Τηλεπικοινωνίες

NOVA: Ούτε τέλος καλό, ούτε όλα καλά για το «μπλακ άουτ». Σειρά της ΑΔΑΕ και της ΕΕΤΤ

Με το σταγονόμετρο βγαίνουν οι πληροφορίες για το εκτεταμένο «μπλακ άουτ» στο δίκτυο της NOVA την περασμένη Κυριακή. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, καθώς η εταιρεία δεν έχει προβεί σε καμία λεπτομερή ενημέρωση προς τους συνδρομητές της παρά μόνο με κενές νουθεσίες και καθησυχαστικές ανακοινώσεις μέσω των κοινωνικών μέσων (καινούργια τακτική επικοινωνίας), υποστηρίζουν πως συνέβη «τεχνική αστοχία» σε διαδικασίες προγραμματισμένων συντηρήσεων και μεταπτώσεων με αφορμή προσαρμογές στο δίκτυο της εταιρείας. Η «αστοχία» έθεσε εκτός ορισμένους «εξυπηρετητές» (servers) με καταχωρημένες διευθύνσεις DNS με αποτέλεσμα οι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν σε αυτές τις διευθύνσεις, να τεθούν εκτός δικτύου.

Καθολικός πάροχος με προβλήματα

Η NOVA επισήμως δεν παρείχε στα ΜΜΕ καμία ενημέρωση ή πληροφορία για το συμβάν και αρκέστηκε στις γνωστές τυπικές ανακοινώσεις, επιτείνοντας την φημολογία για κάτι πολύ πιο σοβαρό. Σύμφωνα με τη πάγια διαδικασία η Nova θα υποβάλλει σχετική έκθεση στην Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και στην ΕΕΤΤ με τις πληροφορίες και τα στοιχεία που αφορούν στο περιστατικό που απασχόλησε χιλιάδες συνδρομητές, επιχειρήσεις και φορείς σε όλη την χώρα.

Στελέχη της NOVA το διήμερο της κατάρρευσης του δικτύου προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός υπονοώντας πως «αυτά συμβαίνουν». Όμως ελάχιστοι θυμήθηκαν πως η NOVA είναι και καθολικός πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μέχρι τον Ιούλιο 2026 και οφείλει να έχει πολύ πιο υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας, ειδικά όταν πραγματοποιούνται «εργασίες ρουτίνας», όπως θέλουν να παρουσιάσουν στελέχη της την προέλευση της κατάρρευσης.

H NOVA αποσύρθηκε από την Super League

Σαν να μην έφθαναν τα προβλήματα του δικτύου της η Διοίκηση της NOVA δεν θα διεκδικήσει δικαιώματα μετάδοσης, καθώς δεν κατέθεσε φάκελο προσφοράς. Οι λόγοι που επικαλέστηκε η NOVA είναι ότι έχει ένα σχεδόν ολοκληρωμένο πακέτο ποδοσφαιρικών διοργανώσεων και δεν χρειάζεται η προσθήκη και των ελληνικών αγώνων. Όμως είναι πασιφανές ότι το ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό ενδιαφέρεται πρωτίστως για το ελληνικό πρωτάθλημα και ειδικά για τις τρεις ομάδες του Κέντρου με πρώτον τον Ολυμπιακό.

Στη διεκδίκηση μετέχουν η Cosmote TV το Mega και ο ΑΝΤ1+ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League, του Europa League και του Conference League για την τριετία 2024-27 με την Cosmote TV να έχει καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο διεκδικώντας και τις τρεις διοργανώσεις. Η TEAM, που διαχειρίζεται τα δικαιώματα για λογαριασμό της UEFA, θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου για την τελική ανάθεση.

Πάντως η NOVA θέλοντας να αντιπαρέλθει τις δυσμενείς εντυπώσεις δίνει στους πελάτες συμβολαίου δωρεάν απεριόριστη ομιλία, δεδομένα και sms για 7 ημέρες, ενώ οι πελάτες καρτοκινητής θα λάβουν δωρεάν απεριόριστη ομιλία, δεδομένα και 10.000 sms για 7 ημέρες. Οι παροχές αυτές έρχονται επιπλέον της παροχής δωρεάν πρόσβασης στην EON που προσφέρει η Nova σε όλους στην Ελλάδα για ένα μήνα σε νέους συνδρομητές.

Οι δύο όψεις ανάγνωσης της NOVA

Κλείνοντας το 2023 η NOVA παρουσιάζει οριακά ανοδικά αποτελέσματα που έχουν δύο όψεις ανάγνωσης. Η θετική λέει ότι το κόστος της συγχώνευσης Forthnet και WIND, που δεν είναι αμελητέο, απορροφάται και στις επόμενες χρήσεις θα εμφανιστούν οι θετικές πλευρές των κινήσεων της Διοίκησης. Η αρνητική θεώρηση λέει πως το κλίμα στην ελληνική αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών είναι άκρως ανταγωνιστικό με τους βασικούς δείκτες να είναι δυσμενείς σε σχέση με την κερδοφορία. Τα χρέη που έχει κληρονομήσει η NOVA είναι το μεγαλύτερο «βαρίδι» και σε συνδυασμό με μία συνεχή «αιμορραγία» σε επενδύσεις δικτύου και άλλες υποχρεωτικές δαπάνες αυτή η ισχνή βελτίωση δεν έχει προοπτικές βελτίωσης και μεγαλύτερης ανόδου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ

TAGS:

close menu