Παπαγάλλος

Μουντός ο καιρός στην Κάντζα και μπήκε καλοκαίρι

Μπορεί να τέλειωσε η μονομαχία στο Λος Κάντζας και ο «Κλιντ Ηστγουντ» να έφυγε ως «μόνος κάου μπόϋ», αλλά η σκιά του, όχι. Και η ιστορία συνεχίζεται με τους νέους glatiatores en la paletsra, όπως λένε στις haciendas, δυτικά τoυ 40oυ χιλιομέτρου της Αττικής Οδού.

Χθες όπως ενημερωθήκατε από το έκτακτο σημείωμα του ictplus.gr, αλλά από και δεκάδες δημοσιεύματα του ψηφιακού τύπου παραχωρήθηκε συνέντευξη στα ΜΜΕ από τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nova, Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, και της εκ Σερβίας προερχομένης, Victoriya Boklag, Διευθυνούσης Συμβούλου του Ομίλου United, μητρικής εταιρείας της πάλαι ποτέ  Forthnet, το εμπορικό σήμα της οποίας ανήκει πλέον στο παρελθόν μετά την αποχώρησή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών (Παπα-γάλ(λ)λος Σεπτεμβρίου 2020).

Για τα λεχθέντα έχετε ήδη ενημερωθεί και εμείς όπως πάντα, ως ειδικοί «Forthnetολόγοι», πρέπει να σας πούμε τις πληροφορίες που πρέπει να έχετε «υπό την υποψία σας» (Ζήκος, «της κακομοίρας») για να μπορέσετε να έχετε πάντα συμπληρωμένο «το παζλ της Κάντζας», καθώς κατά πως φαίνεται το τηλεπικοινωνιακό «φαινόμενο της Nova» (τέως Forthnet) θα σας (εμάς όχι) απασχολεί για μερικά χρόνια ακόμη.

Η χθεσινή συνέντευξη, που λέτε, έγινε με αφορμή την παρουσίαση του νέου λογότυπου της Nova (το αν αρέσει ή όχι ας το κρίνουν οι εικαστικοί) και της επίσημης εμφάνισης της νέας ηγεσίας της εταιρείας και φυσικά της δημοσιοποίησης ορισμένων μηνυμάτων, ορισμένων εξ αυτών για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, που για εμάς δεν είναι κατανοητοί.

Ενηγουέη, εμάς προφανώς δεν μας πέφτει λόγος στη στρατηγική επικοινωνίας των εταιρειών, όμως όχι μόνο έχουμε άποψη, αλλά και ερμηνείες που (φευ!) δεν έχουν πέσει έξω επτά χρόνια (!), που ασχολούμεθα με το τηλεπικοινωνιακό «φαινόμενο της Nova» (τέως Forthnet).

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η συνέντευξη πέτυχε απόλυτα έναν σημαντικό, αλλά έμμεσο, στόχο που έχουν όλες οι συνεντεύξεις: Να δημιουργήσουν περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντήθηκαν.

Ούτως ειπείν δεν απαντήθηκαν ερωτήματα και απορίες που δημιουργήθηκαν από τις απαντήσεις, πολλές εκ των οποίων ήταν σκόπιμα ή «εν τοις πράγμασι» ελλιπείς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η απάντηση στην ερώτηση ποια είναι η εναλλακτική πορεία αν η Nova απωλέσει την ελληνική Super League από την Cosmote, καθοριστικό σημείο για τον αριθμό των συνδρομητών της πλατφόρμας, καθώς είναι παγκοίνως γνωστό ότι μεγάλο ποσοστό των συνδρομητών είναι φανατικοί ποδοσφαιρόφιλοι και δη Ολυμπιακοί.

Εδώ δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση, γιατί «έχουμε περιεχόμενο που συνεχώς εμπλουτίζεται» το οποίο θα ισοφαρίσει το ενδιαφέρον των συνδρομητών, προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην σκληρή πραγματικότητα. Ούτε φυσικά και η «θεραπεία της πειρατείας» που είναι μία ιστορία όπως «η πάταξη της φοροδιαφυγής».

Μπορεί η πιάτσα να λέει ότι το «μεγάλο αφεντικό τάχει βρει», με αυτούς που υποτίθεται ότι τάχει βρει, αλλά εμείς περιμένουμε να δούμε «να πέφτουν υπογραφές», γιατί με τα «παλιουκάρια» της Super League δεν βρίσκεις εύκολα άκρη. Και αυτό έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν με το «αντάρτικο» και τον Σαββίδη να κάνει δικό του ψηφιακό κανάλι.

Άρα περιμένουμε να δούμε πόσα όβολα θα πέσουν από την κυρία Victoriya Boklag και τον κύριο Νίκο Σταθόπουλο, το μεγάλο αφεντικό, από την στιγμή που κατατέθηκε πως «δεν βγήκε η επένδυση της Super League». Και εδώ είναι το εξ ανακλάσεως ερώτημα: Πως αξιολογείται η συγκεκριμένη επένδυση; Δαπάνες μείον έσοδα; Απορία διατυπώνουμε.

Και συνεχίζουμε. . .

Με την απάντηση που έπαιξε σε πολλούς χθεσινούς τίτλους ότι «Μας ενδιαφέρει η WIND», εκπρόσωπος της οποίας σχολίασε μάλλον δηκτικά ότι οι μέτοχοι περιμένουν τις προτάσεις, υπονοώντας εμμέσως και σαφώς πως υπήρξαν αγεφύρωτες διαφορές στην εκτίμηση της αξίας κατά τις προηγούμενες διερευνητικές.

