Τηλεπικοινωνίες

Η Deutsche Telekom ετοιμάζεται να βάλει φρένο στην Huawei

Την πρόθεση της να εξετάσει την προοπτική αφαίρεσης εξαρτημάτων της Huawei από το κεντρικό δίκτυο 5G της χώρας μέχρι το 2026 εξετάζει η Γερμανία στο πλαίσιο της αποεπένδυσης που κάνει το γερμανικό κράτος στην Deutsche Telekom. Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό δημόσιο πουλάει μετοχές 2,5 δισ. ευρώ της DT, με την γερμανική κρατική τράπεζα KfW να προσφέρει σε θεσμικούς επενδυτές 110 εκατομμύρια μετοχές, όπως ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα. Η τοποθέτηση θα φέρει το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της KfW και της γερμανικής κυβέρνησης στο συνδυασμένο 27,8%, με το free float να αυξάνεται ανάλογα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς δέχεται πιέσεις να αντλήσει μετρητά για να βοηθήσει στην εκτόνωση της διαμάχης για τις περικοπές του προϋπολογισμού, αφού ένα βασικό εργαλείο χρηματοδότησης ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας το 2023. Το Βερολίνο προσπαθεί να βρει μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες να βγει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από την ύφεση.

Η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn συγκεντρώνει προσφορές για τη μονάδα logistics DB Schenker, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ, δήλωσαν τον περασμένο μήνα άτομα που γνωρίζουν το θέμα στο Bloomberg. Η KfW νωρίτερα μέσα στο 2024, συγκέντρωσε 2,2 δισ. ευρώ πουλώντας μερίδιο στο πρώην μονοπώλιο αλληλογραφίας Deutsche Post.

Τα βιβλία για την πώληση του μεριδίου της Deutsche Telekom κλείνουν σήμερα, ενώ ο διακανονισμός αναμένεται την Πέμπτη, σύμφωνα με τους όρους. Η Morgan Stanley, η JPMorgan Chase και η Deutsche Bank προσφέρουν τις μετοχές. Παράλληλα, η KfW και η γερμανική κυβέρνηση θα παραμείνουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της εταιρείας.

Η αποεπένδυση έρχεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες αφότου ο τηλεπικοινωνιακός φορέας, που είναι και ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του α’ τριμήνου χάρη στην ανάπτυξη στις δύο κύριες αγορές του, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν κερδίσει 4,1% φέτος. Η KfW πούλησε ήδη 22,4 εκατομμύρια μετοχές πάνω από την αγορά κατά το β’ τρίμηνο.

close menu