Οικονομία

Μητσοτάκης: Στη ΔΕΘ οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2027 – Σημαντικό ορόσημο η ολοκλήρωση του ΤΑΑ

Η ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες της εισήγησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο πρωθυπουργός και στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον Τουρισμό, με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί από την Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι οι τουρκικές αντιδράσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον ελληνικό σχεδιασμό, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και είναι αποφασισμένη να τα προασπίσει.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο και στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Άγκυρα. Όπως ανέφερε, το μόνο ζήτημα που αναγνωρίζει ως αντικείμενο συζήτησης είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην τελική ευθεία το Ταμείο Ανάκαμψης

Κεντρική θέση στην εισήγηση του πρωθυπουργού κατείχε η ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης στις 31 Αυγούστου, την οποία χαρακτήρισε σημαντικό σταθμό για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε το 2020, ως ποσοστό του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο πακέτο χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικού ύψους 36 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια. Σήμερα, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τον κύκλο του «Ελλάδα 2.0», έχοντας ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που συνδέθηκαν με τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Στον απολογισμό που παρουσίασε, ο πρωθυπουργός συνέδεσε το Ταμείο με την ενίσχυση των επενδύσεων και τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της χώρας, αλλά και με την επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων που είχαν παραμείνει για χρόνια σε εκκρεμότητα.

Μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων που ανέδειξε ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου, η πρόοδος στο Κτηματολόγιο, οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ, η προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων και τα έργα στις αστικές συγκοινωνίες.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και το Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της επέκτασής του προς την Καλαμαριά.

Σημαντική αναφορά έγινε και στις δράσεις προληπτικής ιατρικής, που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, από τα 136 μεταρρυθμιστικά ορόσημα που συνδέονται με το πρόγραμμα απομένουν πλέον μόλις δύο, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα.

Στον σχεδιασμό της επόμενης περιόδου εντάσσεται και η ενίσχυση των δυνατοτήτων της χώρας στην πολιτική προστασία, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα είναι το 2028 η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair.

Η ΔΕΘ ως αφετηρία για την επόμενη ημέρα

Το κλείσιμο του κύκλου του Ταμείου Ανάκαμψης συνδέεται άμεσα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να αποτελεί το επόμενο μεγάλο πολιτικό ορόσημο.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι από το βήμα της ΔΕΘ θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2027, αλλά και έναν ευρύτερο οδικό χάρτη για την πορεία της χώρας έως το 2030.

Στο κυβερνητικό αφήγημα για την επόμενη τετραετία κεντρική θέση έχει η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σε ένα διεθνές περιβάλλον που παραμένει ασταθές.

Ως μακροπρόθεσμο ορόσημο ο πρωθυπουργός έθεσε το 2040, όταν η Ελλάδα θα συμπληρώνει δύο αιώνες από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η χώρα να φτάσει τότε ισχυρότερη, πιο παραγωγική και καλύτερα προετοιμασμένη για τις προκλήσεις που θα έχει μπροστά της.

Στο επίκεντρο η αποκλιμάκωση του χρέους

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης και στη δημοσιονομική πορεία της χώρας, με αιχμή τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε την ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους ως βασικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για επιλογή που δημιουργεί μεγαλύτερα περιθώρια για το κράτος και ταυτόχρονα περιορίζει το βάρος που μεταφέρεται στις επόμενες γενιές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας έχει ήδη αποτυπωθεί και στο κόστος δανεισμού της χώρας. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, έχει πλέον τη δυνατότητα να δανείζεται με όρους που συγκρίνονται ευνοϊκά με εκείνους άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, εξέλιξη που η κυβέρνηση θεωρεί ένδειξη της αλλαγής εικόνας της ελληνικής οικονομίας στις αγορές.

Η ακρίβεια παραμένει το μεγάλο στοίχημα

Παρά τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι για τα νοικοκυριά το βασικό πρόβλημα παραμένει η ακρίβεια και το κόστος ζωής.

Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στις τιμές των τροφίμων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης σε ορισμένες βασικές κατηγορίες, όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η κυβέρνηση στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της στην εφαρμογή της Εθνικής Συμφωνίας Μείωσης Τιμών, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, αναμένονται κινήσεις από την αγορά για τον περιορισμό των επιβαρύνσεων στις οικογένειες, ιδιαίτερα στα σχολικά είδη.

Το μήνυμα από το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι, καθώς το «Ελλάδα 2.0» περνά στην τελική του φάση, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων στην επόμενη φάση της οικονομικής πολιτικής: τη διατήρηση της ανάπτυξης, τη μείωση του χρέους, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

close menu