Τεχνολογίες

Η Ε.Ε. εγκαινιάζει το ευρωπαϊκό κέντρο για την αλγοριθμική διαφάνεια

Την Τρίτη 18 Απριλίου θα εγκαινιαστεί επίσημα το ευρωπαϊκό κέντρο για την αλγοριθμική διαφάνεια (ECAT) από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Επιτροπής στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Τα εγκαίνια θα γίνουν στο πλαίσιο μιας εναρκτήριας εκδήλωσης που θα μεταδοθεί εδώ.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών και της βιομηχανίας προκειμένου να συζητήσουν τις κύριες προκλήσεις και τη σημασία που έχει σε κοινωνικό επίπεδο η εποπτεία του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα αλγοριθμικά συστήματα. Μετά την προβολή βιντεοσκοπημένου μηνύματος του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τις τρέχουσες και τις προγραμματισμένες εργασίες του ECAT, μεταξύ άλλων χάρη σε μια προκαταρκτική παρουσίαση των δυνατοτήτων του κέντρου μέσω ζωντανών επιδείξεων.

Ο ρόλος του ECAT στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες

Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες επιβάλλει απαιτήσεις διαχείρισης κινδύνου στις εταιρείες που χαρακτηρίζονται ως πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και πολύ μεγάλες επιγραμμικές μηχανές αναζήτησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, οι εν λόγω πλατφόρμες θα πρέπει να εντοπίζουν, να αναλύουν και να μετριάζουν ευρύ φάσμα συστημικών κινδύνων, από τον τρόπο με τον οποίο το παράνομο περιεχόμενο και η παραπληροφόρηση μπορούν να διαδοθούν μέσω των υπηρεσιών τους έως τον αντίκτυπο στην ελευθερία της έκφρασης ή στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Ομοίως, πρέπει να αξιολογούνται και να μετριάζονται οι ειδικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την έμφυλη βία στο διαδίκτυο και την προστασία των ανηλίκων και της ψυχικής τους υγείας στο διαδίκτυο. Τα σχέδια μετριασμού του κινδύνου των εν λόγω πλατφορμών και μηχανών αναζήτησης θα υπόκεινται σε ανεξάρτητο έλεγχο και εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ECAT θα παράσχει στην Επιτροπή εσωτερική τεχνική και επιστημονική εμπειρογνωσία για να διασφαλίσει ότι τα αλγοριθμικά συστήματα που χρησιμοποιούνται από τις πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και τις πολύ μεγάλες επιγραμμικές μηχανές αναζήτησης συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες όσον αφορά τη διαχείριση και τον μετριασμό του κινδύνου και τη διαφάνεια. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων εργασιών, τη διενέργεια τεχνικών αναλύσεων και αξιολογήσεων αλγορίθμων. Μια διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες δεδομένων, ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης, κοινωνικούς επιστήμονες και νομικούς εμπειρογνώμονες θα συγκεντρώσει εμπειρογνωσία για την αξιολόγηση της λειτουργίας των αλγορίθμων και θα προτείνει βέλτιστες πρακτικές για τον μετριασμό των επιπτώσεών τους. Αυτό θα έχει καθοριστική σημασία για τη διασφάλιση της διεξοδικής ανάλυσης των εκθέσεων διαφάνειας και της αυτοαξιολόγησης κινδύνου που υποβάλλουν οι εταιρείες που έχουν χαρακτηριστεί, καθώς και για τη διενέργεια επιθεωρήσεων στα συστήματά τους όποτε απαιτείται από την Επιτροπή.

Η αποστολή αυτή δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την κατάλληλη ικανότητα έρευνας και ανάλυσης προοπτικών που αποτελεί επίσης μέρος της προσέγγισης του ECAT. Οι ερευνητές του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) θα αξιοποιήσουν και θα αναπτύξουν περαιτέρω τη μακροχρόνια εμπειρογνωσία τους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία έχει ήδη διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο πλαίσιο της κατάρτισης άλλων σημαντικών νομοθετικών πράξεων, όπως η πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη, το συντονισμένο σχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη και η επανεξέτασή του το 2021. Οι ερευνητές του ECAT δεν θα επικεντρωθούν μόνο στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των συστημικών κινδύνων που απορρέουν από τις πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και τις πολύ μεγάλες επιγραμμικές μηχανές αναζήτησης, αλλά θα διερευνήσουν επίσης τον μακροπρόθεσμο κοινωνικό αντίκτυπο των αλγορίθμων.

