Χρηματοδοτήσεις

Η DataForm Lab αντλεί χρηματοδότηση €1,3 εκ. για την αυτοματοποίηση της κατασκευής κτιρίων

Η Dataform Lab, καινοτόμος εταιρεία στον τομέα της αυτοματοποίησης των κατασκευών, ανακοινώνει σήμερα την ολοκλήρωση γύρου αρχικής χρηματοδότησης ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από την Marathon Venture Capital. Η επένδυση πρόκειται να επιταχύνει την αποστολή της Dataform Lab για την αυτοματοποίηση της κατασκευής κτιρίων, μέσω της πρωτοποριακής πλατφόρμας λογισμικού της..

Ο κλάδος των κατασκευών είναι ένας από τους μεγαλύτερους της παγκόσμιας οικονομίας, με το μέγεθός του συχνά να αποτυπώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Παρά το μέγεθός του, ωστόσο, ο κλάδος παραμένει ουραγός στην αυτοματοποίηση – η κατασκευή κτιρίων συνεχίζει να αποτελεί χειρωνακτική εργασία.

Η κατασκευή κτιρίων σε εργοστάσια αποτελεί ανερχόμενη τάση διεθνώς, υποσχόμενη φθηνότερα και ταχύτερα αποτελέσματα, χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα. Ωστόσο, ακόμα και στα πιο προηγμένα εργοστάσια στον κόσμο, η αυτοματοποίηση είναι περιορισμένη -αν όχι ανύπαρκτη- και η κατασκευή παραμένει μία χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία.

Οι βασικοί λόγοι είναι πρακτικοί: Κάθε κτίριο είναι διαφορετικό, και ο προγραμματισμός ρομπότ για την κατασκευή του είναι δύσκολος. Κατά συνέπεια, τα εργοστάσια κατασκευής αποφεύγουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, και συνεχίζουν να λειτουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο…

Η Εύα Μαγνήσαλη σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και Ρομποτική στην Ένωση Αρχιτεκτόνων του Λονδίνου, και εργάστηκε σε εταιρείες σχεδιασμού, ρομποτικής και κατασκευών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εμπειρία της ανέδειξε τις ανεπάρκειες του κλάδου, εμπνέοντάς την να ξεκινήσει την DataForm Lab με αποστολή την αυτοματοποίηση της κατασκευής κτιρίων.

Η πλατφόρμα λογισμικού της DataForm Lab επιτρέπει στους κατασκευαστές να μεταφράζουν άμεσα αρχιτεκτονικά σχέδια σε σχέδια παραγωγής και κώδικα μηχανής, υλοποιώντας διαδικασίες που απαιτούσαν έως και μήνες μέσα σε λίγες ώρες. Στη συνέχεια βελτιστοποιεί τις λειτουργίες της γραμμής παραγωγής μέσω δυναμικού προγραμματισμού, επιτυγχάνοντας μοναδικά αποτελέσματα.

Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με κορυφαίους κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο για έργα κατοικιών, καθώς και εμπορικά κτίρια, σχολεία και ξενοδοχεία. Η ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει στην ομάδα της Dataform Lab να επεκταθεί, με προσλήψεις σε Λονδίνο και Αθήνα, επιταχύνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της πλατφόρμας και ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση.

Στα πλαίσια της επένδυσης, η Εύα Μαγνήσαλη, ιδρυτής και CEO, δήλωσε: “Αποστολή μας είναι η αυτοματοποίηση του κλάδου των κατασκευών. Η αυτοματοποίηση των καθημερινών ροών εργασίας καθιστά εφικτή την ενσωμάτωση ρομπότ στις κατασκευές, αλλάζοντας τον κλάδο εκ βάθρων.”

Ο Γεώργιος Τζιραλής, εταίρος της Marathon Venture Capital, πρόσθεσε: “Τα κτίρια του μέλλοντος μπορούν να κατασκευάζονται από μηχανές – πιο αξιόπιστα, πιο φθηνά και πιο γρήγορα. Η Εύα και η ομάδα της φέρνουν αυτό το μέλλον πιο κοντά, και είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε μαζί τους για να το πραγματοποιήσουν.”

close menu