όσα θαυμαστά συμβαίνουν στο διάστημα, το 1o Space and Satellite Industry Summit είναι το συνέδριο που πρέπει να παρακολουθήσετε-συμμετοχές ΕΔΩ), τότε που χθες συζητιόταν σε όλη την «Ράμπλας» και στα περισσότερα ελληνικά παρεάκια που πήραν λίγο καταλανικό αέρα εν όψει βαρέων καλοκαιρινών υποχρεώσεων που θα διακοπούν το δεκαήμερο 10 με 20 Αυγούστου με ενδιάμεσα τετραημέρων.

close menu