Τηλεπικοινωνίες

Η ΕΕΤΤ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone για τα πακέτα του ΟΤΕ

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η Vodafone, ώστε να μην εγκρίνονται τα πακέτα του ΟΤΕ, με τα οποία διπλασίαζε την ταχύτητα σύνδεσης για τους πελάτες του. Η απόφαση απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων της Vodafone λήφθηκε ομόφωνα από την ΕΕΤΤ, η οποία συνεδρίασε τη Παρασκευή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Με την εν λόγω απόφαση, ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ, η οποία θα επιφέρει την αναβάθμιση των ευρυζωνικών συνδέσεων με τον διπλασιασμό των ταχυτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Vodafone κατέθεσε επιστολή στα μέσα Μαρτίου με την οποία ζητούσε να μην εγκριθούν τα πακέτα του ΟΤE που είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο. Επίσης ζητά να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) που ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος και η έγκριση των πακέτων γίνεται με το μοντέλο που είχε υιοθετηθεί από το 2011.

Η απάντηση της Vodafone επί της απόφασης

Σε συνέχεια της γνωστοποίησης της απόφασης της ΕΕΤΤ, πηγές της Vodafone αναφέρουν:

«Η αναβάθμιση ταχυτήτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, ούτε βέβαια ξεκίνησε με την ανακοίνωση του παρόχου με σημαντική ισχύ στην αγορά της χονδρικής στη σταθερή τηλεφωνία (ΣΙΑ) τον Δεκέμβριο του 2021.

Αντίθετα, η επένδυση σε δίκτυα και υπηρεσίες νέας γενιάς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, και μάλιστα η Vodafone ήταν πρωτοπόρος σε αυτό. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η Vodafone έχει αναβαθμίσει πάνω από 350.000 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αμέσως επόμενη και όχι μόνο διαθέσιμη ταχύτητα.

Το αίτημά μας στην ΕΕΤΤ εδράζεται αποκλειστικά στην ανάγκη να διασφαλίζονται δίκαιοι όροι και προϋποθέσεις για πραγματικό ανταγωνισμό.

Θεματοφύλακας για αυτό οφείλει να είναι η ρυθμιστική αρχή. Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αδράνεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο έλεγχος των πακέτων λιανικής του παρόχου με ΣΙΑ για συμπίεση περιθωρίου εξακολουθεί να γίνεται με το παρωχημένο (και χαρακτηρισμένο από την ίδια την ΕΕΤΤ ως μεταβατικό) μοντέλο του 2011, ενώ η έγκριση του νέου, μετά από διετή διαβούλευση, έχει παγώσει από το Μάρτιο του 2021! Η ρυθμιστική αβεβαιότητα όμως και η αδράνεια δημιουργούν στρεβλώσεις στην υγιή λειτουργία της αγοράς που προκαλεί ζημιά στον τελικό καταναλωτή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αίτησή μας απορρίφθηκε. Η Vodafone θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ μόλις αυτή της κοινοποιηθεί και θα αξιολογήσει τις μελλοντικές της ενέργειες. Και τούτο προφανώς ανεξάρτητα από τη συνέχιση του ήδη υλοποιούμενου εμπορικού πλάνου της για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών νέας γενιάς».

Τα πακέτα του ΟΤΕ

Από το Δεκέμβριο του 2021 έχουν καταθέτει προς έγκριση στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών τα 450 νέα πακέτα του ΟΤΕ, διπλασιάζοντας τις ταχύτητες στους πελάτες του με ανταγωνιστικές τιμές. Συνδρομητές της Cosmote με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24Mbps, 50Mbps και 100Mbps αναβαθμίζονται σε ταχύτητα έως 50Mbps, 100Mbps και 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια και χωρίς μεταβολή στη διάρκεια του συμβολαίου τους ή του μηνιαίου παγίου. Η αναβάθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022.

Η Vodafone θεωρεί ότι η απόφαση του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες δωρεάν χωρίς να μειώνεται το δικό τους κόστος αναβαθμίσεων, οδηγεί σε τιμολογιακά πακέτα που οδηγούν σε συμπίεση περιθωρίου κέρδους γι’ αυτούς.

Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις μεταξύ ΟΤΕ και Vodafone για το θέμα των τιμών χονδρικής των τελών για τη μεταφορά συνδρομητών τους από αστικά κέντρα σε καμπίνες (σήμερα το εφάπαξ τέλος είναι 33 ευρώ ανά σύνδεση).

close menu