Τηλεπικοινωνίες

H Zegona Communications αποκτά την Vodafone Ισπανίας

Ο Όμιλος Vodafone κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση των ισπανικών δραστηριοτήτων του στη Zegona Communications με ένα deal αξίας έως 5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Vodafone θα λάβει 4,1 δισ. ευρώ σε μετρητά με επιπλέον ποσό έως 0,9 δισ. ευρώ με τη μορφή εξαγοράσιμων προνομιούχων μετοχών.

Μετά την ολοκλήρωσή της συμφωνίας η Vodafone θα παρέχει μια σειρά υπηρεσιών στους νέους ιδιοκτήτες έναντι ετήσιου ποσού 110 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει πρόσβαση σε προμήθειες, υπηρεσίες διασυνδέσεων και συμφωνία αδειοδότησης για τη χρήση του τρέχοντος εμπορικού σήματος της Vodafone για διάστημα έως δέκα ετών.

Σύμφωνα με το Mobile World Live οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε συνομιλίες για τη επίτευξη συμφωνίας τουλάχιστον από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Zegona αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη ενώ επι μια πενταετία τρείς CEOs της Vodafone Ισπανίας διαμαρτύρονταν για την έντονα ανταγωνιστική κατάσταση της τοπικής αγοράς.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Vodafone, Margherita Della Valle, δήλωσε ότι η πώληση του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου ήταν «ένα βασικό βήμα για το σωστό μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας με στόχο την γενική ανάπτυξη και θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε τους πόρους μας σε αγορές με βιώσιμες δομές και επαρκή τοπική ανάπτυξη». Σημείωσε ότι η Ισπανία είχε «πολλές προκλήσεις με διαρθρωτικά χαμηλές αποδόσεις». «Προτεραιότητά μου είναι να δημιουργήσω αξία μέσω της ανάπτυξης και των βελτιωμένων αποδόσεων», πρόσθεσε.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Zegona, Eamonn O’Hare, ανέφερε: «Αυτή η οικονομικά ελκυστική εξαγορά σηματοδοτεί την τρίτη συμφωνία μας στην Ισπανία μετά την επιτυχή ανασυγκρότηση των Telecable και Euskaltel». «Με τη σαφώς καθορισμένη στρατηγική μας και το αποδεδειγμένο ιστορικό μας, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε σημαντική αξία για τους μετόχους».

Η συμφωνία υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις και αναμένεται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2024.

close menu