Προϊόντα-Υπηρεσίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει σκληρά πρόστιμα εναντίον των τεχνολογικών κολοσσών για αθέμιτη συμπεριφορά και ανταγωνισμό

Πρόστιμα έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων τους προβλέπονται στους πολυαναμενόμους κανονισμούς, που θα είναι από τους πιο αυστηρούς παγκοσμίως. Είναι η πρώτη σημαντική αναθεώρηση της προσέγγισης της ΕΕ όσον αφορά το Διαδίκτυο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απειλήσει να χτυπήσει τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (Big Tech) την Τρίτη, αν επανειλημμένα έχουν αθέμιτη συμπεριφορά.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η προειδοποίηση έρχεται καθώς οι Βρυξέλλες δημοσιεύουν προσχέδια δύο σημαντικών νέων τεχνολογικών ρυθμίσεων.

Νομοθετική πράξη για την Ψηφιακή Αγορά θα στοχεύει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού στον τομέα, ενώ νομοθετική πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες θα αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας να έχουν μεγαλύτερη ευθύνη για την παράνομη συμπεριφορά στις πλατφόρμες τους.

Οι πολυαναμενόμενοι κανονισμοί είναι η πρώτη σημαντική αναθεώρηση της προσέγγισης της ΕΕ όσον αφορά το Διαδίκτυο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύσει τις προτάσεις της την Τρίτη, θα ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τεθούν σε ισχύ.

Και οι δύο κανονισμοί επιβάλλουν τεράστια πρόστιμα για αθέμιτη συμπεριφορά. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που παραβιάζουν σκόπιμα τους νέους κανόνες ανταγωνισμού θα υπόκεινται σε πρόστιμα έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων τους. Οσον αφορά την ευθύνη για την παράνομη συμπεριφορά, όσες δεν επιτηρούν τις πλατφόρμες τους θα υπόκεινται σε πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων τους.

Ωστόσο, το προσχέδιο του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές αναφέρει επίσης ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα τρεις φορές εντός πέντε ετών, θα επισημανθούν ως επανειλημμένοι παραβάτες και η ΕΕ θα προχωρήσει σε διαρθρωτικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με δύο άτομα με άμεση γνώση των σχεδίων.

Οι νέοι κανόνες, εάν ψηφιστούν στην τρέχουσα μορφή τους, θα αντιπροσωπεύουν από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς για τις Big Tech στον κόσμο.

close menu