Τράπεζες

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκαλύπτει “κερκόπορτες” σε Οικονομικούς Οργανισμούς

Κάνουν τα στραβά μάτια στους κανονισμούς για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ – www.icij.org), μία νέα διαρροή απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι τράπεζες – κολοσσοί, μέρος της «ραχοκοκαλιάς» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάνουν τα στραβά μάτια στους κανονισμούς για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μεταφέρουν τεράστια ποσά για εγκληματικές οργανώσεις και «σκοτεινούς» χαρακτήρες.
Τα απόρρητα αρχεία δείχνουν ότι πέντε διεθνείς τράπεζες

Τα απόρρητα αρχεία δείχνουν ότι πέντε διεθνείς τράπεζες, η JPMorgan, η HSBC, η Standard Chartered Bank, η Deutsche Bank και η Bank of New York Mellon, συνέχισαν να αποκομίζουν κέρδη από ισχυρούς και επικίνδυνους πελάτες τους, ακόμη και αφού οι αμερικανικές αρχές τους επέβαλαν πρόστιμα για προηγούμενες αποτυχίες τους στην «αναχαίτιση» ροών βρώμικου χρήματος.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την επιβολή της νομοθεσίας που αφορά στο μαύρο χρήμα σπάνια διώκουν τράπεζες – κολοσσούς που παραβιάζουν το νόμο. Οι ενέργειες των αρχών φαίνεται να αφορούν πολύ μικρό μέρος της πλημμύρας κεφαλαίων που ξεπλένεται μέσω του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες συνέχισαν να κινούν παράνομο χρήμα, ακόμη και αφού οι αμερικανοί αξιωματούχοι τους προειδοποίησαν ότι θα αντιμετώπιζαν ποινικές διώξεις εάν δεν σταματούσαν να διαπραγματεύονται με παράγοντες του οργανωμένου εγκλήματος, απατεώνες ή διεφθαρμένα καθεστώτα.
Πέρασαν ελεύθερα 1 δισ. δολάρια για τον φυγόδικο χρηματοδότη

Όπως αποκαλύπτει νέα διαρροή απόρρητων εγγράφων, η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα που εδρεύει στις ΗΠΑ, μετέφερε κεφάλαια για άτομα και εταιρείες που συνδέονται με τις λεηλασίες δημόσιου χρήματος στη Μαλαισία, τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία. Η συγκεκριμένη τράπεζα, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα, άφησε να περάσουν ελεύθερα πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τον φυγόδικο χρηματοδότη πίσω από το σκάνδαλο 1MDB της Μαλαισίας. Επίσης, μετέφερε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό δύο νεαρών επιχειρηματιών των οποίων η εταιρεία έχει κατηγορηθεί ότι εξαπάτησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και ότι βόηθησε στην πρόκληση διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος που παρέλυσαν μεγάλες περιοχές της χώρας.

Πηγή: iefimerida.gr
ΕΔΩ η συνέχεια

close menu