Κυβέρνηση

Ν. Κεραμέως: Προσλήψεις στο Δημόσιο με συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης αναφέρθηκε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως σε ημερίδα που συνδιοργανώνουν στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η βέλγικη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην ημερίδα με θέμα «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και ευρωπαϊκές στρατηγικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις: τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές», συμμετείχαν και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Κατά τη συμμετοχή της σε πάνελ, η υπουργός χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα έκτακτο χρηματοδοτικό εργαλείο με εξαιρετικά σημαντικά μακροχρόνια οφέλη για τους πολίτες. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα επενδύσεων που υλοποιούνται στη χώρα μας στο πλαίσιο του Ταμείου για να υπογραμμίσει τα οφέλη αυτά, όπως το πρόγραμμα για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας με προϋπολογισμό σχεδόν 650 εκατ. ευρώ, έργο που επιβλέπει το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή 12 περιφερειών και 154 δήμων.

Η κυρία Κεραμέως ανέδειξε επίσης κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο έργο του Υπουργείου Εσωτερικών και οι οποίες αναπτύσσονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης:

– Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τις προσλήψεις του Δημοσίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη -ανάμεσα σε άλλα- τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, συγκεκριμένα αιτήματα από δημόσιους φορείς, ανάγκες περαιτέρω ανάπτυξης δεξιοτήτων, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες του Δημοσίου (π.χ. ανάγκες για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης) και θα συνδράμει καθοριστικά το Υπουργείο Εσωτερικών στον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων για την πραγματοποίηση πιο στοχευμένων προσλήψεων σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας.

– Το Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, το οποίο επιτυγχάνει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης (κεντρική κυβέρνηση, αποκεντρωμένες διοικήσεις, περιφέρειες, δήμοι). Στόχος του είναι η αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων των αρμοδιοτήτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αναφορικά με τη διαδικασία ολοκλήρωσης των έργων του ΤΑΑ, η υπουργός υπογράμμισε ότι ο καθορισμός ορόσημων συμβάλλει στην έγκαιρη παράδοση των διαφορετικών τμημάτων των έργων. Προσέθεσε μάλιστα ότι στην Ελλάδα έχει συγκροτηθεί ειδική υπηρεσία η οποία παρακολουθεί συνεχώς αυτή τη διαδικασία και πραγματοποιεί ελέγχους σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται.

close menu