Χρηματοδοτήσεις

Η PolyModels Hub αντλεί χρηματοδότηση €1,3 εκατ. για να ψηφιοποιήσει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων

Η PolyModels Hub, καινοτόμος εταιρεία που ψηφιοποιεί τις διαδικασίες ανάπτυξης φαρμάκων, ανακοινώνει σήμερα την ολοκλήρωση γύρου αρχικής χρηματοδότησης ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από την Marathon Venture Capital. Η επένδυση πρόκειται να επιταχύνει την αποστολή της PolyModels Hub να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών μέσω της πλατφόρμας λογισμικού της.

Οι τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει στη ριζική ανανέωση της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Οι νέοι τύποι θεραπειών, η άνοδος της βιοτεχνολογίας και το ταχέως εξελισσόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο έχουν αλλάξει δραματικά τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακευτικών εταιριών, οι οποίες για να επιβιώσουν καλούνται να λειτουργούν με γνώμονα την ταχύτητα και την παραγωγικότητα στις δραστηριότητες τους.

Το βάρος πέφτει κυρίως στις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Έτσι, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι επενδύσεις σε αυτοματοποίηση διαδικασιών στα φαρμακευτικά εργαστήρια, επίσης αναδεικνύονται λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, ωστόσο ο πυρήνας της ανάπτυξης φαρμάκων – όλα τα βήματα και πρωτόκολλα που ακολουθούν οι επιστήμονες για να μετατρέψουν τις χημικές ενώσεις σε ασφαλή εμπορικά προϊόντα – εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ελλειπή υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων.

Η έλλειψη ψηφιακών λύσεων κατά τις διαδικασίες ανάπτυξης νέων φαρμάκων καθίσταται ολοένα και πιο κρίσιμη καθώς αυτές περιλαμβάνουν τον έλεγχο ποιότητας και την παροχή διαβεβαιώσεων και αναλυτικών δεδομένων στις ρυθμιστικές αρχές, όπως ο FDA και ο EMA, ότι ένα φάρμακο μπορεί να παραχθεί αξιόπιστα και σύμφωνα με τα εκάστοτε πρότυπα.

Παρόλα αυτά, καθοδηγούνται κυρίως από την εμπειρική γνώση προηγούμενων επιτυχημένων μεθόδων και την εμπειρική τεχνογνωσία των επιστημόνων, με αποτέλεσμα να παρατείνονται τα χρονοδιαγράμματα για τη διάθεση νέων προϊόντων στην αγορά, ενώ αρκετές φορές αποτυγχάνουν να περάσουν τους ρυθμιστικούς ελέγχους, κοστίζοντας στις εταιρείες εκατομμύρια δολάρια.

Ο Antonio Benedetti και ο Χάρης Χριστοδούλου σπούδασαν χημικοί μηχανικοί προτού ξεκινήσουν την καριέρα τους στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων στην GlaxoSmithKline (GSK) στο Λονδίνο. Στην πορεία συνεργάστηκαν με τον Antonio Yankey, μηχανικό λογισμικού με σπουδές χημικού μηχανικού, που στο παρελθόν δημιούργησε προϊόντα για εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες. Οι τρεις τους ίδρυσαν την PolyModels Hub στα μέσα της περασμένης χρονιάς με στόχο να δώσουν στους επιστήμονες εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να μοντελοποιούν, να προσομοιώνουν και να αποκτούν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων – όλα αυτά μέσα σε μια συνεργατική πλατφόρμα φτιαγμένη για τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Η ανάπτυξη φαρμάκων παραμένει πολύ ακριβή και χρονοβόρα. Σε αντίθεση με άλλους κλάδους, οι διαδικασίες αυτές βασίζονται σε πολλαπλά πειράματα με ελάχιστη μεταφορά γνώσης, καθοδηγούμενες κυρίως από την εμπειρική τεχνογνωσία των επιστημόνων. Βιώσαμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα αυτά, εργαζόμενοι σε κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς και την ανάγκη επίλυσής τους. Έτσι, ξεκινήσαμε την PolyModels Hub με στόχο να αλλάξουμε τον τρόπο που οι επιστήμονες συνεργάζονται για να παράξουν πρωτοποριακές θεραπείες ταχύτερα από ποτέ”, δήλωσε ο Antonio Benedetti, συνιδρυτής και CEO.

Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες για την ψηφιοποίηση διαδικασιών ανάπτυξης και την εκτέλεση προσομοιώσεων για νέα και υπάρχοντα προϊόντα. Οι προσομοιώσεις αυτές επηρεάζουν βασικές αποφάσεις σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φαρμάκων, επιταχύνοντας το χρόνο διάθεσης στην αγορά και εξοικονομώντας εκατομμύρια σε κόστος ανάπτυξης.

Ο Χάρης Χριστοδούλου, συνιδρυτής και Director of Modelling & Science, συμπλήρωσε: “Η ψηφιοποίηση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων με προσομοιώσεις και υπολογιστικά μοντέλα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, ιδιαίτερα μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Οι λύσεις αυτές απαιτούν μια κεντρική πλατφόρμα όπου οι επιστήμονες κάνουν έρευνα, συνεργάζονται, δημιουργούν και διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκια φαρμάκων τους. Στόχος μας με την PolyModels Hub είναι να δημιουργήσουμε αυτο το σημείο αναφοράς για την αγορά.”

Η PolyModels Hub ανακοινώνει σήμερα την ολοκλήρωση αρχικού γύρου χρηματοδότησης ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από την Marathon Venture Capital, η οποία θα επιτρέψει στην ομάδα της να επεκταθεί, με προσλήψεις σε Λονδίνο και Αθήνα, επιταχύνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της πλατφόρμας και ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση.

Στα πλαίσια της επένδυσης, ο Antonio Yankey, συνιδρυτής και Director of Tech & Product δήλωσε: “Προσθέτουμε ολοένα και περισσότερα υπολογιστικά μοντέλα και εργαλεία προσομοίωσης στην πλατφόρμα, ενώ οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσουμε θα υποστηρίζουν τους επιστήμονες σε κάθε τους βήμα, αυτοματοποιώντας πολλές από τις αποφάσεις τους.”

Ο Αλέξης Αλεξάκης, επενδυτής της Marathon Venture Capital, πρόσθεσε: “Οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η ρομποτική, αλλάζουν την πορεία της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των διαδικασιών ανάπτυξης νέων φαρμάκων εξακολουθεί να καθοδηγείται από εμπειρικές γνώσεις και να χαρακτηρίζεται από ελλειπή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Η PolyModels Hub συνδυάζει ένα σπάνιο μείγμα τεχνογνωσίας χημικών μηχανικών και μηχανικών λογισμικού με στόχο να ψηφιοποιήσει την ανάπτυξη φαρμάκων και να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών και είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε μαζί τους για να πραγματοποιήσουν το όραμά τους”.

close menu