Ιστορικό

Στις 15 Δεκεμβρίου 2020, η Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση σχετικά με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες μαζί με την πρόταση σχετικά με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές ως ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διασφάλιση ενός ασφαλέστερου και δικαιότερου ψηφιακού χώρου για όλες και όλους. Μετά την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους συννομοθέτες της ΕΕ τον Απρίλιο του 2022, η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες τέθηκε σε ισχύ στις 16 Νοεμβρίου 2022. Η προθεσμία για τη δημοσίευση του μηνιαίου αριθμού ενεργών χρηστών από τις πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης έληξε στις 17 Φεβρουαρίου 2023. Η Επιτροπή αναλύει επί του παρόντος τις δημοσιεύσεις με σκοπό τον χαρακτηρισμό των πολύ μεγάλων επιγραμμικών πλατφορμών και των πολύ μεγάλων επιγραμμικών μηχανών αναζήτησης, οι οποίες θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες από τον χαρακτηρισμό τους για να συμμορφωθούν με όλες τις υποχρεώσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες και, ειδικότερα, για να υποβάλουν την πρώτη τους εκτίμηση κινδύνου. Έως τις 17 Φεβρουαρίου 2024, η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες θα εφαρμόζεται σε όλες τις ενδιάμεσες υπηρεσίες· έως την ίδια ημερομηνία, τα κράτη μέλη πρέπει να ορίσουν συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών.

Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες εφαρμόζεται σε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες που συνδέουν τους καταναλωτές με αγαθά, υπηρεσίες ή περιεχόμενο. Δημιουργεί διεξοδικές νέες υποχρεώσεις για τις επιγραμμικές πλατφόρμες όσον αφορά τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών και την αντιμετώπιση των κινδύνων στο διαδίκτυο, θεσπίζει ισχυρά μέσα προστασίας των δικαιωμάτων των χρηστών στο διαδίκτυο και τοποθετεί τις ψηφιακές πλατφόρμες σε ένα μοναδικό νέο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας. Οι κανόνες αυτοί, που έχουν σχεδιαστεί ως μια ενιαία και ομοιογενής δέσμη κανόνων για την ΕΕ, θα προσφέρουν νέα μέσα προστασίας στους χρήστες και ασφάλεια δικαίου στις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες αποτελεί την πρώτη ρυθμιστική εργαλειοθήκη στο είδος της παγκοσμίως και δημιουργεί ένα διεθνές σημείο αναφοράς ως ρυθμιστική προσέγγιση για τους επιγραμμικούς ενδιάμεσους.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκό κέντρο για την αλγοριθμική διαφάνεια (ECAT)

Κείμενο της Επίσημης Εφημερίδας της ΕΕ σχετικά με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες

Ενημερωτική σελίδα της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες

Δέσμη μέτρων της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες

Δηλώσεις

Η έρευνα και η επιστήμη αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες παρέχει, για πρώτη φορά, στους ερευνητές δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα των πολύ μεγάλων επιγραμμικών πλατφορμών και των πολύ μεγάλων επιγραμμικών μηχανών αναζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, το ECAT θα προωθήσει τη δημιουργία μιας παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας.
κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας – 17/04/2023

Αναπτύσσουμε μια ισχυρή ικανότητα στην Επιτροπή για την εποπτεία των μεγαλύτερων και πλέον καινοτόμων εταιρειών τεχνολογίας. Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες μας έδωσε τα νομικά εργαλεία για να ανοίξουμε το μαύρο κουτί των αλγορίθμων των πλατφορμών. Η τεχνική εμπειρογνωσία του ECAT θα έχει καθοριστική σημασία για την επίτευξη αυτού του στόχου.
κ. Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς – 17/04/2023

Με διεπιστημονική εμπειρογνωσία, η ομάδα του ευρωπαϊκού κέντρου για την αλγοριθμική διαφάνεια θα εξετάσει για πρώτη φορά τη λειτουργία των πολύ μεγάλων επιγραμμικών πλατφορμών και των πολύ μεγάλων επιγραμμικών μηχανών αναζήτησης για να δει πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοί τους και πώς συμβάλλουν στη διάδοση παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου, στο οποίο έχουν εκτεθεί πάρα πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες.
κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή – 17/04/2023

TAGS:

close menu