Χρηματοδοτήσεις

Ι. Σμυρλής: Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ στρατηγικών επενδύσεων, σε δυόμιση χρόνια

Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι στρατηγικές επενδύσεις, η άνοδος των δεικτών εξαγωγών και επενδύσεων, ήταν τα κύρια θέματα της βιντεοσκοπημένης συνέντευξης που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στην ιστοσελίδα pagenews.gr.

“Όλοι οι παγκόσμιοι δείκτες δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη, ότι αναβαθμίζεται συνέχεια από τους διεθνείς οίκους καθώς και ότι είναι στο σωστό δρόμο” τόνισε επισημαίνοντας ότι «η τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης για την Ελλάδα, δε θα πάει χαμένη αν εκμεταλλευτεί τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και τα άλλα διαθέσιμα εργαλεία”.

Ειδικότερα σχολιάζοντας τον τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι «η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη, γιατί συνδέουμε τις χώρες στόχους με τις εθνικές στρατηγικές. H εξωτερική πολιτική πλέον, έχει ένα μεγάλο κομμάτι της που αφορά τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις”. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής, το οποίο ξεκινάει από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό των Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον Υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη και έτσι λειτουργεί ολοκληρωμένα η δομή και μπορεί η χώρα να στέκεται όπως οφείλει να στέκεται, ως μια δυτική χώρα που έχει συγκεκριμένους στόχους και προσανατολισμό».

Για τις στρατηγικές επενδύσεις, ο γενικός γραμματέας εξήγησε ότι αυτές γίνονται από την Enterprise Greece, με στόχο την προσέγγιση άμεσων ξένων επενδύσεων. «Από το 2015 έως το 2019, η χώρα είχε κάνει 1,6 δισ. ευρώ στρατηγικές επενδύσεις. Μόνο το δεύτερο μισό του 2019, κάναμε 1,2 δισ. ευρώ. Το 2020, κάναμε 2,8 δισ. ευρώ. Το 2021 προβλέπεται ότι θα κλείσουμε με πάνω από 3 δισ. ευρώ. Έχουμε περάσει τα 7 δισ. ευρώ στρατηγικών επενδύσεων, σε δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό γίνεται, διότι έχουμε μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση, έχουμε πλέον καλό συντονισμό των παραγωγικών υπουργείων ούτως ώστε οι επενδυτές να μπορούν να βρίσκουν λύσεις για να έρθουν να επενδύσουν».

O κ. Σμυρλής σχολίασε επίσης τη διαφοροποίηση στους κλάδους προσέλκυσης επενδύσεων τα τελευταία δυόμιση χρόνια με ροή επενδυτών, όχι μόνο στους παραδοσιακούς κλάδους, το real estate και τον τουρισμό, αλλά και σε νέους κλάδους, όπως η τεχνολογία, οι βιοεπιστήμες, ο αγροτουρισμός. “Όταν καταφέρνει η χώρα μας να κερδίζει την στρατηγική επένδυση της Microsoft με τα data centers, να κερδίζει στρατηγικές επενδύσεις της Pfizer, της Cisco, της Amazon, αυτό δείχνει ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, εμπιστεύεται πλέον την Ελλάδα. Αυτοί οι κολοσσοί, θα έρθουν διότι θα βρουν τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν η επένδυσή τους να είναι βιώσιμη. Αυτό μετράει για έναν επενδυτή. Η χώρα ανέβηκε σκαλοπάτια εκτίμησης των επενδυτών και έτσι κερδίσαμε να έχουμε για πρώτη φορά ροή επενδύσεων σε πολλούς κλάδους».

Αναφερόμενος στον «θετικό κύκλο» επενδύσεων επισήμανε ότι “τελικός στόχος είναι να γίνουμε ένα hub, ένα περιφερειακό κέντρο, προσέλκυσης καλών επενδύσεων, καλών μυαλών, καλών θέσεων εργασίας και άρα καλού βιοτικού επιπέδου”.

Τέλος ειδικά για την Enterprise Greece, τόνισε ότι εν μέσω πανδημίας “καταφέραμε να δημιουργήσουμε ψηφιακά εργαλεία, να προσφέρουμε συναντήσεις εργασίας B2B, σε πάνω από 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα αμέσως μόλις άνοιξε η αγορά, να δημιουργηθούν νέες συμφωνίες και έτσι τελικά να έχουμε αύξηση των εξαγωγών.» Ενώ πρόσθεσε ότι «ως συγκριτικό πλεονέκτημα λειτούργησε η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρθηκαν μέσω του gov.gr».

Ελλάδα

close menu