Οικονομία

Νέα μέτρα για την φοροδιαφυγή των επαγγελματιών

Τι αλλάζει από 1/1/2024 επαγγελματίες, εταιρείες και βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αναμένεται να περιλαμβάνει νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και για όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ αλλά και στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

“Σας διαβεβαιώνω για την αποφασιστικότητά μου να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε κάνει ήδη βήματα βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω έσοδα, το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης. Για λόγους ισονομίας, γιατί τελικά μόνο έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποια άλλη χαίρονται και… πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους, όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τζίρου και καθαρών κερδών ενώ περίπου 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Τα νέα μέτρα αφορούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με την εισαγωγή ΦΠΑ, τις αγοραπωλησίες ακινήτων όπου καταργούνται τα μετρητά, αλλαγή συντελεστών στους ελεύθερους επαγγελματίες, στην σύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με την ΑΑΔΕ, ψηφιακό δελτίο αποστολής και ψηφιακά βιβλία για όλους.

Διαβάστε όλη την είδηση στο link: Αλλάζουν όλα στη φορολογία 800.000 αυτοαπασχολουμένων και μισθώσεις Airbnb – «Φρένο» στις αγορές ακινήτων με μετρητά (bankingnews.gr)

close menu