Έρευνες - Μελέτες

Logistocs και χονδρεμπόριο δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας

Νέες θέσεις εργασίας στους τομείς του χονδρεμπορίου και των logistics δημιουργήθηκαν το 2019 και το πρώτο επτάμηνο του 2020, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα οποία δημοσιοποίησε η Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα της πολυετούς κρίσης και τα εμπόδια που έφερε η πανδημία το 2020, οι κλάδοι αυτοί όχι μόνο δεν ακολουθούν τη γενικότερη πτωτική τάση στα αντίστοιχα οικονομικά μεγέθη, αλλά βαίνουν συνεχώς αναπτυσσόμενοι δημιουργώντας ταυτόχρονα το υψηλότερο ποσοστό νέων θέσεων εργασίας πανελλαδικά.

Ειδικότερα, από την επεξεργασία των αντίστοιχων στοιχείων (Εργάνη, ΕΙΕΑΔ) εκ μέρους του Μηχανισμού προκύπτει ότι το 2019 οι κλάδοι του χονδρικού εμπορίου και των μεταφορών δημιουργούν το 50,3% και το 28,1% των συνολικών νέων θέσεων εργασίας της χώρας στους αντίστοιχους κλάδους.

Η Αντιπεριφέρεια γνωστοποιεί ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν αδειοδοτηθεί συνολικά 300 επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που δημιουργούν κέντρα αποθήκευσης για την εξυπηρέτηση των εργασιών τους και εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε τρίτους. Αφορούν ως επί το πλείστον ελληνικές επιχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες υλοποιούν νέες επενδύσεις, ενώ άλλες επενδύουν σε επέκταση των εγκαταστάσεών τους, σε τομείς όπως των φρούτων και λαχανικών, των ειδών οικιακής χρήσης, των σιτηρών, των ποτών, του ακατέργαστου καπνού, των σπόρων και ζωοτροφών,  των γαλακτοκομικών, αβγών, βρώσιμων ελαίων και λιπών, της ξυλείας, των οικοδομικών υλικών, ειδών υγιεινής, σιδηρικών, εξοπλισμού εγκαταστάσεων θέρμανσης και των φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι πιο πρόσφατες αιτήσεις αδειοδότησης αφορούσαν στην ίδρυση Κέντρων Logistics για την αποθήκευση και διαχείριση εμβολίων κατά της COVID- 19, στοιχείο που αποδεικνύει την ευελιξία και την ικανότητα  του συγκεκριμένου κλάδου ν’ ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες, αλλά και τις προκλήσεις της εκάστοτε συγκυρίας.

Σε ό,τι αφορά το επτάμηνο του 2020, για το οποίο υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στοιχεία, στο χονδρικό εμπόριο η Περιφέρεια συμμετέχει κατά 39% στις αντίστοιχες νέες θέσεις εργασίας της χώρας και οι χερσαίες μεταφορές κατά 25,8%. Εκτιμάται, άλλωστε, ότι η αδιάλειπτη  λειτουργία των καταστημάτων ειδών διατροφής και των σούπερ μάρκετ και οι ανάγκες συνεχούς εφοδιασμού τους, λειτούργησαν υποστηρικτικά προς το γενικό Χονδρεμπόριο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος της αποθήκευσης και των υποστηρικτικών προς τη μεταφορά δραστηριοτήτων εμφανίζει στο επτάμηνο αρνητικό ισοζύγιο (με 232 νέες θέσεις εργασίας λιγότερες σε σχέση με το 2019). Η απουσία τροφοδοσίας ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, σε όλη την επικράτεια της Κεντρικής Μακεδονίας, που στην πλειοψηφία τους παρέμειναν κλειστά και κατά τη διάρκεια  του καλοκαιριού, είναι η πιο πιθανή εξήγηση για το γεγονός αυτό.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας επισημαίνει ότι «παρά τις διακυμάνσεις μεταξύ του 2019 και του πρώτου 7μηνου του 2020, το χονδρικό εμπόριο, οι χερσαίες μεταφορές και τα logistics αποδεικνύεται ότι είναι πολλά υποσχόμενοι και ιδιαίτερα ελπιδοφόροι κλάδοι, που μπορούν να προσφέρουν ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας την επόμενη μέρα».

Ο κ. Γιουτίκας υπογραμμίζει ότι επιπλέον κρίσιμο δεδομένο που επιβεβαιώνει ότι η Κεντρική Μακεδονία «έχει τις δυνάμεις» για ν’ αποτελέσει την ατμομηχανή οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, είναι το γεγονός ότι το χονδρικό εμπόριο και τα logistics, το 2019, με τη δραστηριότητά τους στην Κεντρική Μακεδονία συνεισέφεραν το 78,4% των συνολικών νέων θέσεων εργασίας πανελλαδικά στους τομείς τους. Το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων εργασίας (χονδρεμπόριο- χερσαίες μεταφορές) στο οικονομικά καθηλωμένο από την πανδημία πρώτο 7μηνο του 2020, αν και παρουσίασε κάμψη, διατηρήθηκε υψηλό ενώ η συνεισφορά των δύο κλάδων σε νέες θέσεις εργασίας σε πανελλαδικό επίπεδο στους τομείς τους είναι της τάξεως του 64,8%.

close menu