Άρα;

Άρα το χέρι πρέπει να μπει βαθύτερα στην τσέπη ή να υπογράψει πολυετές και «βαρύ» δάνειο, γιατί κάποια εκατοντάδες μύρια (χιλιάδες πιθανότατα) δεν θα βγουν από το ταμείο της BC Partners. Επομένως ασαφές περιβάλλον.

Και φυσικά εδώ «τίθουμε» (Ανδρέας Κολλάς, συνδικαλιστής της ΕΑΣ. Έχει αποβιώσει) την προβοκατόρικη παρατήρηση: Μπορεί και να μην παίξει η εξαγορά, αλλά η συγχώνευση! Μπίζνες ας γιούζουαλ!

Και αν η BC Partners, όπως υποστηρίζουν ορισμένα ψηφιακά ΜΜΕ,  «βλέπει» την ανάπτυξη της Nova μέσω της  συγχώνευσης με τη Wind, ποιο είναι το «Πλαν Μπη», αν οπι μέτοχοί της δεν πουλήσουν; Ωέο!

Εδώ θά ‘μαστε να «τίθουμε» ερωτήματα.

Και συνεχίζουμε. . .

Η κυρία Victoriya Boklag ανάφερε πως η συμφωνία με Vodafone και WIND για το περιεχόμενο της NOVA ισχύει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και μετά θα αναθεωρηθεί, προφανώς προς  το ακριβότερο. Και εδώ μπαίνει το προηγούμενο θέμα της  Super League. Άλλη η τιμή (και ποια) με ελληνικό ποδόσφαιρο και άλλη χωρίς.

Άρα;

Και εδώ ασάφεια μέχρι την νέα συμφωνία. Πάντως οι δύο συνεργάτες είναι ψύχραιμοι και περιμένουν. Αν και η κυρία Victoriya Boklag ήταν σαφής (σε αυτό το σημείο) λέγοντας πως η Nova δεν συζητά μείωση χονδρικής, γιατί έχουν πέφτουν 100 μύρια ετησίως σε επενδύσεις. Μάλιστα αναφέρθηκε και πάλι (σωστά) στην πειρατεία. Και  εμείς ξαναλέμε για την «πάταξη της φοροδιαφυγής».

Για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές όπου η κυρία Victoriya Boklag είπε χαρακτηριστικά η περίπτωση της Ελλάδας «είναι η πρώτη χώρα όπου δε μας ανήκει η υποδομή και υπάρχουν αυτή την στιγμή πολλές συζητήσεις σε εξέλιξη» πάλι δεν μας διαφώτισε για το τι μέλλει γενέσθαι.

Φυσικά γεννήθηκε η απορία πως ο «στόχος να γίνουμε ξανά κερδοφόροι, προσφέροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες», όπως είπε χαρακτηριστικά, θα γίνει χωρίς επενδύσεις σε Δίκτυα Νέας Γενιάς και στο 5G για να μιλήσουμε σε βάθος πενταετίας και βάλε, καθώς η Nova βασίζεται σήμερα κυρίως σε υπηρεσίες χονδρικής κυρίως από τον ΟΤΕ και για δίκτυα οπτικών ινών και από Vodafone και WIND. Και από την στιγμή που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ξεκινήσουν επενδύσεις σε ιδιόκτητο δίκτυο (μιλάμε για «φρέσκα» εκατοντάδες μύρια στην πενταετία) και εδώ, προς το παρόν, έχουμε ασάφεια.

Και φυσικά παραλείπουμε την περίπτωση του Δικτύου της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, ως βραχυπρόθεσμα ανέφικτο και μακροπρόθεσμα ασαφές.

Στο ερώτημα για την (επιτέλους) αξιοποίηση της άδειας MVNO που απέκτησε η τέως Forthnet και νυν NOVA επί διοίκησης Πάνου Παπαδόπουλου, ο κύριος Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, είπε πως συνεχίζονται (ακόμα) οι διαπραγματεύσεις με τη Vodafone για τις τιμές χονδρικής. Άποψή μας είναι ότι η NOVA περιμένει ως λύση (γιατί η Vodafone δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να συμφωνήσει σε νέες μειωμένες τιμές) την αδειοδότηση νέου MVNO από την ΕΕΤΤ, όπου οι νέες (προφανώς μειωμένες) τιμές θα συμπαρασύρουν και τις δικές της. Μέχρι τότε είναι φανερό πως είναι ασύμφορο στην NOVA να μπει ως MVNO την κινητή τηλεφωνία.

Για την είσοδο της NOVA στα ψηφιακά έργα του Δημοσίου δεν τέθηκε ερώτημα, διότι είναι πιθανότατα εκ του περισσού (όχι του προαστίου!) και θεωρήθηκε άκαιρο να διατυπωθεί ερώτηση.

Και για να τελειώνουμε !

Όσον αφορά στο πενταετές σχέδιο ανάπτυξης καταλαβαίνετε προφανώς ότι έχει τόσες ασαφείς παραμέτρους, που δεν θα είναι καθόλου εύκολο να τεθούν επί μέρους στόχοι. Ειδικά όταν θα απαιτηθούν, σύμφωνα με τα ανωτέρω εκατοντάδες μύρια που φτάνουν στα δισμύριο, χωρίς να υπολογιστούν πρόσθετες δαπάνες που τις γνωρίσουν οι παροικούντες στο el Dorando των ελληνικών Τηλεπικοινωνιών.

Εκτενές αλλά απαραίτητο το σημερινό παπα-γαλ(λ)ιάρικο δημοσίευμα.

Καιρό είχαμε να θυμηθούμε τον «Κληντ Ηστγουντ» και τις επικές μάχες στις «χασιέντες».

close menu