Τηλεπικοινωνίες

Η Κύπρος πρώτη χώρα στην EE με 100% πληθυσμιακή κάλυψη 5G

Με το χωριό Συκόπετρα ολοκληρώθηκε το παγκύπριο δίκτυο 5G της Cyta

Η Cyta ενημέρωσε για την ολοκλήρωση του παγκύπριου δικτύου κινητής 5G, που προσφέρει υπερσύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της. Το γεγονός καθιστά την Κύπρο ως την πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 100% πληθυσμιακή κάλυψη 5G.

Τη Δευτέρα, 2 Μαΐου 2022, ο Κοινοτάρχης και οι κάτοικοι της Συκόπετρας Πιτσιλιάς φιλοξένησαν στο χωριό τους λιτή εκδήλωση που διοργανώθηκε για τη λειτουργία της τελευταίας κεραίας του δικτύου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής, του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, αξιωματούχων της Cyta και εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Ο Υφυπουργός, κ Κυριάκος Κόκκινος, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο της Cyta στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας και της οικονομίας της, υπογράμμισε ότι «Η άμεση διάθεση δικτύων και υπηρεσιών σε κάθε γωνιά της Κύπρου συμβάλλει στην ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας της χώρας και των πολιτών και κατ’ επέκταση στη θωράκιση της ανθεκτικότητας της Οικονομίας της».

Την ικανοποίησή του για την πολιτική της Cyta να προσφέρει τεχνολογίες αιχμής ακόμα και σε περιοχές που θεωρούνται εξόχως ορεινές και απομακρυσμένες, εξέφρασε και ο Επίτροπος, κ. Κώστας Χαμπιαούρης, τονίζοντας ότι «Η Cyta αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες της προσπάθειας για υλοποίηση μίας βασικής κατεύθυνσης της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων που αφορά στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης, την αποτελεσματική δημιουργία υποδομών και την ανάπτυξη υπηρεσιών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των ορεινών περιοχών και τη βελτίωση της τεχνολογικής προσβασιμότητας, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τις επιχειρήσεις».

O Πρόεδρος της Cyta, κ Μιχάλης Ιωαννίδης, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του πιο γρήγορου δικτύου 5G της Ευρώπης, με 100% πληθυσμιακή κάλυψη σε όλο το νησί, δήλωσε πως «Αυτό είναι ένα επίτευγμα το οποίο δεν πέτυχε καμιά άλλη χώρα μέχρι τώρα. Για εμάς στη Cyta έχει σημασία όλοι οι Κύπριοι να συμμετέχουν στην ψηφιακή μετάβαση. Διότι είμαστε μια χώρα. Όλοι μας, πολίτες μιας ταχύτητας, ισότιμοι στην κοινωνία της πληροφορίας».

Με τη σειρά του, ο CEO της Cyta, κ Αντρέας Νεοκλέους, υπογράμμισε ότι «Η ανάπτυξη είναι για όλους, κανείς δεν μένει στο περιθώριο. Η τεχνολογία και τα οφέλη της φτάνουν σε όλη την Κύπρο, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της, αποδεικνύοντας ότι για τη Cyta οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια».

Ο Κοινοτάρχης Συκόπετρας, κ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ευχαρίστησε τη Cyta που δεν ξεχνά τις ορεινές κοινότητες και σημείωσε ότι η τεχνολογία αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να προοδεύουν.

close menu